Dlouholetá šéfka České školní inspekce končí ve funkci

05.08.2013 17:39

Z České školní inspekce odchází její dlouholetá šéfka Olga Hofmannová, ve funkci skončila po dohodě s ministrem školství Daliborem Štysem. Oznámil to mluvčí inspekce Libor Vacek.

Dlouholetá šéfka České školní inspekce končí ve funkci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti na přednášce. Ilustrační foto

Hofmannová (1952) nyní zřejmě půjde do důchodu, vedením inspekce bude pověřen úředník ministerstva Tomáš Zatloukal.

Inspekci v posledních letech výrazně přibylo úkolů, kromě školských statistik nově organizuje také testy žáků 5. a 9. tříd. V příštích letech ji čeká transformace.

"Pan ministr mi nabídl dohodu. Má jiný pohled na model, v jakém by inspekce měla fungovat. Chce, aby se více věnovala učitelům a jejich kvalitě," řekla Hofmannová serveru Aktuálně.cz.

"Děkuji paní Hofmannové za její dlouholetou práci v čele České školní inspekce a přeji jí v osobním životě jen to nejlepší," komentoval Štys odchod Hofmannové. Dodal, že do čela organizace po ní přichází zkušený odborník.

Štys už při svém nástupu do funkce avizoval, že nechce dělat žádné větší personální změny. Jediná zatím nastala na pozici prvního náměstka, Jiřího Nantla, který se sám rozhodl odejít, v křesle ho nahradil dosavadní náměstek pro regionální školství Jindřich Fryč.

Hofmannová vedla inspekci od roku 2005, předtím působila jako ředitelka Střední uměleckoprůmyslové školy ve Valašském Meziříčí. Ve funkci ji nahradí někdejší pracovník inspekce Zatloukal, který dosud na ministerstvu vedl odbor vzdělávání. V minulosti pracoval také jako ředitel gymnázia ve Zlíně a byl členem výboru pro kulturu a vzdělávání Evropského parlamentu.

Inspekce patří mezi takzvané ostatní přímo řízené organizace Ministerstva školství. Zaměstnává zhruba 500 lidí, roční rozpočet se pohybuje kolem 270 milionů korun. Na zlepšení hodnocení žáků a škol získala inspekce téměř 300 milionů korun z EU. Kromě testů 5. a 9. tříd se mají za peníze z dotace zlepšit také inspekční metody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…