Josef Dobeš: Na ministerstvu je potřeba nekompromisně řezat

05.10.2011 15:28

Ministr školství Josef Dobeš reagoval na středeční článek LN, ve kterém se podle něho objevily nepřesné informace o projektu VIP II, ze kterého celkem 173 škol hradí 120 úvazků školních psychologů a speciálních pedagogů.

Josef Dobeš: Na ministerstvu je potřeba nekompromisně řezat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Projekt byl zahájen 1. července 2009 a skončil k 30. září 2011. Podle Lidových novin to znamená, že desítky psychologů se ocitnou bez práce. „Považuji to za lehce hysterickou reakci bývalé ředitelky Institutu pedagogicko-psychologického poradenství Zapletalové, která měla spolu s hlavním manažerem projektu Richardem Braunem připravit plynulé pokračování projektu. Jejich návrh byl však nekvalitní a měl nedostatky, které muselo MŠMT napravit. Tím se celý proces zdržel," uvedl náměstek ministra školství Ladislav Němec.

OPŘO nefungují

„Přesně na projektu o psycholozích ve školách (VIP II), se jasně ukazuje, že úředníci dříve 17 a dnes již 14 přímo řízených organizací jsou v těchto důležitých věcech nekoordinovaní a dopouštějí se těchto fatálních pochybení a poškozují tím práci lidí na školách. Úředníci ministerstva proto přepracovali tento nekvalitní projekt. Prodleva, která tím vznikla, bude placena ze státního rozpočtu. Garantuji, že psychologové na školách budou zachováni. Selhání bývalé ředitelky IPPP Zapletalové, která byla ihned propuštěna, ukazuje, že zbytnělá byrokracie OPŘO dělá chyby a funguje ve prospěch úředníků, a ne ve prospěch lidí ve školách, které to pak naopak poškozuje," řekl ParlamentnímListům.cz ministr škosltví Josef Dobeš z VV.

Čtěte také: Ministr J. Dobeš: Začátek vyučování nechám na ředitelích škol

Nový program VIP III bude příští týden schválen poradou vedení MŠMT a vstoupí v platnost 1. ledna 2012. „Ministerstvo školství si je vědomo problémů, které bývalé vedení IPPP na školách způsobilo. Pro překlenutí doby mezi ukončením programu VIP II a začátkem nového programu uvolníme finance na krytí nákladů v přechodném období," informuje náměstek Němec.

Peníze budou

Psychologové dostanou podle MŠMT zaplaceno za září ještě z původního programu VIP II a v období říjen až prosinec obdrží školy, které psychology platí, peníze od MŠMT. Za leden pak dostanou psychologové zaplaceno již z nového programu podpory. Žádný výpadek financování v tomto případě prý tedy podle MŠMT tedy nehrozí.

Psali jsme: Platy ve školství jsou zachráněny, vzkazuje Dobeš 

"Školy byly minulý týden informovány dopisem ministra Josefa Dobeše, že se o peníze na psychology nemusí obávat. Tento týden byly alokovány prostředky a školy mohou začít čerpat prostředky. Jestliže existují psychologové, jak v médiích tvrdí pan Braun, kteří museli k 1. 10. 2011 opustit svá místa kvůli absenci financí, pak došlo pravděpodobně omylu ze strany školy a mohou se obrátit zpět na ředitele, či přímo na ministerstvo," uvedlo MŠMT.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…