Výsledky kontrol cestovních kanceláří ČOI- 1 % subjektů z celého trhu bylo prokázáno pochybení

28.08.2012 15:58 | Zprávy

Česká obchodní inspekce (ČOI) zveřejnila výsledky kontrol cestovních kanceláří a agentur za 1. pololetí letošního roku. Podle ČOI neinformovaly cestovní kanceláře a agentury své zákazníky dostatečně a správně o podmínkách uplatnění reklamace. Dalším porušením při uzavírání cestovních smluv se spotřebiteli bylo údajné užití klamavých obchodních praktik.

Výsledky kontrol cestovních kanceláří ČOI- 1 % subjektů z celého trhu bylo prokázáno pochybení
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

V období od 1. 1. 2012 do 30. 6. 2012 zkontrolovali inspektoři ČOI celkem 174 cestovních kanceláří a agentur z celkového počtu 1 035 cestovních kanceláří a přibližně 3 000 cestovních agentur, které v současné době podnikají na českém trhu cestovního ruchu. Porušení jedné nebo více povinností stanovených zejména zákonem o ochraně spotřebitele prokázali inspektoři v 63 případech, tz. ve 36,2% případů. Znamená to zároveň, že z celkového počtu CK a CA na našem trhu prokazatelně pochybilo 1%. Nejčastějším zjištěným porušením zákona v průběhu kontrolní akce zaměřené na činnost cestovních kanceláří a agentur bylo neposkytnutí řádných informací o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění odpovědnosti za vady (reklamace).

Naše Asociace (AČCKA) je v pravidelném kontaktu s ČOI a neustále usilujeme o to, aby naše spolupráce vedla ke zvyšování kvality služeb cestovních kanceláří a agentur.

Naše Asociace bude ve snaze o zvyšování kvality služeb pro spotřebitele nadále pokračovat a o všech povinnostech vyplývajících ze zákona znovu informovat cestovní kanceláře a agentury.

Spotřebitelé získají dostatečné informace o svých právech a povinnostech na webových stránkách naší Asociace či nás mohou zdarma telefonicky kontaktovat (www.accka.cz).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…