ERÚ: V hlavní roli spotřebitel

19.07.2017 11:04

Energetický regulační úřad každoročně vytváří Národní zprávu, kterou odesílá Evropské komisi. Letos půjde do Bruselu naposledy s mým podpisem coby předsedkyně ERÚ. Čím se může Česká republika i úřad pochlubit, které body můžeme naopak kritizovat? O tom pojednává mé úvodní slovo Národní zprávy, které si zde můžete přečíst v doslovném znění.

ERÚ: V hlavní roli spotřebitel
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Vážení čtenáři,

dovolte, abych vám přiblížila dění na českém energetickém trhu. Minulý rok se projevilo, do jaké míry se v České republice povedlo vybudovat konkurenční prostředí. Za dvanáct měsíců bylo v České republice uskutečněno víc než 550 tisíc změn dodavatele energií. Několik předchozích let přitom bylo charakteristických opačným trendem.

Meziroční nárůst počtu změn dodavatele o 15 % je způsobený mnoha faktory. Mezi ty nejdůležitější patří posilování ochrany spotřebitele a kontinuální zlepšování obecné spotřebitelské informovanosti, o které se Energetický regulační úřad (ERÚ) aktivně zasazuje. Důležitou událostí bylo v tomto ohledu zavedení indikativních cen plynu, ukazatele přiměřených cen pro koncové zákazníky. Úřadu se tímto krokem povedlo výrazně aktivizovat klienty a především samotné dodavatele. Ti již po prvním uvedení „indexu" snížili své ceníkové ceny – za nemalé pozornosti médií, která praktický dopad indexu ještě znásobila.

Z hlediska Evropské unie je stěžejním úkolem ERÚ, jako národního regulátora, implementace pravidel vnitřního energetického trhu. Několikaletá příprava kodexů sítě a pokynů, na kterých se mnou vedený úřad podílel, vedla loni například k přijetí Kodexu sítě o vyrovnávání plynárenských soustav. Také díky tomu se zvýšily objemy obchodů na vnitrodenním trhu až o 70 %.

Za úspěch považuji i kvalitní implementaci nařízení REMIT. V krátké době se nám povedlo nejenom zajistit potřebné technické kapacity, ale také vybudovat tým profesionálů. Monitoring tak již nyní funguje na plnohodnotné bázi, dokladem tohoto jsou mj. podklady prezentované v této zprávě.

Milí čtenáři, letošním rokem končí můj šestiletý mandát předsedkyně ERÚ, dovolím si proto krátké ohlédnutí. Nikdy jsem se netajila tím, že vůči Evropské unii zaujímám pozitivně kritický postoj. Během celého svého působení ve funkci předsedkyně mluvím o problémech v energetice otevřeně a věřím, že i konzistentně. Za vysoce problematickou považuji například deformaci trhu způsobenou excesivní a nepromyšlenou podporou obnovitelných zdrojů. Její důsledky v podobě kruhových toků totiž Česká republika řeší dodnes.

Stejně jako Evropskou unii kritizuji, mohu ji i otevřeně pochválit, že se snaží vypořádat s negativními, často nezamýšlenými dopady svých činů a směrnic. Například v souvislosti s kruhovými toky považuji za důležité, že se i díky úsilí pracovníků ERÚ do řešení tohoto problému zapojila agentura ACER i Evropská komise. Právě v těchto dnech probíhají jednání o rozdělení německo-rakouské nabídkové zóny.

Za velký úspěch na poli integrace trhů považují postupné rozšiřování česko-slovenského market couplingu až do dnešní podoby projektu 4M MC zahrnujícího i Maďarsko a Rumunsko a jeho uznání na evropské půdě. Na druhou stranu musím vyslovit přání, aby budoucím opatřením předcházela důslednější analýza případných dopadů, ale také analýza předchozích kroků. Ačkoliv je totiž náprava chyb nevyhnutelná, prevenci jejich vzniku považuji za vůbec nejlepší řešení.

Své úvodní slovo, které je zároveň mým rozloučením s pozicí předsedkyně ERÚ, bych ráda zakončila připomenutím úspěšné spolupráce v rámci Visegradské čtyřky (V4). Již v roce 2013 jsem byla jednou z iniciátorek vzniku permanentního fóra regulátorů V4. Velkým úspěchem je, že nezůstalo jenom u prvního kroku. Já i mí kolegové se pravidelně podílíme na celé řadě společných aktivit. Jen za dobu mého působení se uskutečnilo sedm setkání na vrcholové, předsednické úrovni a mnoho dalších setkání expertů. Praktickým výstupem je například vyhotovení společné studie o liberalizaci a deregulaci maloobchodních trhů pod vedením expertů ERÚ.

Dovolte, abych vám závěrem poděkovala za spolupráci v průběhu celého svého funkčního období a vyjádřila pevnou víru, že v ní bude ERÚ pokračovat i pod novým vedením.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…