Zvrácený akciový kapitalismus a konec globalizace. Donald Trump chystá zásadní přeměnu světa a toto nám k tomu řekli čeští politici...

04.01.2017 14:34

ANKETA Předseda ODS Petr Fiala v Týdeníku Echo napsal, že Donald Trump vyhlásil omezení globálního obchodu, přihlásil se k ochranářství a chce chránit americký trh a americká pracovní místa. Dle Fialy je potřeba chránit především vlastní podnikatele, pracovní místa pro domácí zaměstnance a bránit nekontrolovatelnému odlivu kapitálu a je třeba chránit některá národní odvětví před konkurencí jiných mocností a nadnárodních společností. Globalizace dle něj končí a trhy se začínají chránit.

Zvrácený akciový kapitalismus a konec globalizace. Donald Trump chystá zásadní přeměnu světa a toto nám k tomu řekli čeští politici...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Donald John Trump je americký obchodní magnát, politik, televizní hvězda a spisovatel

„Nemělo by ani zapadnout, že Trump vyhlásil program omezení globálního obchodu, přihlásil se k ochranářským opatřením a chce chránit americký trh a americká pracovní místa… Jde o to, že je potřeba chránit především vlastní podnikatele a zaměstnavatele, že je nutno chránit pracovní místa pro domácí zaměstnance, že je nutno bránit nekontrolovanému odlivu kapitálu, který oslabuje národní ekonomiku, kupní sílu obyvatel i prosperitu, že je potřeba chránit některá odvětví před konkurencí jiných ekonomických mocností a nadnárodních společností... Globalizace končí, v zahraničí se o tom mluví již řadu měsíců, trhy se začínají chránit, není možné, aby na to USA a Evropa nereagovaly,“ napsal Petr Fiala (Týdeník Echo, číslo 48, 2. prosince 2016).

V dnešní době by součástí správné konzervativní politiky měla být jistá míra protekcionismu

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí a zda podporují ochranářství českých zaměstnanců a podniků. Poměrně velká část politiků s určitým typem ochranářství souhlasí. Mnoho se jich ale diví Fialově postoji, protože ODS v minulosti volný obchod podporovala.

„S panem předsedou Fialou naprosto souhlasím. V dnešní době by součástí správné konzervativní politiky měla být jistá míra protekcionismu, který ochrání české firmy, zaměstnance a české národní zájmy,“ sdělila ParlamentnímListům.cz první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

„Buší-li na tyhle tamtamy i ODS, je to jasná zpráva. Už přiznáním, že co nám hrozí, je ještě prekérnější, než tuší i většina střízlivých mozků. Z úst, z nichž zaznívá,  je i parádním doznáním, jak třeskutý krach sklízí politika, v níž byla ODS premiantem. Všechny ty říkanky o ‚strategických partnerech‘, co se mají přetrhnout, aby nám prý pomohli víc než svatý Antonín i Mikuláš dohromady. Blazeované pošklebky nad vším, čím svět rentgenuje marxismus. Kapitalismus je o právu silnějšího. Ty, kdo mu lížou boty, si vychutnává s o to větším gustem. Teď jsme kolonií uprostřed Evropy. Do pozic, po nichž už volá i šéf ODS, nás nevrátí žádná z partají, pasených privátním mamonem. Ten na naši ekonomickou suverenitu nedbá. A nic takového ani nemá v plánu. Do role svébytného hráče nás vrátí jen kapacity ve veřejném vlastnictví. Těch se však pravice štítí jako vegetarián husího stehna. Tím víc má v lásce ‚outsourcing‘. Kšeft na veřejnou zakázku i riziko a útraty, z nějž doluje své parazitní renty. Právě ten bude i cílem Fialovy piruety. ‚Tunel‘, za nějž se agituje následky vlastní impotence, je ovšem vrcholem nevkusu,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Těžko může konkurovat česká textilka asijské, ve které neplatí žádné sociální, hygienické ani ekologické normy

„Ono by nemělo jít o bezduché ochranářské bariéry, ale spíše o narovnání podmínek pro všechny účastníky trhu. Těžko může konkurovat česká textilka asijské, ve které neplatí žádné sociální, hygienické ani ekologické normy. A jestliže český výrobce nesmí prodávat práci dětí nebo vyrábět neekologickými postupy, jako to dělají například čínští výrobci, tak je přece absolutně nefér, když asijským výrobcům porušení všech těchto pravidel tolerujeme. Když započteme všechny společenské náklady, které například způsobuje silniční doprava, tak zjistíme, že nejlevnější bude například jogurt z české Madety a rajče z Moravy,“ uvedl předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

„Dnes se vyplatí k nám tahat trenky z Číny a rajčata z Holandska a máslo z Polska, ale platíme za to zničeným ovzduším, přetíženými a zničenými silnicemi, zničenou krajinou a přírodními zdroji. Počet kuřáků za posledních 30 let klesl tuším na polovinu, a přitom na rakovinu dýchacího ústrojí umírá pětkrát více lidí než dříve. Až si přiznáme, že příčina není jen v cigaretě, dojdeme k nutnosti řešit problém, který není jen ekonomický. Globalizace brutálně zneužívá a ničí lidské i přírodní zdroje, podporuje otrockou práci v rozvojových zemích stejně jako ničení životního prostředí u nás. A řešení je jednoduché – musíme vidět náklady celkově včetně těch, které za firmy platí celá společnost,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Samozřejmě, že musíme v první řadě chránit naše zaměstnance a podniky. Zvláště v době globalizace je nesmírně důležité zamezit tomu, aby se z naší země nestala pouhá kolonie velkých států. Krok Donalda Trumpa tedy považuji za logickou reakci na současnou situaci,“ říká předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Souhlasím s názorem, že je třeba chránit národní zájmy České republiky a pokud někdo podnikne ochranářská opatření, pak je třeba přijmout protiopatření. Je zajímavé, že se česká pravice probudila po těch letech podpory volného trhu bez přívlastků. Nicméně v současné době je těžko usuzovat na konkrétní kroky budoucího prezidenta USA. Osobně si nemyslím, že končí globální politika a ekonomika. Ale rozhodně končí neoliberalismus, který tak vehementně ODS podporovala,“ soudí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Circa 80 procent HDP vytváří u nás zahraniční firmy

„Tak to musím panu předsedovi blahopřát za tento objev. Je jen škoda, že ho ODS nikdy uplatňovala v praxi, jenom tu a tam verbálně před volbami. Navíc i kdyby to myslel náhodou vážně, tak z hlediska celkového HDP to by už nemělo žádný velký dopad. Circa 80 procent HDP vytváří u nás zahraniční firmy a odvody jdou stejně mimo Českou republiku. Zkrátka už je hodně pozdě. Jinak s ochranou a podporou domácích podnikatelů a zaměstnanců samozřejmě souhlasím. Nevěřím ovšem, že můžeme přikazovat zahraničnímu kapitálu – viz obchodní řetězce,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Už Karel Havlíček psal, že ochranářství je cesta do pekel. Protekcionismus není konzervativní, to je socialistická politika. Potřebujeme jen to, aby velké firmy neměly žádné výhody, úlevy a dotace,“ domnívá se europoslanec Svobodných Petr Mach.

„Nesdílím potřebu komentovat předvolební projevy nastupujícího amerického prezidenta. Rád si počkám na jeho skutečné kroky, které na sebe jistě nenechají dlouho čekat. Jsem toho názoru, že naše proexportně zaměřená ekonomika nežádá příliš ochranitelských nástrojů. Jsme nedílnou součástí ekonomického organismu Evropské unie, kde je zajištěn volný pohyb kapitálu a zboží, a pokud bychom měli přistupovat k něčemu podobnému, pak jedině v součinnosti s našimi evropskými partnery. Myslím, že naše podniky a zaměstnanci jsou na vysoké profesní úrovni, a nejvíce by jim pomohlo, kdyby jim vláda neházela klacky pod nohy,“ myslí si senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

„Myslím si, že je to nesmysl. Globalizaci nezastavíte,“ reagoval na slova Fialy europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Globalizace likviduje lokální či regionální značky, kulturu a zvyky, malé a střední podnikatele

„Přes 20 let jsem pracoval v globálních společnostech jako Procter & Gamble, Gillette, Nestlé či General Mills a velmi dobře znám jejich pravidla, možnosti i limity. V roce 2010 jsem z tohoto byznysu odešel a podnikám v byznysu regionálním. Jsem přesvědčen, že globalizace dosáhla svého vrcholu, a hlavně limitu možností k dalšímu takzvanému ‚nekonečnému‘ růstu. Nevím přesně, co pan Fiala napsal, je to nakonec akademik a o faktickém byznysu toho asi moc neví, ale Trump určitě ano. Vše, tedy i globalizace má své výhody i negativa jako vše na světě. Výhodou je určitě velká kumulace kapitálu potřebná pro výzkum a vývoj nových odvětví vědy i technologií. Druhá, odvrácená stránka je, že ničí a doslova likviduje lokální či regionální značky, kulturu a zvyky, malé a střední podnikatele, kteří jsou páteří nejen zdravé ekonomiky, ale především inovací, podnikavosti, start-upů, což generuje diverzitu a jakousi jinakost, tedy pestrost světa vůbec,“ říká poslanec ANO Pavel Šrámek.

„Představa globalistů, že všichni na světě budeme jíst v McDonaldu a budeme jíst všichni GMO sóju a palmový olej z Indonésie, je sice jejich cílem, ale je to opravdu dlouhodobě iluzorní a neudržitelné. Nejsem rozhodně pro dramatická omezení volného obchodu, který je výhodou, ale jsem rozhodně proti abnormálnímu zvýhodňování zahraničních investic a pobídek. Ty přináší jen momentální výhody velkým společnostem, ale pramálo přináší společnosti jako takové, dané zemi. Výsledkem pak jsou montovny a lokální, doslova námezdní práce pro korporace. Musíme podporovat domácí malé a střední podnikatele, těm dávat výhody a investiční podpory. To se ale v České republice přes 25 let neděje, ba naopak. Kontroly, omezení, nesmyslná nařízení a komplikované dotační tituly ušité na míru velkým korporacím, to je trend v naší zemi už od dob slávy ODS, kterou pan Fiala zastupuje. Dnes jsou chytří jako rádio, ale co dělali v devadesátých letech, a hlavně po vstupu do EU? Ano, globalizace narazila na své limity, je čas soustředit se na regionalizaci. Ta umožňuje další růst a hlavně spokojenost ve společnosti vůbec,“ dodal Pavel Šrámek.

„Globalizace samozřejmě nekončí, jen se nevyvíjí lineárně. Zesvětovění civilizace je objektivní trend a jde jen o to, jaký se mu dá obsah. Místo pokusu o protekcionismus je lépe debatovat o tom, která pravidla by měla být použita na nadnárodní a která na lokální úrovni. Efektivní integrace je možná. Ochrana zaměstnanců v zemi, která se za vlád pravice stala montovnou, a od lidí, kteří útočí na pracovní kodex (zákoník práce, pozn. red.), je výsměch. Stejně jako odmítání evropského omezení daňových úniků velkých korporací či odmítání progrese u korporátních daní. Asi ODS míří spíš do minulosti a spíše chce (marně) hájit zisky privatizačních mafií a zastírá to ideologií nacionalismu,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Kdo jiný než český stát by měl podporovat české lidi?

„Není to ani bílé, ale ani černé. Mezitím existuje mnoho odstínů a bez aktuální hospodářské vize České republiky se to neobejde. Na jedné straně totiž může platit, že máme hledat způsoby, jak ochránit české zaměstnance a firmy. Na druhé je však jisté, že česká ekonomika roste a padá s exportem. Na schopnosti exportovat závisí nejen pracovní místa, ale také životní úroveň občanů nebo výsledek státního rozpočtu. A pokud bychom příliš tlačili na pilu, reakce našich obchodních partnerů by následovala záhy. Naše hospodářská politika tedy nemůže kopírovat americkou, nějaké inspiraci se netřeba bránit,“ vysvětluje místopředseda hospodářského výboru Sněmovny Milan Urban z ČSSD.

„Samozřejmě, že je pro mě na prvním místě český výrobce, zaměstnavatel, zaměstnanec nebo podnikatel. Kdo jiný než český stát by měl podporovat české lidi? A skoro mě překvapuje, že je nutné se na to vůbec ptát. Pokud to má někdo z politiků jinak, na svém místě nemá co dělat,“ míní místopředseda Úsvitu Martin Lank.

„Každý proces dosáhne svého vrcholu a pak nastane snaha o změnu. Stejně tomu je i s globalizací. Ta dosáhla svého vrcholu. Ukázalo se po dosažení cílů v ekonomické fázi, že snaha o dosažení globalizace v oblasti politické vytvořením multikulturalismu je nereálná. Političtí lídři si uvědomili potřebu zachování národní identity a k té patří i ochrana národních trhů,“ uvedla poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Máme tady tři typy velmocí. První je Čína, která ví, co chce a jak toho ve světě dosáhnout. Druhá je EU, která neví, co chce, a neustále vymýšlí byrokratické překážky pro vlastní firmy. Třetí budou zřejmě po nástupu Trumpa USA, které si začnou hlídat své strategické a ekonomické zájmy. Každý může posoudit, co je výhodnější pro občany dané velmoci,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

Chránit českou ekonomiku před vykořisťováním nadnárodních korporací

„Pan předseda ODS je zastáncem Evropské unie. EU je globalizační projekt, takže pan předseda předvádí jeden ze svých politických veletočů. Pokud chceme chránit českou ekonomiku, a tedy zájmy českých občanů před vykořisťováním nadnárodních korporací, musíme se osvobodit od diktátu Evropské unie. Bez toho jde pouze o prázdná slova určená k lákání voličů. Myslím, že prázdná slova jsou podstatou současného programu ODS. Naše hnutí Svoboda a přímá demokracie má od počátku jasno: podporovali jsme kandidaturu Donalda Trumpa a požadujeme referendum o vystoupení z Evropské unie. Svobodné evropské národní státy musí potom nastavit vzájemně výhodnou spolupráci bez nadvlády globalistů a multikulturních bláznů. Nežádáme víc než rovné podmínky. Pokud budou rovné podmínky, naše firmy se prosadí,“ míní místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Vyjádření pana Fialy je více než úsměvné. Proč? Ochrana vlastního trhu je samozřejmě správný krok. Vyrovnávají se tím disproporce ve výrobním a surovinovém procesu. ODS se však aktivně a dlouhodobě podílela na globalizaci a na destrukci českého průmyslu i zemědělství. Také si stačí přečíst vyjádření významných představitelů ODS před volbami v USA. Na rozdíl od prezidenta Zemana a dalších podporu Trumpovi nevyjádřili. Je opravdu zábava sledovat to urychlené převlékání kabátů. Nejlépe lze komentovat prohlášení pana Fialy slovy exprezidenta Klause: ‚Je falešné a prázdné‘,“ myslí si senátorka ČSSD Božena Sekaninová.

„Ukončení globalizace uvítám a jsem pro postupnou ochranu trhu i podniků, navíc já prosazuji ochranu regionálních hodnot,“ uvedl senátor ODS Jiří Burian.

„Domnívám se, že přijatelná míra státního protekcionismu je určitě na místě. Globalizace a její projevy nejen ve světovém obchodě již přerostly únosnou míru, a tak je nyní třeba skutečně začít akcentovat hospodářské zájmy jednotlivých zemí, a to i na úkor nadnárodních kruhů. Každý politik podílející se na řízení a chodu společnosti by měl brát v úvahu především zájmy své vlastní země a až sekundárně podporovat zájmy vyšších celků. Bohužel, tomu se ani u nás vždy neděje, takže Trump by mohl být pro některé odrodilce, byť ve významných exekutivních funkcích alespoň v tomto příkladem,“ míní poslanec KSČM Jiří Valenta.

Vozit jogurty z Německa je pitomost...

Poslanec ANO Stanislav Berkovec uvedl, že samozřejmě podporuje ochranářství českých zaměstnanců a podniků. „Ale v globálním světě žijeme a od roku 1989 jsme tomu globálnímu světu, podnikání a průmyslu otevřeli dveře i státní pokladnu. Takže to nemůže být takové plácnutí do vody, rétorika, protože to teď frčí v Americe. Jsme malá země uprostřed Evropy a v nedávné minulosti jsme udělali vše pro to, abychom na té globalizaci byli závislí,“ dodává Berkovec.

„Za necelé tři týdny se stane Donald Trump prezidentem USA. Následující týdny ukáží, co se bude dít jak v ekonomice, tak v politice. Někdo vkládá do nového prezidenta naděje, někdo se jeho budoucích kroků obává. V každém případě však nastane změna. Já osobně si myslím, že kromě horkého válečného konfliktu mezi USA a Ruskem už nic horšího být nemůže. Prezident Obama dělá vše pro to, aby se v posledních dnech, kdy má ještě na něco vliv, historicky znemožnil. Viz vyhoštění ruských diplomatů. Nejsem ekonom, a proto říkám – uvidíme,“ uvedl poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„S názorem Petra Fialy se naprosto ztotožňuji. Je třeba chránit vlastní podnikatele, pracovní místa pro domácí zaměstnance a národní odvětví před konkurencí jiných nadnárodních společností. Bohužel, jsme se tak v posledních letech nechovali, jinak jsme na tom mohli být mnohem lépe,“ říká poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

„Jsem si vědom toho, že Petr Fiala se stal členem a předsedou ODS teprve nedávno. Přesto však působí, řekněme, minimálně podivně, že nyní se hlásí k tomu, na čem se dříve liberální a striktně pravicová ODS svou dřívější politikou sama spolupodílela – tedy likvidaci ochrany vlastního trhu, a tím i pracovních míst a zejména nekontrolovatelnén odlivu kapitálu. Inu, volby se blíží, a tak ztráta paměti u řady politiků v jejich prohlášeních bude čím dále častější. Podpora domácích firem a výrobců a méně globalizace je mým dlouhodobým názorem. Globalizace v rozumné míře, ano (ve vědě, výzkumu a velkých investicích). Nikoliv však tam, kde ničí domácí hospodářské prostředí a trhy (u jednoduché výroby a produktů). Například vozit květiny z Jižní Ameriky nebo zejména jogurty z Německa nebo Belgie je prostě opravdu pitomost. Stejně jako vozit železo z Číny. Globálně by měly platit zejména podmínky a normy produkce, dopadů na životní prostředí a alespoň minimálně pracovní podmínky. To by nesmyslnost objemu globálního obchodu zredukovalo samo,“ uvedl nezařazený poslanec Karel Fiedler.

Být suverénní a co nejméně závislí na jiných...

„Nevím, co přesně napsal pan Fiala, a nejsem schopen si v tuto chvíli ověřit ani to, co přesně řekl prezident Donald Trump. Nicméně pokud skutečně vyhlásil program ochrany amerického trhu, amerických podnikatelů a návazně i amerických občanů, pak je to z hlediska zájmů USA a jejich obyvatel logický krok autority, která ví, že dolary neprší z nebe jen tak, a pro Američany je to určitě dobrá zpráva pro jejich budoucnost. Pokud jde o Českou republiku a můj názor – každý stát, tedy i ČR by si měla udělat pořádek především u sebe doma, provést nezbytná opatření k posílení vlastní ekonomiky, akceschopnosti, vzdělanosti, bezpečnosti a obrany – co nejmenší závislost na druhých, posílení vlastní suverenity a vlastních rozvojových kapacit,“ uvedl poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

„Teprve pak lze stavět a spoléhat se na skutečně efektivní kolektivní ekonomickou, bezpečnostní, obrannou, kulturní a jinou spolupráci (ať už v rámci EU, OSN, NATO, OBSE a tak dále). Teprve za takové situace lze účinně pomáhat i jinde – opačný postup znamená definitivně zlikvidovat sám sebe, své kapacity a ve svém důsledku i své spojence a zároveň i jakoukoli myslitelnou budoucí schopnost pomoci, solidarity a humanismu v rámci celé planety. Začínají velké změny, které visí ve vzduchu už pár let, a změna je příležitost, výzva k pozitivnímu posunu. Pokud jde o globalizaci – proces globalizace určitě nekončí, nicméně bude probíhat jiným způsobem a bude se soustřeďovat na jiné priority, než tomu bylo doposud. Všichni jsme konec konců cestovatelé na jedné globální lodi plující mezihvězdnou prázdnotou,“ dodal Chalupa.

„V zásadě souhlasím, jen to měla mít ODS na paměti, když se také podílela na moci. Rovněž se mělo dávno začít s přibližováním úrovně platů v EU ve stejných, srovnatelných profesích i odvětvích a nedopustit odliv například lékařů mimo ČR,“ uvedl senátor KSČM Václav Homolka.

Dnes jsou nejmocnějšími světovými velmocemi nadnárodní koncerny a banky

„Podporuji ochranářství, ano. Samozřejmě a dávno. Ale nikoho to nezajímalo. Takže – ve vší úctě – po jisté divoké privatizaci je poněkud pozdě bycha honit. Přitom panu profesorovi je bezpochyby známo, kdo na ni byl tak pyšný,“ reagoval poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Ochranářství by nebylo potřeba, kdyby trh nebyl takto globálně propojen. Propojují se ekonomiky, které mají naprosto jiné výkonnosti, naprosto odlišné podmínky. Ve světě, který je řízen naprosto zvráceným akciovým kapitalismem, jsou veškeré zásahy zbytečné. Subjekty se z regulovaného prostředí prostě přesunou někam, kde regulace nebudou, a na původním prostředí budou jen vydělávat. Pokud se zásadním způsobem nezmění celý systém, kosmetické změny nebudou mít valného významu,“ domnívá se poslanec Petr Adam.

„Podpora konkurenceschopnosti, snižování byrokracie, odstraňování zbytečných bariér v podnikatelském sektoru, to určitě ano,“ odpověděl na dotaz poslanec ODS Petr Bendl.

„Boj s celosvětovou globalizací kapitálu je základním úkolem komunisty. Dnes jsou nejmocnějšími světovými velmocemi nadnárodní koncerny a banky. Národní vlády jsou určeny pouze k posluhování a vytváření podmínek růstu této chobotnice. Ne nadarmo má většina tohoto kapitálu základnu v USA. Donald Trump chce jen trochu podílu na jejich moci a za to je chce ochránit před BRICS,“ míní poslanec KSČM Leo Luzar.

Ročně nám v zahraničí mizí zhruba 500 miliard korun

„Ochranářská opatření mají velmi blízko k poskytování veřejné podpory a fakticky jsou na štíru s tržní ekonomikou. U exportně orientované a otevřené ekonomiky typu té, co máme v České republice, bude i ten druh nerealizovatelného protekcionářského populismu, se kterým oslovil část voličů Donald Trump (a který sám ve svých podnicích, jak známo, nedodržuje), dosti těžko uplatnitelný. Národovectví samozřejmě oslovuje a Petr Fiala si toho je zjevně vědom. Představa státních opatření jdoucích proti ohledům ekonomické efektivity v podnicích nebo preferencím spotřebitelů by ale u nás přinášela spíše dlouhodobé problémy. Smysl má strategická ochrana infrastrukturních síťových odvětví, ale i tam preference jejich ‚národního‘ charakteru před ekonomickou efektivitou (se započítáním nepřímých nákladů, které by stát firmám naopak neměl odpouštět) moc smysl nedává a dlouhodobě není udržitelná,“ myslí si poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Pokud se Petr Fiala nechtěl vyjadřovat ve prospěch ekonomiky založené na státních podnicích a soběstačnosti ve stylu Severní Koreje nebo Kuby, měl patrně na mysli něco ve smyslu sociálně tržní ekonomiky (což asi v ODS nezní dobře) nebo potřeby vládních opatření proti úpadku rozumových schopností pracovníků vykonávajících monotónní práci v prostředí rozvinuté dělby práce, na niž ostatně upozorňoval již Adam Smith. Podnikatelé u nás zejména v dynamických odvětvích takzvané čtvrté průmyslové revoluce ostatně vesměs volají po uvolnění trhu práce a zjednodušení přístupu pracovníků ze zahraničí na něj, nikoli po jeho uzavírání. Zde je důležitější poskytovat obyvatelům Česka příležitosti ke vzdělání a vyšší kvalifikaci i podpoře schopností využívat nové poznatky vědy i techniky než se snažit oživovat protekcionismus a izolaci,“ dodal Jiří Zlatuška.

„Škoda, že na to hlavní modrý pták přišel až teď, kdy nám ročně v zahraničí mizí zhruba 500 miliard korun, a to hlavně i vinou politiky ODS. Kudy z toho ven, politika KSČM ví, ale bohužel zatím nemáme tu sílu to prosadit. Pane Fialo, dobré ráno,“ reagoval poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Poslanec ANO Pavel Plzák stručně uvedl, že podporuje ochranářství českých zaměstnanců a podniků.

Konzervatismus proti volnému obchodu

Petr Fiala též napsal, že „redefinice kdysi pravicové mantry volného obchodu na všech úrovních, toku kapitálu bez ohledu na hranice, nerozlišování domácích a zahraničních investorů a toho, že zahraniční kapitál je vždy dobrý, jak to známe z 90. let i z našich diskusí, je velkou výzvou pro pravicovou politiku 21. století“.

„To jsou věci, které jsou nesmírně aktuální a jimž mnozí ‚retropravičáci‘ nerozumí, protože žijí s ideologickými klapkami ekonomických teorií na očích a nevidí, co se ve společnosti a ve světě děje,“ dodal Petr Fiala.

V konzervativní politice existovaly a existují proudy hájící jak protekcionismus, tak i volný obchod. Například britský premiér z Konzervativní strany Benjamin Disraeli byl zastáncem cel a protekcionismu, zatímco jeho oponent ze stejné strany, Robert Peel, prosazoval rušení cel.

Stejně tak byli protekcionisté američtí republikáni, zatímco jižanští demokraté byli proti vysokým clům. Nyní v Americe podporují protekcionismus takzvaní paleokonzervativci a Pat Buchanan, jejichž program do značné míry přejal Donald Trump. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …