Piráti chtějí mezi první na očkování zařadit uklízečky

11.01.2021 18:32

Opoziční Piráti zaslali vládě připomínky k aktualizovanému plánu očkování. Vyzývají kabinet k upřesnění, na základě čeho je určováno, kdo má být vakcinován jako první. Navrhují, aby byli mezi prioritní skupiny zařazeni nejen opomenuté skupiny pacientů, ale i medici, dobrovolníci a další lidé v nemocnicích a sociální péči.

Piráti chtějí mezi první na očkování zařadit uklízečky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti a Starostové začali s přípravou návrhu koaliční smlouvy. Zveřejnili dnes harmonogram jednání i členy týmů

Anketa

Líbila se vám demonstrace za účasti Dana Landy a exprezidenta Klause?

19%
75%
hlasovalo: 16884 lidí
Piráty také zajímá, jakým způsobem byly vybírány skupiny, které se mají očkovat jako první. „Jde o zásadní aspekt strategie. Je proto důležité, aby byl výběr prioritních skupin promyšlený, transparentní, logický a podpořený daty. Právě konkrétní zdroje ale v současném plánu zcela chybí. Některé skupiny pacientů navíc zařazeny jsou, některé naopak zcela chybí – například pacienti s neuromuskulárním onemocněním. Navrhujeme rovněž mezi prioritní skupiny očkovaných zařadit mediky a dobrovolníky, kteří pracují v nemocnicích, popřípadě agenturní pracovníky v sociální péči jako jsou třeba uklízečky v domech pro seniory,” uvedla poslankyně Olga Richterová.

Podle ní může vše úspěšně fungovat jen tehdy, pokud bude zajištěn dostatek vakcín pro všechny dobrovolné zájemce.

„Vláda podle zveřejněného plánu ale neuvažuje o získání a využití vakcín registrovaných například ve Spojeném království či Spojených státech, Piráty tak zajímá důvod. Ministerstvo zdravotnictví by totiž mohlo dočasně povolit jejich podávání již před registrací vakcíny v Česku, samozřejmě vždy výhradně s poučením a výslovným souhlasem pacienta. Takový postup již resort využil i v minulosti,” uzavřela Richterová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…