Zvrhlost. Čuňárny. Pelikán, Šabatová, Marxová, Dienstbier. Zjistili jsme, kolik milionů vás stojí vládní projekt HateFree „proti nenávisti“ a tohle nám řekli Bělobrádek, Keller či Okamura

11.05.2016 13:52 | Zprávy

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO s přihlásil k vládní iniciativě HateFree a dal na dveře úřadu nálepku signalizující, že ministerstvo je „hate free zónou“. Co si o iniciativě HateFree myslí čeští politici? Co hlásá? Kdo podle ní šíří nenávist? A kolik nás stojí?

Zvrhlost. Čuňárny. Pelikán, Šabatová, Marxová, Dienstbier. Zjistili jsme, kolik milionů vás stojí vládní projekt HateFree „proti nenávisti“ a tohle nám řekli Bělobrádek, Keller či Okamura
Foto: Petr Kupka
Popisek: Transparent odkazující k iniciativě usilující o život bez násilí a nenávisti.

Jak se uvádí přímo na webových stránkách iniciativy, projekt HateFree Culture (HFC) realizuje Agentura pro sociální začleňování, jeden z odborů Úřadu vlády ČR. Projekt je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska (projekt je tedy financován z veřejných peněz). Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Kolik to stojí...

Lukáš Houdek z HateFree Culture ParlamentnímListům.cz sdělil, že rozpočet čistě jen na HateFree Culture v roce 2015 byl celkem zhruba 9 086 457 korun. Celkový tříletý rozpočet čistě jen pro HateFree Culture je na aktivity 7,63 milionu a na vysílací časy, inzerci (sem spadá i část dalších aktivit projektu, nejen HFC) je 9,88 milionu .Celkem tedy 17,51 milionu.

HFC je součástí projektu Kampaň proti násilí z nenávisti Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády, která má stát 39,75 milionu korun.

HateFree: Sudetští Němci NEbyli vesměs fanatičtí henleinovci, kteří nás prodali Hitlerovi

„Jsme iniciativou lidí, kteří usilují o život bez násilí a nenávisti. Přestože jsme si vědomi složitosti vzájemného soužití, respektu a tolerance, jsme přesvědčeni o existenci rozumných, kreativních a inovativních cest, jak je zlepšit. Život ve strachu a nenávisti nic pozitivního nepřináší. HateFree Culture vám nabízí možnost nahlížet na věci z různých úhlů pohledu, hledat řešení s ostatními a především tvořit a sdílet to, na čem záleží,“ charakterizuje sám sebe projekt HateFree patřící pod Úřad vlády ČR.

Projekt chce mimo jiné vyvracet údajné mýty a „kachny“ (hoaxy). Reaguje na různá konkrétní údajně „nenávistná“ prohlášení, která se objevila například v diskusích na internetu. Například se vymezuje proti tvrzení, že „Sudetští Němci byli vesměs fanatičtí henleinovci, kteří nás prodali Hitlerovi. Teď si stěžují na poválečný odsun a vraždění, ale dostali jen to, co si zasloužili“.

„Princip kolektivní viny sudetských Němců byl uplatněn při nuceném vysídlení, tzv. odsunu, německy hovořícího obyvatelstva z poválečného Československa,“ tvrdí HateFree. „Poválečná odplata na sebe nenechala dlouho čekat. Během tzv. divokého odsunu prvních poválečných měsíců docházelo po celém území českých zemí k masakrům a pogromům Němců, mezi obětmi byly často ženy i děti. Za příslušnost k určitému národu tak zaplatilo několik desítek tisíc lidí životem, zhruba tři miliony lidí ztratilo svůj původní domov. Kolektivní vina znemožnila rozlišovat vinu jednotlivců a připravila půdu pro kolektivní trest, který stejně jako v předchozích letech postihl i nevinné,“ tvrdí HateFree o odsunu sudetských Němců.

HateFree: Islám NEmá větší dispozice k násilí než jiná náboženství. Demokracie a šaría se NEvylučuje

Hate Free také tvrdí, že „islám nemá větší dispozice k násilí než jiná náboženství: Je-li s násilím spojován, je to způsobeno především zpravodajstvím a médii obecně, neboť prakticky všechny zprávy přicházející ze ‚světa islámu‘ se týkají násilí, neštěstí, tragédií atd...Z muslimského prostředí vzešla dlouhá řada teroristů, to je nesporné. Otázky jejich motivace jsou však mnohem problematičtější a komplexnější, často plynou z politických motivů, či z prostého zoufalství. Tedy, ne každý muslim je terorista. Naopak, většina muslimů terorismus odsuzuje.“

Dle HateFree mohou muslimové respektovat zdejší zákony a „zároveň se řídit šaríatskými normativy, to se nijak nevylučuje. Vzhledem k postavení muslimů v ČR i jejich počtu lze jejich domnělé požadavky na zavádění šaríy do zdejšího práva pokládat za strašení veřejnosti – dnes natolik rozšířené, že se obavy z islamizace ČR začínají dostávat i do mainstreamových médií,“ říká se na stránkách Hate Free.

Nenávist šíří dle HateFree fanoušci Zemana, Putina, kritici Romů, ti, kteří mluví o lásce k vlasti, a odpůrci Havla, humanistů a multikulturalismu

Ten kdo šíří nenávist, je dle HateFree takzvaný „hejtr“, čili „nenávistník“. Nenávist šíří dle HateFree fanoušci Zemana, Putina, kritici Romů, ti, kteří mluví o lásce k vlasti, a odpůrci Havla, Strany zelených, humanistů a multikulturalismu.

Hejtr je charekterizován ze strany HateFree konkrétně takto: „Takže jak si lze představit klasického hejtra na českém webu? K čemu inklinuje a proti čemu se zásadně vymezuje? Má kladný vztah k autoritářskému systému (Rusko, 90 %, nebo USA, 10 %) a rovněž k vládě silné ruky, kterou pro něj dnes představují prezidenti Putin i Zeman. Kladnými hrdiny z minulosti tu jsou Hitler, Stalin či Miroslav Sládek. V anonymitě webu se rád prezentuje jako hrdina nekompromisní v postojích vůči menšinám. Je představitelem prvoplánového nacionalismu. V jeho komentářích nezřídka vlají emotikony české vlajky, s oblibou doplňované opakujícími se refrény o lásce k naší krásné zemi. Trpí sentimentem po starých časech, po režimu před listopadem 89, kdy údajně vše fungovalo, tehdejší společnost se zdárně vyrovnávala např. s romskou otázkou, kdy všichni Romové poctivě pracovali, slušně bydleli a nedělali bordel. Sentiment starých časů neznamená, že hejtr je zrovna pamětníkem této doby. Naopak, pouze slepě přebírá tento sentiment ze svého okolí. Z politických stran silněji inklinuje k Úsvitu T. Okamury a přímo nesnáší Stranu zelených. Má negativní vztah k aktivistům všeho druhu a občanské společnosti vůbec. Multikulturalismus ho dokáže rozpálit doběla. Bytostně nesnáší pravdoláskaře, tzv. lidumily, humanisty a Václava Havla. Občanská demokracie v něm vyvolává pocity silné nevole, pohrdá liberálními hodnotami – USA a obecně změkčilým Západem.“

Sypat jim ze státní kasy je zvrhlost

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, zda je podle nich správné, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO se přihlásil k vládní iniciativě HateFree a dal na dveře úřadu nálepku signalizující, že ministerstvo je „hate free zónou“. Dále jsme se dotázali politiků, zda podporují iniciativu HateFree a zda je podle nich dobře, že ji český stát financuje (respektive je financována z veřejných zdrojů).

Předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

„Boj proti nenávisti je správný. Formu nehodlám soudit, to je na každém,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…