NPÚ: Zrestaurovaná Duchkova bible je výjimečně k vidění v Arcibiskupském zámku v Kroměříži

24.03.2018 20:11

V rámci Poutních dnů, kterými Arcibiskupský zámek v Kroměříži zahajuje další sezónu, bude pro návštěvníky mimořádně a po omezenou dobu vystavena nově zrestaurovaná Duchkova bible. Bible, napsaná písařem Duchkem, patrně vznikla v Praze roku 1433.

NPÚ:  Zrestaurovaná Duchkova bible je výjimečně k vidění v Arcibiskupském zámku v Kroměříži
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Představuje tzv. druhou redakci překladu biblického textu do češtiny s jedinečnou iluminátorskou výzdobou. Na základě doporučení arcibiskupského knihovníka Františka Hrbáčka (1887–1915) ji v roce 1893 zakoupil olomoucký arcibiskup Theodor Kohn (1892–1904) za 2000 zlatých.

Bible napsaná písařem Duchkem, zvaná také Skalická, je psána česky kaligrafickou bastardou a jedná se o tzv. druhou redakci překladu biblického textu do češtiny. Její titulní list je zdobený sedmi medailony představujícími jednotlivé dny Stvoření, asymetricky rozdělenými do dvou sloupců. Další výzdobu bible tvoří 30 figurálních iniciál a 38 ornamentálních. Výzdobu doplňují svislé žerdě s květy a zlatými koulemi, z nichž vybíhají zvlněné lístky a rozviliny doplněné květy a zlatými kapkami.

Počátky textu některých knih jsou provedeny chrysografií (zlatým písmem). Kresebně pojatá poprsí vyplňující některé iniciály, např. David nebo Alexandr Veliký na fol. 114v a 367v připomínají rukopisy vzniklé ve 30. letech 15. století v pražské malířské dílně ovlivněné tvorbou Mistra Mandevillova cestopisu. Na některých iluminacích Duchkovy bible je také použit koloristický efekt spočívající na zúžení barevné škály, který je charakteristický právě pro díla tohoto mistra (např. ilustrace k cestopisu tzv. Jana Mandevilly, 1410–1420, Londýn, British Library).

Typika některých postav a mnohé z použitých ornamentálních prvků připomínají díla dalšího malíře – Mistra Krumlovského Specula (např. Bible kněze Michala, 1423, Praha, Národní knihovna). Všechny tyto vztahy nasvědčují tomu, že Duchkova bible vznikla nejspíše v Praze. Je datována a autorsky určena kolofonem připojeným na fol. 495v. Na protější stránce je pod papírovým krytím přitištěna pečeť města Čejkovic z roku 1629.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…