Co dostali komunisté za vítězství v krajích: Protesty a "vyschlé resorty"

03.12.2012 19:42

Ač KSČM v krajských volbách slavila boom, realita mu příliš nenapovídá. Třeba co se týče jejich uchopení krajských kulturních odborů, je prý neškodné. Jde totiž o "vyschlý" resort, který "nikoho nezajímá".

Co dostali komunisté za vítězství v krajích: Protesty a "vyschlé resorty"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

Komunisté nemají na růžích ustláno. V krajských volbách sice uspěli, nicméně poté, co začali obsazovat křesla v zastupitelstvech, zvedla se proti nim nejedna vlna nevole.

Zajímavé je, že komunistům krajské vedení v pěti případech "přikleplo" vedení resortu školství a kultury. Ve třech rudí posty dostali, ve dvou se proti uchopení především školské problematiky komunisty protestuje. Je přidělení "neškodného" resortu, v němž se netočí zas tak velké peníze záměrem?

Komunistům, co jiní nechtějí

Podle politologa Rudolfa Kučery rozhodně o náhodu nejde. "To, co nikoho nezajímá, se dá komunistům," řekl lapidárně pro ParlamentníListy.cz. Zatímco v jiných resortech protékají velké peníze, u školství a kultury je tomu prý naopak. "Resort školství je vyschlý, tam žádné peníze nejsou," dodal politolog s tím, že i právě proto byl napříč kraji "svěřen" komunistům.

Sami rudí ale nesouhlasí. "Odbor kultury patří mezi náročné. Co se týče odbornosti, jednání i financování," uvedla pro ParlamentníListy.cz komunistka Marta Semelová. Protesty proti uchopení kulturní moci komunisty považuje za "naprosto mimo realitu". Každý by totiž podle ní měl respektovat výsledky voleb. "Je to nedemokratické," dodala k proběhnuvším protestům.

Konec demokracie?

Podobně situaci hodnotí i její stranický kolega Stanislav Grospič. "Vnímám tyto protesty jako výrazně ideově zbarvené těmi, kteří nechtějí vnímat realitu české společnosti, realitu dnešní Nečasovy vlády, a sází na stupňování antikomunistické hysterie," sdělil redakci s tím, že potom ale nejde o parlamentní a zastupitelskou demokracii.

Změní se výsledky voleb?

Další rudý poslanec Miroslav Opálka je ještě radikálnější. "Nyní se uměle rozšiřuje antikomunistická kampaň, která je namířena nejen vůči KSČM, ale i vůči ČSSD a levici vůbec. Jde o snahu zvrátit volební výsledky a vyvolávat nepokoje," uvedl pro ParlamentníListy.cz zástupce rudých. Třeba v Karlovarském a Moravskoslezském kraji totiž komunisté kulturu ovládali už v minulém volebním období. Euforii kolem ovládání resortů tak považuje za účelovou.

Nejhorší situace je na jihu Čech. Tamější studenti tvrdě protestují proti uchopení resortu kultury rudou Vítězslavou Baborovou. Ta si prý dokonce vzala nemocenskou dovolenou a v současné době zvažuje i rezignaci.

Nedojde k ovlivňování výuky nebo ke jmenování komunistických ředitelů škol

V Olomouckém kraji se pro změnu podepisovala petice proti obsazení náměstka hejtmana pro školství komunistou Zdeňkem Švecem. Hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) dostal petiční archy se 400 podpisy nespokojených obyvatel.

„Krajský náměstek netvoří zákony, kraj je spíše správcem majetku a přerozděluje peníze. Ani ředitele škol nejmenuje náměstek, ale celá rada. Krajská rada nicméně petici projedná a stanovisko předáme jejímu iniciátorovi," uvedl Rozbořil, který dostal od vedoucího katedry historie Filozofické fakulty Univerzity Palackého Jaroslava Millera kromě petice i dvě knihy o sociální demokracii po roce 1948 a spolupráci sociálních demokratů s komunisty.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…