Na podzim se to zase zhorší, konstatoval ředitel Ústavu zdravotnických informací

23.07.2021 14:47

Koronavirus se populací dál šíří bez kontroly. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška je proto pořád na místě používat označení epidemie. Za čtvrtek laboratoře odhalily necelé dvě stovky nových případů. Dušek v pořadu Benešovský Impuls dále prohlásil, že nakažených reálně přibylo až třikrát víc.

Na podzim se to zase zhorší, konstatoval ředitel Ústavu zdravotnických informací
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí
Obezřetnost je podle jeho slov na místě.

„Protože pokud si ten virus během léta v populaci vytvoří nějakou podprahovou, možná i neviditelnou nálož, může potom na podzim dojít k nekontrolovanému šíření. Pořád si tedy myslím, že ta čísla naznačují, že virus je tady s námi, šíří se dál a ta tečka ještě nebyla definitivně udělána," sdělil v rozhlasovém vysílání.

Dušek také vyzval všechny k očkování. Důležité je ochránit hlavně zranitelné skupiny tak, aby podzimní nárůst počtu nakažených neměl znovu výrazný dopad na nemocnice. „Pokud budou tito lidé opravdu z velké části proočkovaní, tak se ten počet nakažených nemusí promítnout do výrazné zátěže nemocnic."

Co se síly nákazy týká, tak například v Praze za posledních sedm dní přibylo 504 případů, což je o padesát méně než předchozí týden. V přepočtu na každých 100 tisíc obyvatel bylo v uplynulém týdnu 38 nově nakažených, zatímco v předchozím týdnu to bylo 41 nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…