Demonstranti chtěli upálit Dobeše. V červnu prý už nebude

13.02.2012 20:54

REPORTÁŽ Demonstrace proti ministru školství Josefu Dobešovi (VV) vylákala do centra Prahy kvůli mrazivému počasí jen hrstku odvážlivců. I ti měli kvůli svému záměru problém s policií.

Demonstranti chtěli upálit Dobeše. V červnu prý už nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Kroky, či spíše nekroky šéfa resortu školství Josefa Dobeše (VV) zdvihly ze židle nejen opozici, ale i  občanská a jiná sdružení. Jedno z nich, Občanské sdružení Monitoring RING, zorganizovalo na 13. února demonstraci právě proti školské politice ministra Josefa Dobeše. Sdružení žádá změnu školské politiky ministerstva nebo odstoupení ministra. 

Demonstrace probíhala během pondělního podvečera velmi poklidně. U sídla MŠMT poblíž Malostranského náměstí se sešla pouze hrstka studentů a zástupců občanských aktivit.

V červnu už Dobeš nebude

"Měli jsme to udělat v červnu. I když to už tam snad Dobeš nebude," podotkl stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek. Pro ParlamentníListy.cz pak dodal: "Dobeš není ani schopný manažer, ani pedagog. Připadá mi, že když se obsazoval post ministra, šel náhodou kolem."

A co by podle něho Dobeše, který je pranýřován jak opozicí, tak některými členy koalice, například šéfem poslanců TOP 09 a Starostů Petrem Gazdíkem, přimělo k tomu, aby konečně odešel?

"Snad jen generální stávka. Ta by ho vystrnadila," dodal pro redakci usměvavý Chládek. Právě ten by měl být nástupcem současného ministra školství, ať už jím do konce volebního období zůstane právě Dobeš, či někdo jiný. "Bylo by to těžké, ale museli bychom resort dát dohromady," dodal.

Právě Chládek byl jedním z mála politiků, kterým se do zimního mrazivého podvečera na ulici chtělo. Kromě něho se akce zúčastnil třeba zástupce SPOZ Vladimír Hönig.

Spálit plakáty Dobeše

Organizátorům akce dělal problém nejen třeskutý mráz, ale i policie. S požadavkem, aby na konci demonstrace mohli zapálit svíčku, coby "symbol funusu českého školství", ještě uspěli. S tím dalším už ne. "Na závěr bychom chtěli spálit několik plakátů, samozřejmě bychom to hned uhasili," ujišťoval zástupce místní policie jeden z organizátorů akce, Vítězslav Praks z České pirátské strany. Policisty vyděsilo nebezpečí požáru natolik, že odmítli. Plakáty tak nakonec byly pouze roztrhány.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Piráti jsou proti všemu

Právě Česká pirátská strana byla jednou z těch, jejíž členové přišli proti Dobešovi protestovat. "Dobeš by měl odstoupit, kvůli všemu. Hlavní důvod k rezignaci je ale jeho naprostá nesystematičnost řízení resortu," řekl ParlamentnímListům.cz šéf její pražské odnože Ondřej Profant.

A kdo by podle něho měl být jeho ideálním nástupcem? "Pokud bychom se drželi koaliční dohody a měl by jím být někdo z Věcí veřejných, pak skutečně nevím. Absolutně nikdo mě nenapadá," dodal pro redakci.

Student Michal: Hlavně odchod Dobeše a pak dál

Stejnou reakci vyvolal dotaz pátrající po Dobešově nástupci i u studenta religionistiky Michala. "To je předčasné, hlavní je, aby odešel Dobeš a jeho lidé. Není to jenom o pochybení jedné osoby," řekl ParlamentnímListům.cz student, který se stejně jako několik dalších hrdinů tísnil na pokraji úzkého chodníku a velmi frekventované silnice. "Pozor, proboha, co se to tady děje?" zklidili účastníci demonstrace nepochopení z úst jednoho ze zdejších obyvatel, který se zrovna ve chvíli, kdy shromáždění probíhalo, odvážil vyjít na procházku se svým čtyřnohým miláčkem.

Nepřízeň počasí ani nepříliš vhodně zvolené místo však pár desítek účastníků demonstrace neodradilo od aktivního prožívání celé akce. Kromě klasických transparentů typu "Dobeš, pryč" nebo "Dobeši, už dost" byly k vidění i některé vtipné. Například "Sůl patří do polévky, ne na silnice." Jeho držitelka jej ale zřejmě pouze zapomněla otočit správnou stranou útočící na Dobeše.

Podpora šesti stran

Protest podle organizátorů podpořilo 6 politických stran. Demonstraci třeba podpořila poslankyně Vlasta Bohdalová, členka školského výboru (ČSSD) a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Oba zaslali své příspěvky k veřejnému přečtení na shromáždění. K účasti se přihlásily čtyři další neparlamentní strany (Pirátská strana, Pravý blok, Ano2011, SPOZ). Podpora demonstrace šla tedy napříč politickým spektrem. 

Na demonstraci  zvali organizátoři i samotného Dobeše. Ten ale nedorazil. "Nechodí ani na setkání s rektory, takže to, že nepřišel sem, mě nepřekvapilo," řekl redakci na demonstraci Chládek.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) je často kritizován zejména kvůli problémům s čerpáním eurodotací, reformou vysokého školství nebo zavedením školného. Jeho vedení ministerstva dostalo po těch českých a unijních výstrahu i dalších mezinárodních institucí, která se tentokrát týká samotné úrovně zdejších škol.

"Úpadek schopností studentů je velmi vážný a patří k nejvážnějším mezi vyspělými zeměmi," píší ve zprávě experti organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj o situaci v tuzemském školství. Na její zveřejnění upozornil server Aktuálně.cz.  V dosud nejtvrdší zprávě o stavu českého školství přitom označují experti OECD za jádro problémů nezdařenou transformaci komunistického vzdělávacího systému.

"Výuka a způsob hodnocení se za několik posledních desetiletí nezměnily a zpravidla se stále opírají o názory a postoje, které se používaly před liberalizací systému v roce 1989," upozorňuje kritická studie, která si bere na paškál právě Dobeše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…