Poslanci podpořili školský zákon : Ředitel na dobu určitou

25.10.2011 22:27

Šest let a šmitec. Ředitelé základních a středních škol se ve svých pozicích déle neohřejí. Nově přijatý školský zákon také praví, že stávající ředitelé mohou vytrvat ve své funkci jen do července roku 2014 a to ještě v závislosti na tom, jak dlouhou dobu už v ředitelně úřadují. Závěrečné čtení kompromisní novely, kterou podpořili poslanci, proběhne v příštím týdnu.

Poslanci podpořili školský zákon : Ředitel na dobu určitou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Josef Dobeš

Omezení funkčního období se týká ředitelů ze všech škol zřizovaných státem, krajem či obcí. Poté by zřizovatelé měli nařídit nový konkurz. Povinně by ho nicméně museli stanovit jen na popud České školní inspekce nebo školské rady. Novela upravuje také možnost dřívějšího odvolání ředitelů.

Firemní školky a méně odkladů

Předloha novely také počítá se vznikem firemních školek nebo zpřísňuje pravidla pro odklad školní docházky. Život ztíží i žákům, kteří svá vysvědčení získali na zahraniční škole - odborníci je nově podrobí podrobnější kontrole. Úpravy, na nichž se shodl sněmovní školský výbor, mají plnou podporu ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Za problematickou část novely by se dala označit především pasáž, která snižuje počet přihlášek na střední školu ze tří na dvě. Přestože s touto úpravou počítali i tvůrci novely, místopředseda školského výboru Walter Bartoš navrhl zachovat dosud platnou praxi tří přihlášek.

Bartoš také doporučil zpoplatnění posledního ročníku mateřské školy. Naopak tomu Marta Semelová (KSČM) se proti placení mateřinky, školní družiny i vyšších odborných škol, ohradila.

Více praxe na výučních oborech

Školská novela upravuje i střední školství. Například navrhuje, aby žáci z výučních oborů s maturitou dostávali vedle maturitního vysvědčení i výuční list. Studenti těchto oborů by také v budoucnu měli strávit více hodin na praktickém výcviku - místo 35 hodin si nově odpracují 40.

Čtěte také:
Ministr školství Dobeš by u maturity pohořel. Neumí anglicky
Ministr J. Dobeš: Jak je známo, školství rozumí každý
Školství se zmocnila obskurní strana, míní akademik Hořejší

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…