Kdo připravuje zdravotnictví o peníze? Mafiáni a zloději, tvrdí Kubek

11.01.2011 12:02

Česká lékařská komora (ČLK) v čele s prezidentem Milanem Kubkem upozornila, kde se dá ve zdravotnictví najít tři miliardy korun na platy lékařů. Podle Kubka lze peníze čerpat nejen z fondů zdravotních pojišťoven, ale především v utnutí chapadla, které se nazývá předražené nákupy léků, lékařské techniky a vybavení.

Kdo připravuje zdravotnictví o peníze? Mafiáni a zloději, tvrdí Kubek

V poněkud emotivní atmosféře prezident České lékařské komory Milan Kubek vysvětloval, proč i komora stojí za lékaři, kteří chtějí odejít v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme. Kubek například hovořil o korupci a organizovaném zločinu a mafiánech, kteří kvůli nevýhodným smlouvám připravují celý systém o finance, které by mohly jít na platy zdravotníků.

„Kdo nepodporuje protestující lékaře, ten podporuje korupci v Česku," prezentoval Kubek hlavní motto kampaně, s níž se ČLK postavila za nespokojené lékaře. Ti už podle něj mají dost toho, co se děje ve zdravotnictví.  Ministerstvo a ani samotné vedení nemocnic totiž s tím nic dlouhodobě nedělají a tak je nyní jen na lékařích, kteří riskují svou existenci, aby na korupci upozornili.  

„Ještě nikdy tak lékaři intenzivně nevolali po reformách. Nechápu proč to ministr zdravotnictví Heger nevidí a lékaře se snaží umlčet silou," upozornil Kubek. „Lékaři jsou líčeni jako krvelačné bestie, kteří chtějí peníze v době, kdy si celá společnost musí utahovat opasky. Jenže oni dvacet let to zdravotnictví dotovali a teď už toho mají dost," zmínil také.  

SLEDUJEME téma Exodus lékařů

Pojišťovny stále nechtějí peníze uvolnit

Podle něj ze zdravotnictví odčerpávají peníze hlavně všemožní zloději a mafiáni, kteří si pakují své peněženky na výběrových řízeních, které nemocnice vyhlašují kvůli dodávkám přístrojů, rentgenů, anebo léků. V nemocnicích vydělávají podle něj také různé outsourcingové firmy, které zdravotnictví ždímají třeba tím, že zajišťují praní ústavního prádla, anebo úklid či jen právní služby. Proto se ČLK spojí v boji proti této korupci i s Transparency International .

Problémem jsou podle Kubka také zdravotní pojišťovny, které mají ze zákona nařízeno, že peníze, které jim leží na účtech - nyní tam mají až 14 miliard korun - musejí dávat do zdravotního systému, tedy do nemocnic a zdravotnických zařízení. „Pojišťovny mají také peníze na svých rezervních fondech, ty rovněž ze zákona musejí naplňovat," připomněl Kubek.

Peníze z pojišťoven lze podle něj "dostat" změnou úhradové vyhlášky, takže by pojišťovny platily za léčení víc a nemocnice by mohly zvýšit platy.

Výdaje na léky rostou stále vysokým tempem

Další peníze lze podle něj získat administrativním snížením cen a úhrad všech léků o 15 procent. Výdaje na léky jsou totiž u nás vyšší, než třeba v Německu.  "Zkrátí se tak neoprávněné zisky farmaceutických firem a získá se třetina z potřebných tří miliard na zvýšení platů lékařů," shrnul Kubek. K tomu je třeba provést také revizi úhrad léků, která se od roku 2008 nedělala, přitom výdaje na léky rostou rychleji než celkové výdaje resortu. „Chyba je na straně regulátora a na straně státu. Je třeba maximálně provést revizi úhrad léků. Státní ústav pro kontrolu léčiv tento úkol od roku 2008 neplní," je přesvědčen prezident ČLK.

Kubka také zlobí to, že stát by rád rušil menší nemocnice a přitom v takovém Rakousku je to naopak. „U nás se říká, že většinu péče soustředíme do velkých fakultních nemocnic. Ale například v takovém Rakousku se většina lůžkové péče soustřeďuje do malých nemocnic," podotkl.  

Nákupy na internetu

Šéf komory by také chtěl prosadit, aby se jednotlivé nákupy zařízení a služeb pro nemocnice zveřejňovaly na internetu a nemocniční ústavy by se pak v těchto nákupech sdružovaly, a to proto, aby dostaly množstevní ceny. Uhlídat by se také mělo, aby existovaly jednotné ceny veškerých nákupů. Ministr by to prý měl nařídit všem ředitelům nemocnic.

A by bylo jasné, o čem  je řeč, tak Kubek přečetl veřejně dlouhý seznam předražených nákupů přes různé nastrčené zprostředkovatelské firmy, které zaznamenali novináři za poslední roky.

„Ještě se divíte tomu, že lékaři nechtějí čekat dalších dvacet let na reformy?" otázal se pak. "Ty skutečně  závažné korupce lze totiž hledat jinde, než v ordinacích lékařů," uzavřel Kubek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…