Ve školce zkolabovalo dítě. Učitelka rodičům: Je to vaše vina

04.06.2012 11:17

PŘÍBĚH Nedostatečný počet státních školek znemožňuje jejich vzájemnou konkurenci. Rodiče si pak mnohdy nemohou vybrat školku podle její kvality, ale musí vzít zavděk tou, kde jsou ochotni jejich dítě přijmout. Pokud jim však nevyhovuje nebo si nerozumí s personálem, nemají mnoho šancí na nápravu.

Ve školce zkolabovalo dítě. Učitelka rodičům: Je to vaše vina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Své o tom ví maminka ze Vsetína, která si nepřeje být jmenována. „Náš syn nemohl kvůli nedostatku volných míst nastoupit do školky, kterou jsme chtěli a věděli o ní, že je zde vynikající personál. Vzali jsem zavděk jinou, jenže tam náš syn začal mít problémy,“ řekla redakci maminka.

Dítě mělo zdravotní a psychické problémy

Podle ní její tříletý syn nejprve začal odmítat do školky chodit. Jenže pak se problémy vystupňovaly. „Měl zdravotní potíže, stěžoval si na bolení břicha, neustále plakal, míval noční můry. Vše vyvrcholilo tím, že se začal opětovně počůrávat,“ upřesňuje maminka. Proto se rozhodla situaci řešit. Podala oficiální stížnost na jednu z učitelek, ze které měl její syn strach. Učitelka ho měla nutit k jídlu, ponižovat ho a zesměšňovat před ostatními dětmi a hrubě a hlasitě se vyjadřovat. „Já sama jsem byla několikrát svědkem tohoto nevhodného chování. Navíc mi potvrdily i jiné maminky, že jejich děti mají ve školce problémy. Některým z nich se podařilo nesnáze vyřešit přestupem do jiného zařízení, bohužel my jsme v té době jinde volné místo nenašli.“

Ředitelka této vsetínské školky se snažila vše vyřešit domluvou a ona učitelka dostala napomenutí. Problémy však neustávaly, a tak se maminka rozhodla, že podá stížnost místostarostovi Vsetína Petru Kořenkovi (ČSSD). Avšak ani poté se nic nedělo. ParlamentnímListům.cz Kořenek uvedl: „Rodiče mají někdy představu, že si postěžují a ředitel hned učitele vyhodí. Není v žádném případě možné, aby si rodič vynutil, kdo bude jejich dítě učit. Jakákoliv intervence nebo opatření z naší strany jako zřizovatele vůči jednotlivým zaměstnancům školek a školských zařízení není možná. Město má pouze pravomoc vůči řediteli školy, a to je odvolat, jmenovat a určit plat,“ tvrdí Kořenek.

Učitelka: Vše je vina rodičů

Redakce proto následně oslovila ředitelku školky, ta však nechtěla celou věc příliš komentovat, spíše byla překvapená, že se někdo zajímá o tuto měsíc starou, avšak stále nedořešenou událost. Přesto připustila, že k pochybení došlo a učitelka byla napomenuta. Personální důsledky však vyvodit nehodlá, protože paní učitelka je prý spolehlivá, svědomitá a zkušená pracovnice. Naopak obviněná učitelka byla sdílnější, podle ní si maminka vše vymyslela. „Všechno je to naprostý výmysl a tato maminka je vedena nějakou mstou vůči mně. Podle mě to souvisí s pomstychtivostí jedné učitelky, která zde pracovala a musela odejít, protože jí málem vypadlo dítě z okna. Chlapec tu byl v pohodě, veselý a spokojený,“ argumentuje, ale zároveň dodává, že podle ní je vše vina rodičů. Souvisí to prý s tím, že chlapec celý rok chodil do školky jako první, což však podle maminky není pravda. Dále se učitelka ohradila vůči všem bodům stížnosti a dodala, že v případě dalšího řešení této situace zvažuje podání žaloby.

Místostarosta: Problém je zákoník práce

Podle místostarosty Kořenka je téměř nemožné dopátrat se, kdo má pravdu. Učitel je v těchto případech téměř nedotknutelný. „Snažím se, aby bylo vše prošetřeno, čekáme na výsledky vnitřního auditu. Jenže ten nám řekne jen to, zdali byla někdy v minulosti řešena podobná stížnost a jak  byla řešena.“  Svázané ruce má prý i ředitelka. „Ta musí přichytit pracovníka přímo při nějaké nekalé činnosti, aby mu mohla dát zápis. Zákoník práce je postavený tak, že se pochybení prosazuje jen velmi špatně. Stojí na straně zaměstnanců, ne zaměstnavatelů.“

Dítě je v jiné školce a je na tom lépe

Maminka závěrem dodává: „Mrzí mě, že pokud má dítě ve školce nějaký problém, není vlastně chráněno a nejlepším řešením je, pokud rodič dítě ze školky vezme. Nechci docílit toho, aby byla učitelka vyhozena, jen aby se změnilo její chování vůči dětem. Vím, že nejsem jediná, kdo s ní má problémy, ale některé maminky se bojí ozvat. Nicméně nám se konečně podařilo syna přemístit a změna v jeho chování přišla okamžitě. Nemá žádné problémy a naopak se mu nechce ze školky domů,“ uzavírá maminka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…