Cikrt se střetl s Rathem, tentokrát kvůli brandýské nemocnici

23.07.2009 19:50

Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) přijel v pondělí na neohlášenou kontrolu nemocnice v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi. Současný mluvčí tamější nemocnice Tomáš Cikrt podal proti hejtmanově kontrole protest a požaduje od kraje omluvu.

Cikrt se střetl s Rathem, tentokrát kvůli brandýské nemocnici

Podle Cikrta totiž způsob, jakým Rath prezentuje kontrolu v médiích, poškozuje pověst brandýské nemocnice. Mluvčí nemocnice se navíc domnívá, že kontrola probíhala v rozporu s právními předpisy. "Ze všeho nejvíce připomínala policejní razii bez účasti policie s výslechy podezřelých a překračovala rámec kompetencí krajské samosprávy," uvedl. Navíc se jí prý zúčastnily neoprávněné osoby, které neměly pověření od krajského úřadu a na místě nebyl ani sepsán protokol.

Cikrt se domnívá, že Rath neohlášenou kontrolou nemocnice a podobnými kroky chce odvést pozornost od aféry kolem svého bývalého poradce Filipa Bušina, který byl též investičním správcem několika krajských nemocnic. Možná má Rath v plánu brandýskou nemocnici zničit, protože ji chce přebudovat na domov důchodců, podotkl Cikrt.

Berill Maschkeová, mluvčí Středočeského kraje, však s Cikrtem nesouhlasí, kraj je podle ní povinen prostřednictvím svých zástupců kontrolovat situaci v nemocnicích. "Nemocnice v Brandýse nad Labem bez předchozí dohody uzavřela celou internu a gynekologii a výrazně také omezila akutní péči na chirurgii. Tím zkomplikovala život nejen okolním nemocnicím, ale také záchranné službě. To byl impulz, který vedl kraj k provedení kontroly," uvedla.

Ostře se proti Rathově kontrole postavil i bývalý hejtman kraje Petr Bendl (ODS). "Jak výběr nemocnice, tak způsob kontroly jasně ukazují, že se bohužel nemělo jednat o věcnou a odbornou kontrolu, ale především o politický krok, který má budit strach a obavy," sdělil.

Foto: ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…