Pozitivní Drábek. Jen nebere, ale i dává. Firmy, udělejte školky

09.10.2011 20:42

Skloubit péči o rodinu a zaměstnání je složité. I proto se snaží hlavně větší firmy soustředit na to, aby svým zaměstnancům pomohly - třeba i tím, že jim vytvoří v prostorách firmy firemní školky. Ačkoli stále tato snaha v Česku není daňově vyřešená tak, aby byla pro firmy výhodná a nikoli ztrátová, vláda se rozhodla na tyto aktivity důrazněji zaměřit a firmám pomoci. I proto v tomto týdnu představil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) kroky, jimiž chce vláda pomoci.

Pozitivní Drábek. Jen nebere, ale i dává. Firmy, udělejte školky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

A to je důvod, proč ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci s Národním centrem pro rodinu v Brně zahájilo v úterý, 4. října, projekt na podporu harmonizace pracovního a rodinného života „Audit rodina a zaměstnání". Ten je v zahraničí osvědčeným nástrojem, který umožňuje zaměstnavatelům zařadit prorodinná opatření do personálních strategií jejich společností. Projekt je financován z dotace Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Všechny firmy, organizace a instituce tak mohou zcela bezplatně zvýšit motivaci svých spolupracovníků a podpořit tak své ekonomické zájmy. Pilotní verze auditu se již v roce 2010 účastnila Knihovna Jiřího Mahena v Brně a Magistrát města Brna. Obě organizace získaly Základní certifikát Auditu rodina a zaměstnání. MPSV spustilo k projektu i webové stránky, na kterých najdou návštěvníci všechny informace o průběhu a přínosech auditu.

Čtěte také:
Gazdík vsadil na vyjímku pro rodiny s dětmi

Cílem auditu není kontrola personálních strategií společností, ale naslouchání potřebám zaměstnanců a na základě toho zvyšování jejich motivace, která má prokazatelně pozitivní dopad na ekonomickou prosperitu.

„Dokazují to zahraniční výzkumy i zkušenosti firem uplatňujících personální strategie v rámci slaďování osobního a pracovního života. Zaměstnavatelé také svorně potvrzují, že existuje jednoznačná souvislost mezi prorodinným klimatem a klesající fluktuací a absencí zaměstnanců na pracovišti, jejich vzrůstající motivací a klesajícími náklady na nové spolupracovníky," uvedl v souvislosti s hlavními přínosy auditu pro ParlamentníListy.cz ministr práce a sociálních věcí  Jaromír Drábek (TOP 09).

Audit rodina a zaměstnání - úřednický výkřik do tmy nebo krok lepším směrem?

Auditem podnik provází školený poradce, odborník v oblasti prorodinných personálních strategií. „Poradce plní ve společnosti úlohu průvodce auditem. Spolu s pracovní skupinou vytvořenou ze zaměstnanců společnosti analyzuje dosavadní opatření a navrhuje nová. Společným zájmem firmy a poradce je pak úspěšná implementace dohodnutých opatření a získání certifikátu, kterým MPSV potvrzuje, že společnost Auditem rodina a zaměstnání úspěšně prošla a zařadila se tak mezi firmy přátelské rodinným potřebám svých zaměstnanců," popisuje průběh auditu metodička projektu z Národního centra pro rodinu v Brně Marie Oujezdská.

Čtěte také:
Firemní školky již za půl roku, plánuje Dobeš. Odborníci: Bude jich ale málo

Audit se zaměřuje na jednotlivé oblasti personální politiky tak, aby pokryl celé spektrum problémů a situací, se kterými se setká pečující rodič usilující o harmonizaci své profesní a rodičovské role, ale i pracovník pečující o závislého člena rodiny. „Z tohoto pohledu jsou hlavním cílem auditu oblasti, jako je např. firemní kultura, pracovní doba, mateřská a rodičovská dovolená, návrat do zaměstnání nebo personální rozvoj," uzavřel ministr práce a sociálních věcí.

Firemní školky a podpora státu

Podpora aktivit na slaďování profesního a rodinného života je zakotvena již v Programovém prohlášení Vlády ČR, které tak reaguje na společenskou potřebu zlepšení situace v této oblasti. A jedním z důležitých kroků jsou například i firemní školky.

"O přeplněných kapacitách školek se hovoří již řadu let a připadá nám, že odpovídající reakce ze strany státu na sebe nechala dost dlouho čekat. Chtěla bych v tomto kontextu vyzdvihnout snahu Ministerstva školství a mládeže ČR (MŠMT), které se v rámci svého resortu snaží konkrétními kroky podpořit vznik a provoz firemních školek. Protože se ale jedná pouze o oblast MŠMT, jsou návrhy z našeho pohledu málo komplexní a nevytvářejí pro firemní školky podmínky, které by potřebovaly," říká Kateřina Francová z občanského sdružení Firemní školky.

Čtěte také:
Prognóza: Drábek šetří na rodinách, bude méně dětí

MŠMT tak nyní nabízí firemním školkám, pokud se registrují v rejstříku škol, v prvním roce fungování dotaci ve výši 60 procent školského normativu. Pokud školky splní veškeré náležitosti školského zákona, od dalšího roku fungování mohou firemní školky čerpat až 100 procent normativu. Normativ na jedno dítě činí cca 3000 korun měsíčně.

Firemní školky - dobrý nápad, ale drahý. Stále bez daňových úlev

Je zde ale jeden velký háček. Firmy si musí dobře spočítat, zda se jim registrace v rejstříku škol vůbec vyplatí. V souvislosti s tím, že provoz musí být v souladu se školským zákonem, vznikají další vícenáklady.

„V určitých situacích se tak může stát, že dotace od MŠMT ani nepokryjí zvýšené náklady," komentuje pro ParlamentníListy.cz situaci za sdružení Firemní školky Markéta Hlavicová.

"Další "nevýhodou" vyplývající ze školského zákona je například možnost přijímat děti pouze jednou ročně. To je pro firemní školku zcela nereálné - děti je zapotřebí přijímat do školky tak, jak zaměstnanci do práce nastupují. Podpora ze strany MŠMT navíc vůbec neřeší situaci, kdy firma potřebuje ve své školce umístit i děti jeslového věku," dodává Markéta Hlavicová.

Podle výzkumu, jež si sdružení Firemních školek nechalo udělat, je hlavní překážkou ve vybudování firemní školky nemožnost daňového uznání nákladů na zřízení a provoz tohoto zařízení. Podle oficiálních informací z tiskové zprávy MŠMT by se tato situace měla změnit ve druhé polovině příštího roku.

Blýskne se na lepší časy? V roce 2012

"Problematika daňového režimu firemních školek bude ve směru uznání nákladů na jejich zřízení a provoz do daňově účinných výdajů komplexně řešena v zákoně o službách péče o děti připravovaným ministerstvem práce a sociálních věcí s předpokládanou účinností od 1. 7. 2012," slíbil ministr školství Josef Dobeš (VV). Dodal, že ani plánované škrty v rozpočtu ministerstva školství se nebudou v žádném případě firemních školek týkat.

„K podpoře firemních školek se ve svém programovém prohlášení zavázala vláda a já tento závazek splním," prohlásil dále v této souvislosti Dobeš.

Čtěte také:
Ministr J. Dobeš: Na firemní školky peníze najdeme

Pro firemní školky budou tak vytvořeny stejné podmínky jako pro soukromé mateřské školy. Aby dostaly od MŠMT finanční dotaci, budou muset splnit několik podmínek. Tou první je zápis ve školském rejstříku. Další podmínkou bude zajištění kvalifikovaného personálu, výuka v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání, či dodržování hygienických norem. Firemní školky podporované MŠMT budou také muset počítat s kontrolami České školní inspekce.

Čtěte také:
Dobešův plán: Firemní školky dostanou dva tisíce na dítě

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…