Ředitelé pasťáků se bojí škrtů. Kdo ohlídá chovance v noci

10.10.2011 14:07

Výchovné ústavy, lidově řečeno pasťáky, přijdou v následujících letech o část financí z ministerstva školství. Resort své rozhodnutí hájí dlouhodobou kritikou ČR za vysoký počet dětí umístěných v ústavní péči, fyzickou nenaplněností ústavů a nutností snižování kapacit.

Ředitelé pasťáků se bojí škrtů. Kdo ohlídá chovance v noci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Průzkumný balónek v podobě zjišťovacího dopisu "co by, kdyby mínus 20%" dorazil na stůl ředitelů Výchovných ústavů. Ti ale už tuší, že se jedná víceméně o hotovou věc. Mají obavy z propouštění zaměstnanců, jakož i možného snížení kvality péče o svěřence.

Česká republika je podle MŠMT dlouhodobě kritizována za vysoký počet dětí umístěných v ústavní péči. Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovalo Národní akční plán k transformaci a sjednocení péče o ohrožené děti, na který MŠMT reagovalo předložením rámcové koncepce v oblasti transformace systému náhradní výchovné péče o ohrožené děti ve školských zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy a pro preventivně výchovnou péči.
Rámcová koncepce má za cíl zejména snížit počet dětí dlouhodobě umístěných v zařízeních, a to za předpokladu posílení preventivní složky práce s dětmi i jejich rodinami.

"MŠMT provedlo analytická šetření, z jejichž výsledků vyšel požadavek na snížení kapacit i počtu zařízení, a to zejména z důvodu jejich fyzické nenaplněnosti," sdělila redakci Jana Holíková z tiskového odboru ministerstva školství.

Dále čtěte:
Vládní škrty: Nečas je masový vrah, říká Rath

Propouštění, odstupné atd...

Ne všechna zařízení ovšem "trpí" nedostatkem dětí a škrty na ně dopadnou stejně. Josef Michálek, ředitel Výchovného ústavu v Černovicích, jehož kapacita je v podstatě na maximu, vysvětluje redakci ParlamentníListy.cz, co by znamenal dvacetiprocentní pokles dotací z MŠMT.

"Při takovémto poklesu by reálně hrozil v našem zařízení stav, kdybychom museli snížit odbornost personálu - našeho působení, rozsah našich výchovných a vzdělávacích činností, propustit několik zaměstnanců a další pak propustit na pokrytí odstupného," předjímá Michálek. Ostatní mimoresortní sponzoři, kteří by spolufinancovali provoz školy, se prý dvakrát nehrnou. Sponzorské dary jsou podle ředitele spíše materiální a nikoli finanční podstaty.

Kéž se to nedotkne dětí

Počty dětí na výchovné skupině stanovuje zákon. Na výchovnou skupinu o osmi dětech připadají dva skupinoví vychovatelé, kteří se střídají přes den. Noční provoz celého zařízení v Černovicích pak zabezpečuje celkem 5 asistentů pedagoga, kteří slouží v noci vždy po dvou. Při snížení výdajů o jednu pětinu, by však mohlo dojít i na omezení výše zmíněných asistentů, kteří zajišťují dozor. "Přeji si, aby se především veškeré dění nedotklo nám svěřených dětí a nebylo na újmu profesionálnímu přístupu našeho zařízení k cílové skupině," vyjádřil přání ředitel Michálek.

To není zjišťovací, ale černé na bílém

Ve výchovném ústavu v Praze na Klíčově naopak se snížením prostředků už natvrdo počítají. "Přišel dopis z ministerstva školství, aby ředitelé VÚ vypracovali rozpočet o 20% nižší. Dopis má být sice jen zjišťovací, ale jsem toho názoru, že to ponížení MŠMT nakonec uskuteční," vysvětluje redakci ředitel Patrik Matoušů.

Pro ústav to prý znamená v první řadě omezení aktivit pro děti, co se týče různých kurzů. "Neobejde se to bez propouštění a to na všech úrovních," vysvětluje ParlamentnímListům.cz Matoušů. Ústav má stejně jako ostatní podobná zařízení v zemi problémy s případným vedlejším financováním. "Jsou to jen dary nebo služby, co nám poskytnou městské části. Zaplatí nám třeba detekci na drogy, ale toť vše," uzavřel ředitel.

Rámcová koncepce ministerstva školství má za cíl zejména snížit počet dětí dlouhodobě umístěných v zařízeních tohoto typu, a to za předpokladu posílení preventivní složky práce s dětmi i jejich rodinami, vytvořit síť specializovaných ambulantních služeb a transformovat a specializovat pobytová zařízení pro pomoc dětem, u kterých je umístění do zařízení nejlepším nebo jediným možným řešením jejich situace.

"Tuto snahu ministerstva vítám. Snížení kapacity ústavu o 20 procent by se nám hodilo, vhledem k tomu, že jsme v současnou chvíli naplněni do nejposlednějšího místa, respektive máme šest chovanců přes," uzavřel Matoušů.

Psali jsme:
Desetiletý Rom terorizoval sever. Návrh: Takové rodiče zavírat
Experti: Na asociály tvrďáky z armády. Jinak nepokoje zaplaví zemi 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…