Zvrat v kauze Dědic, která otřásla ČSSD v Zaorálkově kraji. V Brazílii zatkli muže, u nějž případ začal

11.10.2017 11:19

Ten případ doslova knokautoval tradiční politické strany v Ostravě úderem do nejcitlivějších míst. Od vyšetřování městských zakázek postoupila policie k možnému praní peněz přes kontroverzní marketingové zakázky. Případu se říká podle jednoho z klíčových aktérů, podnikatele Martina Dědice, kauza Dědic. Detektivové protikorupční policie se ale začali nejprve zajímat o jiného místního byznysmena, o Oldřicha Lahodu. Muže s napojením na sociální demokracii, který se točil kolem herního byznysu a obchodoval s drahými kameny. Z finále vyšetřování na rozdíl od Dědice ovšem vypadl. Lahodu teď počátkem října zatkla brazilská policie kvůli podezření z finančních machinací, včetně praní peněz. Lahoda v Brazílii často pobýval, jak zmiňují dobře informovaní ostravští zákulisní hráči, také kvůli tomu, že pro něj byla půda v České republice horká.

Zvrat v kauze Dědic, která otřásla ČSSD v Zaorálkově kraji. V Brazílii zatkli muže, u nějž případ začal
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Když bohatne země, musí i lidé, zní volební heslo ČSSD

O zatčení Oldřicha Lahody informoval brazilský investigativní server Gauchazh. Podle serveru federální policie zatkla ve městě Porto Alegre dokonce tři Čechy. Dalším zatčeným Čechem má být podle brazilského investigativního serveru Lahodův byznysový partner Radomír Čespiva, který si měl podle brazilských novinářů v minulosti odpykat trest za bankovní podvody. Identita třetího zatčeného Čecha není dosud známa. Má jím být další kontroverzní obchodník, jenž v Brazílii figuroval jako Joao Henrique Migreco, ale má používat i další jména. Z tohoto důvodu policie dala své akci jméno Multifake.

Anketa

Vadí vám to, co řekl Zeman v Radě Evropy na téma Krymu?

8%
92%
hlasovalo: 12944 lidí


Policie muže pozatýkala v místě, kde měl mít Oldřich Lahoda byznysové aktivity. Podle  serveru Gauchazh šlo policii o obchody s drahokamy, nemovitostmi a s tím souvisejícím možným praním peněz. V jednom domě na ulici Vicar José Inácio v Porto Alegre měly podle brazilské federální policie působit čtyři firmy, vlastněné cizinci, ovšem bez zaměstnanců, které byly využívány k podezřelým obchodním aktivitám.

V akci s názvem Multifake detektivové zabavili auta, nemovitosti a obstavili několik účtů. Podle serveru Gauchazh zatčení muži od roku 2011 převedli do Brazílie čtyři miliony dolarů, u kterých je podezření na nelegální aktivity, pohyb na firemních účtech ale měl přesahovat 20 milionů dolarů. Brazilský server Gauchazh spekuluje, že právě toto zjištění nese rysy praní špinavých peněz.

První Lahoda

Oldřich Lahoda byl první velkou rybou, o kterou se začala protikorupční policie zajímat v ostravské kauze Dědic. Kauza, nazývaná jménem ostravského podnikatele Martina Dědice, paralyzuje lokální i krajskou politiku moravskoslezské metropole od roku 2012. Policie tehdy začala odposlouchávat špičky ostravské politiky. Dá se říci, že celé vedení města napříč politickým spektrem.

ParlamentníListy.cz získaly v minulosti několik policejních dokumentů, které ilustrují první kroky detektivů z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. V nich popisují, které lokální akce či akvizice se politici s lobbisty a politickými podnikateli za zády pokusili ovlivnit.

Politici vesměs kontakty s údajnou šedou zónou a pokusy o ovlivnění místních zakázek zlehčovali. Kroky policie a informace z vyšetřování považovali za osobní útoky na sebe, které souvisely s tehdy se blížícími komunálními volbami. Případ odstartovaly kroky ostravského podnikatele Lahody, jehož aktivitami se policie začala zabývat na samém počátku. Šlo o podezřelé městské zakázky, ovlivňování politiků v Ostravě. Detektivové začali údajnou ostravskou klientelistickou chobotnici vyšetřovat na počátku roku 2012. Výkopem byla podezřelá zakázka na rekonstrukce ulic kolem nákupního centra Nová Karolina v centru města a už tehdy detektivové narazili na Lahodovo jméno. Ten se tehdy točil kolem herního byznysu a politiky a udržoval vztahy s řadou lokálních zastupitelů. Na jaře roku 2012 pak kvůli sílícím podezřením na zmanipulování veřejných zakázek detektivové napíchli Lahodovi telefon a kauza, později pojmenovaná podle dalšího z údajných aktérů, Martina Dědice, vyvrcholila hromadným zatýkáním. Policie tehdy kauzu popsala jako zločineckou skupinu, která vznikla po komunálních volbách v roce 2010, kdy byli do pozic náměstků ostravského magistrátu dosazeni Jiří Srba, Aleš Boháč, Dalibor Madej a členem městské rady se stal Tomáš Sucharda. „V rámci prověřování je zadokumentováno, že výše jmenovaní jsou fakticky řízení Oldřichem Lahodou. Srba a Boháč se osobně účastní schůzek, které Lahoda svolává. „Těmito schůzkami se snaží ve svůj prospěch koordinovat vztahy zastupitelů jednotlivých městských obvodů s náměstky primátora,“ napsali ve spise detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Jejich dosazení měl podle policistů zařídit sám Lahoda.

„Není tajemstvím, že má známé a koně mezi politiky, kteří vypovídají proti mně. Podniká, podporuje své lidi, podporuje svého syna v ovládnutí základní organizace ČSSD v Porubě, kterou založil a předsedá jí. Zakládat účelově organizace, abyste nahonil členy a delegáty na nějaký sjezd, asi nebude v souladu se stanovami ČSSD,“ řekl před časem týdeníku Euro o Lahodovi podnikatel Dědic, který se nakonec podle policie stal klíčovou osobou popisovaného příběhu. Ten poškodil zejména ostravskou ČSSD stejně jako ČSSD Moravskoslezského kraje, která do čela své sněmovní kandidátky pravidelně staví současného volebního lídra strany Lubomíra Zaorálka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …