Blatný má těžké problémy uvnitř vlastního resortu. Bublaly, bublaly, až to prasklo a vyletělo. „Sice má velký uši, ale ho*no slyší…“ posmívají se mu

26.02.2021 14:16

Být ve vysoké funkci bez předešlého politického angažmá není právě nejsnazší cesta. Své o tom jistě ví i ministr zdravotnictví Jan Blatný, jehož premiér Andrej Babiš povolal do úřadu přímo z Fakultní nemocnice Brno, kde Blatný strávil většinu svého profesionálního života. Věnoval se tam pediatrii, a dosud je na webu nemocnice veden jako zdravotnický náměstek pro pracoviště Dětská nemocnice.

Blatný má těžké problémy uvnitř vlastního resortu. Bublaly, bublaly, až to prasklo a vyletělo. „Sice má velký uši, ale ho*no slyší…“ posmívají se mu
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministr Jan Blatný prezentuje opatření proti koronaviru

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
ParlamentníListy.cz před několika dny přinesly článek o tom, kterak byl „potrestán" VIP účastník zápasu fotbalové Slávie Jan Marounek. Ten spadá pod resort zdravotnictví. Ministr tehdy na twitteru napsal, že „Jan Marounek byl odvolán z pozice zástupce hlavní hygieničky. Stalo se tak po dohodě se státním tajemníkem a s hlavní hygieničkou. Lidé v těchto pozicích musejí jít příkladem. Pana Marounka jsem také vyzval, aby se veřejně omluvil.“

Hezky znějící souvětí o vině a trestu však v reálu vypadá zcela jinak.

„Doktor Marounek přišel o pozici zástupce hlavní hygieničky, ale nejzásadnější post mu zůstal. Je totiž i nadále ředitelem odboru ochrany veřejného zdraví. Prakticky to znamená, že nadále bude psát a připravovat, jako tomu bylo doposud, veškerá mimořádná opatření, v tomto hledejte důvod všeho, proč má takové zastání a neskončil okamžitě,“ uvedl náš zdroj z resortu zdravotnictví.

„Pan Marounek pouze přišel o titul zástupce a asi třináct stovek platu, úsměvné, že?“ doplnil.

Jenomže to není vše. Jak se nám podařilo dále zjistit, Jan Blatný nemá na růžích ustláno i z jiných důvodů.

„Především dbejte na autoritu a rozdílnost mezi lékařem, habilitovaným lékařem a jmenovaným profesorem. Není standardem, aby na klinice docent řídil profesory, to jde proti smyslu vědeckého, až celoživotního vzdělání," sdělil pro PL jeden ze dvou dalších zdrojů, s nimiž jsme měli možnost hovořit.

Důvody, proč se obrátil na naši redakci, jsou prozaické. Vadí mu vnitřní spory. Pakliže mluvil o Janu Blatném, mínil to, že se habilitoval. Je tedy docentem. Jedním z Blatného náměstků je však profesor. Konkrétně se jedná o Vladimíra Černého (níže). Ten ukončil studium na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové v roce 1985. Vědeckou hodnost získal v roce 1998, v roce 2001 se habilitoval, v roce 2009 byl jmenován profesorem. Podle našeho zdroje jde o „poměrně neřízeného a ambiciózního zástupce resortu“.

V tom prý ale zásadní problém není.

„Víte, struktura našeho úřadu je pevně daná. Mohu třeba říci, že jsem velice zaskočen funkcí státního tajemníka. Jeho pozice mi dodnes nedává smysl,“ podotkl. A zde se musíme zastavit.

Státním tajemníkem je na zdravotnictví jistý Stanislav Měšťan. Státní tajemník má mimochodem postavení náměstka pro řízení organizačních věcí státní služby, má velkou moc a mediální klid.

Pakliže se podíváte do jeho profesní historie, spojitost s lékařstvím byste hledali marně. Měšťan, který odmítl udělit výtku shora zmíněnému řediteli Marounkovi, v minulosti pracoval ve firmě Okay elektrospotřebiče, aby se následně stal referentem státní správy, vedoucím úseku vzdělávání a vedoucím oddělní vzdělávání a rozvoj na MŠMT. Mezi zdmi budovy ministerstva se pohyboval v letech 2010–2019. V dubnu odešel, aby se stal státním tajemníkem na Blatného resortu.

Náš zdroj v tomto směru vidí zvláštní konotace. „Z ministra si utahují, že má velké uši, ale hovno slyší, promiňte mi ten výraz,“ řekl tento nejmenovaný lékař. „Docent Blatný má hodně ztíženou pozici v tom, že seznámení s úřadem trvá dlouhé měsíce, ne-li roky, takže sice za vše ručí a má svou hlavu před mediálním světem na špalku, ale fakticky je v rukou rozhodnutí, procesů a smluvních vztahů, které reálně nepostihne časově ani znalostně. To, že někomu z náměstků řekne, aby udělal to a to, neznamená, že to tak je. Osobně se mi zdá, jako by někteří lidé na ministerstvu pracovali proti němu,“ dodal.

Podobné zkazky byly slyšet v minulosti mnohokrát. Vždy byly dávány do souvislosti s Jaroslavem Faltýnkem a jeho blízkým spolupracovníkem Romanem Prymulou. Až poté, co Faltýnkova tajná schůzka na Vyšehradě, kde s Prymulou podle našich informací seděli u samostatného stolu a řešili obchodní záležitosti, jejich vztah údajně ochladl.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí
I přesto se mnohokrát Prymulovo jméno opakovalo. Měl být náhradou za Jana Blatného. Nestalo se.

Sám Blatný má podle našich informací z jeho mateřské nemocnice v Brně velmi dobrou pověst. Jak profesně, tak lidsky prý byl schopen řešit vždy a vše na výbornou. „Profesor Štěrba i Valík jsou velmi svědomití a nároční,“ uvedl tamní zdroj ke generálnímu řediteli brněnské nemocnice a jeho náměstkovi pro strategii.

Pokud bychom se však vrátili na pražské Palackého náměstí, kde Jan Blatný aktuálně sídlí, podobnou chválu bychom neslyšeli.

„Je to proto, že vaše hlava nepadne. Problémy s koronavirem nejsou vinou Honzy Blatného, ale nedisciplinovaností tisíců spoluobčanů. Řada mých kolegů však sází na to, že má vliv, postavení. Pokud by docent Blatný končil, jim půjde o jediné, aby oni zůstali. Osobně bych rád věděl, jak by si například Vladimír Černý vedl…“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…