Čeští studenti uvízli v cizině bez peněz. Dlužník? Ministr Dobeš

18.03.2012 19:24

Tisíce studentů zůstaly na zahraničním studijním pobytu bez finančních prostředků. Spoléhaly se přitom na studijní příspěvek z Ministerstva školství (MŠMT), který resort zasílá univerzitám až v březnu, přestože studenti jsou na stáži od ledna. Některé univerzity dokonce studenty musely založit z vlastních prostředků.

Čeští studenti uvízli v cizině bez peněz. Dlužník? Ministr Dobeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Dnešním studentům se nabízí úžasné možnosti, jak v rámci studia cestovat, vzdělávat se a poznávat svět. Mohou při svém studiu využít řadu dotačních fondů. Například díky programu Erasmus vycestují do zahraničí každoročně tisíce studentů. Finanční prostředky z tohoto fondu pochazí jednak z rozpočtu Evropské unie, ale také z rozpočtu Ministerstva školství. To je posílá univerzitám ve splátkách. Vedení univerzit si ale často stěžuje na nelogické nastavení termínu splátek, kvůli kterému studenti svůj finanční příspěvěk dostávají pozdě.

Tisková mluvčí Masarykovy univerzity (MU) Tereza Fojtová pro ParlamentníListy.cz uvedla: “České vysoké školy získávají prostředky z MŠMT na dofinancování programu Erasmus ve dvou splátkách, a to na přelomu února a března a června a července. Přidělení letošní první splátky bylo Masarykově univerzitě z MŠMT potvrzeno až 3. března.“ Ministerstvo školství tvrzení Fojtové potvrzuje.

Pro ParlametníListy.cz zaslal tiskový odbor MŠMT oficiální vyjádření: “Českou část prostředků z programu Erasmus poskytuje ministerstvo na kalendářní rok ve dvou částech (polovina finančních prostředků je standardně zasílána v únoru/březnu a druhá polovina na podzim), druhou polovinu poskytuje EU a to v jiném režimu i časově odlišných termínech. Oba termíny vycházejí z administrativních postupů, které jsou pro zpracování podkladů pro platby nezbytné.“ Proč MŠMT posílá příspěvky zrovna v těchto termínech, ministerstvo nekomentovalo.

Masarykova univerzita není jediná, kterou finanční příspěvky vyplácené v nelogických termínech trápí. Tuto problematiku řeší i další univerzity. Tisková mluvčí VUT Jitka Vanýsková potvrzuje stejnou praxi i na jejich univerzitě: “To je ale každý rok stejné,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz.

Ministerstvo školství dluží studentům

Studenti pravidelně dostávají svůj příspěvek opožděně: “Od ledna 2012 vyplatilo Centrum zahraničních studií MU (CZS) 793 studentům stipendia v rámci programu Erasmus ve výši téměř 30 milionů korun. Stipendia již byla vyplacena všem studentům, kteří vyjížděli na pobyt v lednu a následně únoru 2012, dále byly vyplaceny druhé splátky stipendií studentům, kteří v zahraničí studují již od podzimu 2011 a zůstávají v zahraničí i na jarní semestr 2012. Rovněž byla financována prodloužení pobytů z podzimu 2011, o které studenti požádali. Za měsíce březen a duben zbývá vyplatit ještě cca 91 studentů, což už by mělo být hrazeno z prostředků MŠMT, které měli dle příslibu MŠMT  už  dorazit.“ doplnila pro Parlamentní Listy.cz Fojtová. 


Univerzity platí za ministerstvo školství

Univerzity cítí odpovědnost vůči svým studentům a proto se jim snaží finanční příspěvky kompenzovat z vlastních zdrojů: “Více než 9 milionů korun, tedy téměř třetina z celkové dosud vyplacené částky, byla vyplacena právě z alternativních zdrojů MU, které dokázalo zajistit CZS a které nebyly původně určeny na mobilitu studentů. Je třeba zdůraznit,  že počty studentů vyjíždějících v rámci programu Erasmus za MU a tím i celková výše vyplacených stipendií je mnohonásobně vyšší, než na jiných školách,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Fojtová.

Rozpočet MU bohužel není nafukovací, pokračovala Fojtová: “Ročně se výše stipendií v rámci programu Erasmus na MU pohybuje kolem 60 milionů korun a možnosti MU nahrazovat zdroje z MŠMT u takového množství stipendií nejsou neomezené. Komplikace, které stávající  systém nastavený ze strany MŠMT studentům způsobuje, ale MU chápe a snaží se jej řešit.“ Studenti si naštěstí už zvykli nespoléhat se na pomoc MŠMT.

Marie Skořábková, maminka studentky toho času na zahraniční stáži, pro ParlamentníListy.cz uvedla: “Samozřejmě jsme se nespoléhali jen na příspěvky Dobeše, proto má dcera dostatek financí.“ Pozdní vyplácení příspěvků z MŠMT tak není nic nového, Masarykova unverzita s ním již dopředu počítá a studentty varuje: “Na riziko pozdější výplaty stipendií MU studenty vyjíždějící v uvedených měsících upozorňovala.

Toto upozornění je např. v oficiálních dokumentech na webu,“ uvedla Fojtová. Podle Fojtové je tento problém předvídatelný a proto snadno řešitelný, pokud by MŠMT bylo ochotné něco měnit: “Nejlepším řešením by  bylo, kdyby ministerstvo posílalo peníze už v lednu a v červnu,“ uzavřela Fojtová.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…