Nemocnice Na Bulovce: S testováním na COVID-19 pomáhá robot Pipeťák

18.04.2020 22:03

Laboratoř klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce pracuje v pohotovostním režimu, testuje vzorky lidí s podezřením na nemoc COVID-19. S jemným a přesným pipetováním pomáhá laborantům a přírodovědcům robotická stanice z CIIRC ČVUT.

Nemocnice Na Bulovce: S testováním na COVID-19 pomáhá robot Pipeťák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice Na Bulovce

„Robot Pipeťák usnadnil jeden krok v celé kaskádě – ve chvíli, kdy jsou vzorky zapsané a vyizolované a je potřeba k nim přidat tzv. master mix (tj. chemikálie potřebné k detekci). Výrazně snížil riziko chyby při ručním pipetování, které vyžaduje pečlivou a soustředěnou práci. V této chvíli má automatizace procesu největší smysl – jde o rutinní smíchávání látek, kdy je zásadní dodržovat správné pozice vzorků, aby nedošlo k záměně pacientů. Robotická ruka tento proces provede bezchybně a usnadní práci laborantovi, který svoje soustředění může zaměřit na jiné další kroky procesu. Robotická ruka není rychlejší než člověk, protože kontroluje a měří díky zabudovaným analytickým vahám každý krok, což běžné stroje neumějí. Kapacita robotické ruky je 700 vzorků za den, což je v tuto chvíli pro laboratoř dostatečné. I přesto projde pacientský vzorek lidskýma rukama třináctkrát a k tomu ještě čtyřikrát ve formě schvalování, potvrzování a zapisování výsledků. Jsou kroky, které dělají stroje, ale přesto je lidská práce stěžejní,“ říká RNDr. Lenka Richteorá, Ph.D. z Oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce.

Oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce

Laboratoř klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce má celkem 46 zaměstnanců, z toho 12 pracovníků se zabývá onemocněním COVID-19. Zaměstnanci se střídají ve službách tak, aby se nepotkávali, a to od 6.00 do 20.00 hod., někdy i déle podle potřeby.

Oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice Na Bulovce poskytuje laboratorní servis klinickým pracovištím nemocnice i extramurální klientele v regionu Prahy a středních Čech. Provádí přímý průkaz původců bakteriálních, parazitárních, mykotických, mykobakteriálních a virových onemocnění. Kromě standardních kultivačních bakteriologických metod jsou využívány moderní diagnostické postupy molekulárně biologické, automatizované kultivační systémy (hemokultivace, vyšetření TBC) a sérologie.

Pro pacienty v režimu statim je již v dohledu vyšetřovací set na Coronavirus SARS CoV-2, který v akutních případech pomůže jak pacientovi, tak zdravotnickému personálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…