Ministerstvo varuje: Za podvod s nemocenskou vám může hrozit i vězení

12.10.2013 18:15

Ministerstvo práce a sociálních věcí varuje, že za podvody s nemocenskými dávkami hrozí i vězení. V poslední době počet podvodů roste. Pokud se soudu povede vinu prokázat, ukládá i několikaleté tresty.

Ministerstvo varuje: Za podvod s nemocenskou vám může hrozit i vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentky lékařské fakulty

„V současné době, zřejmě i kvůli ekonomické krizi, zaznamenáváme častější snahy o zneužívání nemocenských dávek. V některých případech se do podvodů zapojují i zaměstnavatelé a lékaři,“ říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Jedná se o trestný čin podvodu, padělání a pozměnění veřejné listiny.

Kontrolují se i zaměstnavatelé

Nejvíce podvodů je hlášeno v severních a východních Čechách a na severní Moravě. Ministerstvo ale dodává, že často je podvod odhalen dříve, než k němu dojde. Pracovníci ze Správy sociálního zabezpečení „detailně zkoumají případné nesrovnalosti ve výši deklarovaného příjmu, nástupu do zaměstnání například ve vysokém stupni těhotenství a provádějí kontrolu režimu dočasně práce neschopného pojištěnce. Též dělají pravidelné i mimořádné kontroly příslušných podkladů u zaměstnavatelů,“ uvádí se v tiskové zprávě.

V případě odhalení podvodu následuje podání trestního oznámení. „Soudy v případě prokázání viny ukládají i několikaleté tresty vězení,“ dodává Koníček s tím, že výše trestu se liší v závislosti na vzniklé škodě, způsobu provedení či míře aktivní účasti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…