Plzeňská fakulta vstoupila do rozhodující bitvy o svoji existenci

31.10.2011 16:56

Do rozhodující bitvy ve válce o přežití s akreditační komisí ministerstva školství, se pustilo vedení plzeňské právnické fakulty. Proděkan fakulty Vilém Knoll předal v pondělí akreditační komisi spis o více než tisíci stranách, kterým fakulta zmítaná v minulosti skandály s rychlostudenty žádá o prodloužení akreditace bakalářského a magisterského studijního programu.

Plzeňská fakulta vstoupila do rozhodující bitvy o svoji existenci
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

Stávající akreditace končí v červenci 2012. Pokud se akreditační komisi nebude materiál fakulty s podrobně popsanými změnami  líbit, nechvalně proslulou školu zařízne a ta  skončí svoji činnost.

„Součástí obsáhlého spisu jsou informace o aktuální personální situaci a zajištění výuky v tomto akademickém roce. Žádost schválila patřičná fakultní grémia, tedy akademický senát i vědecká rada fakulty," řekla pro ParlamentníListy.cz mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Kamila Kvapilová.

Ortel může padnout až v lednu

„Západočeská univerzita si termín odevzdání žádosti stanovila sama, aby rozhodnutí o budoucnosti obou programů přišlo včas, ještě před vypsáním dalšího přijímacího řízení. Standardně se žádost o prodloužení akreditace odevzdává půl roku před jejím vypršením. V tomto případě jde o lhůtu zkrácenou zhruba o jeden měsíc. Univerzita tak chce předejít případným pochybnostem a mít jistotu, že přijímací řízení pro následující akademický rok může Fakulta právnická skutečně otevřít," řekla Kvapilová. Akreditační komise může vyřknout konečný ortel nad právnickou fakultou již koncem listopadu, nejpozději však poslední lednový den příštího roku. 

„Přípravě žádosti věnovala Západočeská univerzita velkou pozornost a podrobně ji se zástupci fakulty konzultovala. Přestože rozhodnutí ministerstva v tuto chvíli nelze předjímat, je univerzita přesvědčena o kvalitě odevzdaného materiálu," dodala Kvapilová.

Děkan doufá

"Doufám, že jsme splnili veškeré podmínky pro to, aby fakulta mohla mít i nadále akreditaci," uvedl děkan fakulty Květoslav Růžička. Ani ten si nepřipouští možnost, že by fakulta mohla na základě rozhodnutí akreditační komise skončit. Dokument předložený akreditační komisi se zabývá mimo jiné vedle studijních podkladů především doložením toho, že fakulta personálně zabezpečí výuky prostřednictvím kvalitních pedagogů. Ty se podařilo sehnat doslova za pět minut dvanáct poté, co téměř 30 pedagogů nespokojených se situací na fakultě letos na konci akademického roku podalo výpověď.

Z fakulty odešli lidé stojící za reformami bývalého prozatímního děkana Jiřího Pospíšila. Ten vedl školu poté, co se v roce 2009 provalil známý skandál s rychlostudenty. Reformátoři ovšem letos neuspěli ve volbách do akademického senátu. Jako důvod k odchodu z fakulty uvádějí, že ji stále ovládají lidí spjatí s bývalým propuštěným vedením, které mělo umožnit celé řadě prominentů studovat fakultu nestandardně krátkou dobu.  

Psali jsme:
Komunistko Dvořáková, jste jak z 50. let. Profesorka vadí Hradu
Dobeš kritizuje Dvořákovou. Jednání její komise přirovnal k 50. létům
Dvořáková: Vysoké školství se nezlepšuje. A může za to také Dobeš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…