Nemocnice je jeho léno? Lékaři nadávají na ředitele, který je už nechce

11.02.2011 15:20

Lékařům z uherskohradišťské nemocnice, kteří podali v rámci protestu Děkujeme, odcházíme výpovědi, se nelíbí postup jejich ředitele. Ten je bez řečí vyzval, aby se dostavili na personální oddělení kvůli vyřízení formalit jejich odchodu. Přitom hejtman kraje jim zaručoval návrat do zaměstnání.

Nemocnice je jeho léno? Lékaři nadávají na ředitele, který je už nechce

Radikální postoj lékaře zaskočil. „Buď si pan ředitel Karásek vládne na svém léně bez ohledu na zájmy zřizovatele a nebo veškeré projevy hejtmana o zájmu kraje, aby lékaři zůstali na svých místech, byly lživé a neupřímné," uvedl předseda Lékařského odborového klubu v nemocnici Petr Vysloužil. Reagoval tak na nedávnou výzvu hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) lékařům, aby místa v nemocnicích neopouštěli.

Podle krajské radní odpovědné za zdravotnictví Hany Příleské (ČSSD) jsou ale výpovědi v jednoznačné kompetenci ředitelů nemocnic. „Pokud jednou lékaři výpověď podali, předpokládám, že se tímto rozhodli už v nemocnici nepracovat a zřejmě měli úmysl jít někam jinam," podotkla Příleská.


Odchod lékařů prý nemocnici neohrozí

Ředitel  nemocnice Karásek dále tvrdí, že odchod 45 lékařů chod nemocnice nijak neohrozí. „Odcházející doktory nahradí adekvátní personální náhrada a pacienti mohou být v naprostém klidu. Výpovědi jsou k 28. únoru a od 1. března bude naše nemocnice nadále zcela normálně fungovat," dodal Karásek.

Karásek vyzval pětačtyřicet lékařů, kteří podali výpovědi v rámci akce „Děkujeme, odcházíme", aby se dostavili na personální oddělení vyřídit vše potřebné k odchodu z nemocnice. Nikoho z lékařů ředitel nehodlá v tuto chvíli vzít zpět.

"Sděluji vám, že váš pracovní poměr na funkční pozici lékař v naší nemocnici k 28. únoru 2011 končí. Dostavte se na personální oddělení k vyřízení nezbytných formalit." Takové oznámení ředitele zmíněné nemocnice dostalo všech 45 hradišťských lékařů, kteří se připojili k výzvě Děkujeme, odcházíme. Jak informoval server iDNES.cz, i kdyby lékaři výpovědi stáhli, ředitel je už do práce nevezme.

Děkujete, odcházíte? Na(NE)shledanou 

"Odcházející lékaře vystřídá adekvátní personální náhrada," naznačil podle serveru Karásek. Podle něj nemají pacienti důvod k obavám. "I po 1. březnu budeme nadále normálně fungovat a zabezpečíme péči," dodal šéf nemocnice.

Šéf odborářů popisuje postup ředitele tak, že první únorový den nabídl přes primáře lékařům, aby do 4. února do 11 hodin stáhli své výpovědi. "Bohužel tuto nabídku učinil pouze ústně a pouze lékařům chirurgie, ortopedie, gynekologie a oddělení ARO," řekl pro iDNES.cz Petr Vysloužil, předseda Lékařského odborového klubu v nemocnici, který je rovněž ve výpovědní lhůtě. Poté, co lékaři nabídku odmítli, následovaly ze strany vedení výše popsané kroky.

Bulovka bude mírnější, končí jen s garancemi

V pátek končí termín pro garanci místa při stažení výpovědi i pro lékaře v pražské Fakultní nemocnici na Bulovce. „My žádné podobné opatření nechystáme, ale každopádně od tohoto dne už ti lékaři, na jejichž místo seženeme náhradu, o své místo v naší nemocnici přijdou," informoval ParlamentníListy.cz mluvčí nemocnice Jakub Hofmann.

Zatím zde z původního počtu podaných výpovědí v rámci Děkujeme odcházíme bylo staženo osm výpovědí a v akci tak dál pokračuje 173 lékařů. Už nyní redakce nicméně napočítala na inzertních stránkách nemocnice 159 nabízených lékařských pozic. „V současnosti se k nám hlásí asi tři desítky doktorů ochotných k nám nastoupit," informoval Hofmann.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Biháriová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…