Návrat ministra Vojtěcha do Sněmovny a bouře na klubu. „Hlavně to neříkat Babišovi, ´eště se v tom bude nimrat!"

02.06.2021 8:20 | Kauza

AKTUALIZOVÁNO Pozměňovací návrh zákona z dílny zástupců vládnoucího ANO Věry Adámkové a Miloslava Janulíka ve svém textu vypomáhá státní Pojišťovně VZP (PVZP). Tento takzvaný přílepek budí pozornost nejen médií, ale rovněž odborníků. Jak se ukázalo, nikdo jej s nimi nekonzultoval. V pojištění cizinců, které je ve hře, jde přitom o stovky milionů korun ročně.

Návrat ministra Vojtěcha do Sněmovny a bouře na klubu. „Hlavně to neříkat Babišovi, ´eště se v tom bude nimrat!"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Anketa

Chcete, aby KSČM vyslovila nedůvěru Babišově vládě?

14%
86%
hlasovalo: 7864 lidí
„Nejprve je důležité zmínit, že vládní návrh tak, jak byl připraven, pojištění neřeší. Proto s ním nemáme žádný problém. Bohužel, do druhého čtení byl jako blesk z čisté oblohy připojen návrh dvou poslanců, který de facto monopolizuje a zestátňuje celé jedno pojistné odvětví,“ sdělil naší redakci Karel Waisser, generální ředitel Slavia pojišťovny. Obdobně se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil také generální ředitel UNIQA pojišťovny Martin Žáček.

Nejen pro ně byl chystaný krok zmíněných členů dolní komory překvapením.

„Dozvěděli jsme se o něm až poté, kdy byl coby přílepek zařazen mezi parlamentní dokumenty ve druhém čtení na konci března letošního roku. Navíc v té době jsme spolu s ostatními pojišťovnami řešili prostřednictvím ČAP s Ministerstvem zdravotnictví, jak pro naše pojištěné cizince zabezpečit očkování proti nemoci covid-19. Pojišťovny cítí společenskou odpovědnost, tak jsme se k úhradě očkování aktivně přihlásili. O to více nás toto překvapilo, že paralelně se objevila snaha celý systém monopolizovat a zestátnit,“ dodává Waisser.

„Jedná se o očividnou snahu o vytěsnění konkurence zákonem. Žádný monopol ještě nikdy nikomu nepřinesl nic dobrého. Domníváme se, že to v konečném důsledku bude znamenat zhoršení zdravotní péče pro cizince. Zrušením konkurence může dojít k výraznému navýšení ceny a tedy i k následnému opětovnému navýšení počtu nepojištěných cizinců a zároveň zvýšení rizika cílené zdravotní turistiky hrazené z peněz daňových poplatníků," poznamenal Martin Žáček z pojišťovny UNIQUA.

Výše zmíněný ČAP je důležitá zkratka. Jedná se o zájmové sdružení. Česká asociace pojišťoven dbá na dodržování pravidel hospodářské soutěže v souladu s právními předpisy a stává se takzvaným mediátorem mezi klienty, pojišťovnami a legislativou. 

Jan Matoušek, výkonný ředitel ČAPu, rovněž potvrdil, že o změně také nevěděl. „Stanoviska naší asociace jsou v této věci známá. Vždy podporujeme konkurenci na trhu, která má pozitivní vliv na kvalitu služeb a ceny. Tedy vytváření protisoutěžního monopolu, který dle MF je i státní podporou, není nikdy dobrým řešením… Žádná jednání v této věci bohužel neproběhla. Účastnili bychom se jich ale rádi, protože věříme, že je třeba problém, na který poukazují poslanci Janulík a Adámková analyzovat, zjistit kolik jsou pohledávky za zcela nepojištěné cizince a kolik případně za pojišťovnami a především že bychom společně dokázali najít jiné vhodnější řešení," dodává jako možné řešení a následující průběh.

Jeho jméno je v celém procesu důležité, stalo se zjevně přítěží. Tři naše zdroje, dva z koalice, třetí z opozice, se totiž shodly, že Matoušek není vhodným reprezentantem ČAP, jelikož budí vášně a neumí prý téměř nic shodně vyjednat.

„Vidí na něho rudě, od ODS po ANO, pojišťovnám bylo opakovaně sděleno, že toto není konsenzuální člověk,“ dodali shodně všichni tři poslanci. 

Zpět do Parlamentu.

Poslankyně Adámková a její stranický kolega Miloslav Janulík navrhují, aby zdravotní pojištění mohli cizinci uzavírat pouze u jediné společnosti: Pojišťovny VZP, akciovky vlastněné Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Co to znamená? Zákon by prakticky připravil o potenciální byznys všechny ostatní subjekty na trhu. Oba zástupci dolní komory Parlamentu uvádějí, že danou změnou by chtěli pomoci rovněž VZP. Adámková i Janulík jsou členy její správní rady. Adámková kromě toho působí v pražském IKEM a je předsedkyní Výboru pro zdravotnictví.

Poškodit konkurenční prostředí díky zákonu není zcela běžné. Uvědomují si to nejen zástupci pojišťoven, ale také někteří zákonodárci. ParlamentnímListům.cz se podařilo zjistit, že kromě resortu zdravotnictví se proti plánům Adámkové s Janulíkem postavil i ministr Vojtěch. Jak uvedl náš zdroj z ANO, postavil se proti tomu veřejně v klubu. Proti byl, a prý hlasitě, nejen zmíněný poslanec Janulík a jeho kolegyně Adámková, ale rovněž Jaroslav Faltýnek. „Tam padaly i věty, že se to nesmí dozvědět Babiš, protože nemá rád Kabátka a nikdo nechce, aby se v tom nimral, proč, to si nedomýšlím. Předseda představenstva PVZP je Robert Kareš, který navíc bez Kabátka neudělá absolutně nic,“ popsal situaci náš zdroj z ANO.

Dalším, kdo měl veřejně vystoupit proti změně, byl poslanec Jan Řehounek. U dvou jmen to končit nemá.

„Nevím o tom, že by k dané problematice nás či naši asociaci pojišťoven kontaktovali,“ řekl PL Karel Waisser, generální ředitel Slavia pojišťovny, když jsme se ho na dvě zmíněná jména dotázali. Chtěli jsme vědět, zdali jde o dlouhodobou „pojišťovací“ aktivitu poslance Janulíka a poslankyně Adámkové, nebo nikoli.

Zvláštní na celém procesu je i skutečnost, že to není pouze resort zdravotnictví, který má odmítavý postoj. Redakce získala interní sněmovní podklad, kde je explicitně řečeno, že i Ministerstvo financí vyjádřilo zásadní nesouhlas k plánovanému ovládnutí zahraničních pojištěnců. Totožně i Hamáčkovo vnitro.

V analytické zprávě k pozměňovacímu návrhu se doslova navrhuje, „aby cizinci, kteří pobývají na území České republiky nad 90 dnů, měli povinnost sjednat si zdravotní pojištění u českého subjektu a v rozsahu komplexního zdravotního pojištění. Toto pojištění mají nabízet komerční pojišťovny vlastněné zdravotními pojišťovnami. Odměna za zprostředkování pojištění v rozsahu komplexní zdravotní péče nesmí v jednom roce trvání pojištění přesáhnout 10 procent ročního pojistného. Zdravotní pojištění cizinců má být po přechodnou dobu 5 let od nabytí účinnosti zákona oprávněna poskytovat výhradně Pojišťovna VZP, a.s.“

„Jsem přesvědčený, že systém je možné i nadále měnit bez nutnosti celou oblast zmonopolizovat a zestátnit. Kdyby byly k dispozici analýzy, fakta, tak bychom jasněji viděli, co je potřeba řešit a upravit. Systém během patnácti let prošel řadou úprav a nyní poskytuje výrazně vyšší komfort pojištěným klientům – cizincům. Pojišťovny vyplatí každý rok cca 40 tisíc zdravotním zařízením a klientům pojistná plnění, navíc naše činnost je kontrolována ČNB. Systém funguje pod přísným dohledem regulátora, stejně jako jiná pojistná odvětví,“ uzavírá Waisser.

Hlasovat o dané změně bude Sněmovna ve středu v 9 hodin.

Změna nakonec dolní komorou i přes delší rozpravu prošla. Z nutného kvora 89 hlasů jich „pro“ hlasovalo 98. V hnutí ANO tak učinilo 55 ze 72 poslanců.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…