V kauze Gorila je namočená i Radičová, tvrdí Fico a mluví o tajných schůzkách

02.02.2012 11:33

Šéf Smeru Robert Fico a premiérka Iveta Radičová si prý nemají co vyčítat. Tak vypadá, jak píše slovenský tisk, nová strategie strany Směr u otázek o setkání Fica se spolumajitelem Penty Haščákem v odposlouchávaném bytě z kauzy Gorila, která teď hýbe celým Slovenskem.

V kauze Gorila je namočená i Radičová, tvrdí Fico a mluví o tajných schůzkách
Foto: Topnovinky.sk
Popisek: Bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová

„Veríte mi, že pán Haščák bol niekoľkokrát v rodinnom dome u Ivety Radičovej?“ položil o víkendu Fico protiotázku moderátorce STV. „Na takéto výkriky Roberta Fica nemienime reagovať,“ napsal ve středu tiskový odbor Úřadu vlády. Smer, jehož lídr se podle Gorily s Haščákem také potkával, prohlásil, že reakce Radičové zmíněné návštěvy potvrzuje.


Prohlášení slovenského Úřadu vlády


Premiérka Iveta Radičová sa dôrazne ohradzuje voči tvrdeniu hovorcu Penty, ktorý sa pre denník SME vyjadril: "Medzi verejných činiteľov, s ktorými zástupcovia Penty komunikovali, patrila aj premiérka Radičová." Toto tvrdenie hovorcu Penty je lož. Ako sa predsedníčka vlády SR Iveta Radičová vyjadrila napríklad na tlačovej konferencii 11. januára 2012, s predstaviteľmi zamestnávateľov rokovala, keď sa riešili dôležité problémy, napríklad daňovo-odvodová reforma. So zamestnávateľmi diskutovala napríklad aj o ďalších dôležitých témach, ako Zákonník práce, odvodový bonus či otázky zamestnanosti. A ako naznačila aj pred tromi týždňami v Slovenskom rozhlase, práve odmietanie takých spôsobov, ako je podozrivé stretávanie sa s biznismenmi, je možno niekedy dôvodom na úplné vyvrhnutie z politiky.

Penta potvrzuje: Komunikovali jsme


Mluvčí Penty Martin Danko setkání s Radičovou nepřímo potvrdil. „Je prirodzené a nevyhnutné, že predstavitelia jednej z najvýznamnejších podnikateľských skupín komunikujú a stretávajú sa so zástupcami politického spektra,“ řekl a dodal: „Medzi verejných činiteľov, s ktorými zástupcovia Penty komunikovali, patrila aj premiérka Radičová.“


Radičová mlží


Ve středu tiskový odbor Radičové jasné stanovisko, zda Haščák u ní v rodinném domě v Novej Dedinke byl a proč, poskytnout nechtěl: „Predpokladáme, že ste si všimli, že zatiaľ čo meno premiérky sa v spise Gorila nenachádza, meno Robert Fico sa tam nachádza hneď niekoľko ráz,“ reagoval vyhýbavě.


Protesty Gorila se šíří jako virus


Kvůli kauze Gorila se chystá vyrazit protestovat tento pátek několik tisíc lidí. Podle aktuálních informací ze slovenských médií ve středu večer bylo zřejmé, že do protestů půjde už celkem osm slovenských měst – jako zatím poslední se připojil Poprad. V jiném termínu pak protest svolává také například prostřednictvím sociální sítě město Banská Bystrica. Podporu akcím vyjádřili podle serveru Topky.sk i slovenští policisté – ti slíbili organizátorům protestů, že jsou ochotni se k nim připojit. A ve hře je už protest třetí, nazvaný Gorila III. O datu, kdy by se měl konat, zatím lidé hlasují na Facebooku – ve středu večer vedlo pondělí 6. února. O vývoj u sousedů se už svými reportážemi zajímali i novináři CNN.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …