Děkan Růžička hájí „svou“ fakultu: Zájem studentů o nás stoupá

09.11.2011 14:53

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni přišla 7. listopadu o akreditaci doktorského studijního programu. Ministerstvo školství jí předtím odebralo i oprávnění konat státní rigorózní zkoušky a udělovat titul JUDr. Ani to ale nijak neovlivnilo děkana této fakulty, profesora Květoslava Růžičku v tom, aby stále v budoucnost plzeňských práv věřil.

Děkan Růžička hájí „svou“ fakultu: Zájem studentů o nás stoupá
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

Děkan plzeňských práv Květoslava Růžička totiž v online rozhovoru pro ihned.cz sdělil, že fakulta stále má zájem o získání akreditace pro doktorský program. O prodloužení udělování tohoto oprávnění požádala fakulta společně s žádostí o prodloužení akreditace magisterského studia.

Související:.

„Mým plánem v současné době je dosažení prodloužení akreditace bakalářského a magisterského studia pro další léta," zmínil k tomu Růžička.

Nařízení o ukončení akreditace doktorského studijního programu platí přitom od února 2012. Proto musí Růžička do týdne dojednat, kde si současní doktorandi budou moci zbývající zkoušky dodělat.

Růžička ale v on-line rozhovoru dále ujistil, že si je vědom povinnosti zajištění dostudování současných studentů. Vše podle něj bude záviset na dohodě příslušných fakult i samotného studenta.

Navíc profesor čtenářům ihned.cz sdělil, že v současné době neuvažuje o rezignaci na svou funkci.

„Od počátku působení ve funkci děkana jsem činil veškeré kroky k tomu, aby příští rok fakulta získala akreditaci bakalářského a magisterského studia. Příslušný spis je již odevzdán akreditační komisi a domnívám se, že plně zobrazuje současný stav na fakultě. Výuka je řádně zajištěna a probíhá standardním způsobem jako na jiných součástech univerzity. S ohledem na tyto skutečnosti proto o rezignaci v současné době neuvažuji," uvedl Růžička na dotaz Jiřího Strnada o možné své rezignaci.

Podle něj ale zájem studentů o plzeňskou fakultu stoupá. „Zájem studentů o naši fakultu naopak stoupá. V letošním akademickém roce jsme přijali podstatně více studentů než loni. Hlásilo se k nám 2 700 uchazečů, z nichž bylo přijato a zapsáno celkem 368 studentů do bakalářského a magisterského oboru," zmínil Růžička k dotazu, který směřoval na to, zda existuje od té doby, co se kauza na Právnické fakultě objevila, odklon studentů.

První negativní vlaštovka přiletěla v roce 2009

První problémy na plzeňských právech se začaly objevovat již v roce 2009, kdy byly pochybnosti o způsobu přijímání studentů, opsaných prací a nestandardně rychlého studia. Po odhalení afér se stal děkanem fakulty současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Ten začal podle kontrolní zprávy Akreditační komise problémy úspěšně řešit.

„Pan doktor Pospíšil měl samozřejmě během svého působení v čele fakulty významný podíl na její stabilizaci," sdělil k ministrově konání děkan.

Právě Růžička ale loni v létě Pospíšila ve funkci vystřídal a podle kritiků v reformách načrtnutých Pospíšilem již nepokračoval. Na protest proti jeho vedení odešla šestina kvalitních pedagogů v čele s renomovaným Karlem Eliášem.

Dotaz týkající se Diagu vynechal

Děkan fakulty ale v on-line rozhovoru neodvětil na dotaz, týkající se kauzy Diag Human. Růžička je totiž nejen děkanem, ale byl i arbitrem v dlouhé při státu s obchodníkem s krevní plazmou - firmou Diag Human. Růžička je však podezřelý, že státu v této arbitráži přitížil, neboť v dokumentu, který Diag předložil za zády České republiky u soudu ve Vídni, byl jeho osobou vysloven právní názor zpochybňující pokračování rozhodčího řízení.

„Diag Human u vídeńského soudu použil dokument = vaše právní stanovisko, který jste 18. 3. 2011 podepsal a ve kterém firmu podporujete v tom, že se stát odvolal špatně a že je tedy oněch 10 miliard vymahatelných. Dne 4. června 2011 v Právu jste ale existenci dokumentu popřel," psal v dotazu na webu ihned.cz čtenář pod zkratkou "Tom".

„Ptám se tedy: Podepsal jste zmíněný dokument a poskytnul ho Diag Human? Lhal jste deníku Právo, nebo si to deník vymyslel? Uvědomujete si, že jako nezávislý arbitr jste po vydání nálezu již neměl do sporu zasahovat?," pokračoval dále v otázce "Tom".

Více zde:

ParlamentnímListům.cz se podařilo zjistit, že pod touto zkratkou se skrývá bývalý mluvčí ministra zdravotnictví Julínka Tomáš Cikrt. Růžička ale dotaz vynechal a to aniž by cokoliv čtenářům k tomu vysvětlil.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…