Poslanec primář o úsporách: Tak vám povím, co jsem zažil o víkendu

31.10.2012 4:42

Oznámené rušení dalších šesti tisíc akutních lůžek přinese nemocným a ošetřujícímu personálu obrovské komplikace. Podle primáře z Nemocnice na Bulovce a zároveň poslance ČSSD Jiřího Koskuby si ministr zdravotnictví Leoš Heger a šéfové zdravotních pojišťoven ve své odtrženosti od praxe ani neuvědomují, že to může vést až k přímému ohrožení života.

Poslanec primář o úsporách: Tak vám povím, co jsem zažil o víkendu
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jiří Koskuba, primář Interního oddělení Nemocnice Na Bulovce

Anketa

Co je největší průšvih českého zdravotnictví?

hlasovalo: 1984 lidí

Zrušení šesti tisíc lůžek akutní péče a k tomu ještě dvanácti malých nemocnic stvrdily zdravotní pojišťovny svou dohodou. O konkrétních škrtech v seznamu nemocnic se začalo mluvit až nyní a ve špitálech kvůli tomu zavládly obavy. „Byli jsme překvapeni tím rozsahem. Ani když se rušili v padesátých letech kulaci, nebylo to tak rychlé,“ prohlásil pro Lidové noviny výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala.

Předseda Svazu pacientů ČR Luboš Olejár se obává, že nemocnice nebudou schopny uspokojovat požadavky pacientů a budou se tvořit fronty na zdravotnické zákroky, které budou prostorem pro korupci. „Braňme své nemocnice. My pacienti máme hrůzu, co se stane po prvním lednu. Julínkova doba proti tomu byla procházkou růžovou zahradou,“ zkritizoval Ladislav Olejár působení ministra Leoše Hegera v čele rezortu zdravotnictví.

Napomádovaný oficír ve štábu je totéž co nynější úředník

Oznámené rušení dalších 6000 akutních lůžek rozzlobilo i primáře II. interního oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce a poslance ČSSD Jiřího Koskubu. „Na mnohých místech to může znamenat obrovské komplikace pro nemocné i ošetřující personál. Může jít až o přímé ohrožení života. Mám ale obavy, že pan ministr, ani šéfové zdravotních pojišťoven si toho vědomi nejsou,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

A důvod, proč má na rušení lůžek zcela jiný pohled, je prý nasnadě. „Já jsem člověk praxe. Vždycky každý obyčejný důstojník na frontě ví o tom, jak situace vypadá, daleko víc, nežli nějaký napomádovaný oficír na generálním štábu,“ kritizuje poslanec rozhodování od stolu. „Pan ministr se svými úředníky a řediteli zdravotních pojišťoven stojí zdánlivě mimo. Opak je pravdou. Je prostě na čase, aby si lidé stěžovali na ně. Nikoliv na ještě zbývající zdravotníky,“ dodává poslanec.

Na zneužívání zdravotní péče si ministerstvo neposvítilo

Vládu a Ministerstvo zdravotnictví kritizuje za to, že nepřijaly žádná opatření, aby se snížila poptávka po zdravotní péči. „Všimněte si, že oni pouze redukují, ale že neučinili žádné kroky proti tomu, aby byla zdravotní péče zneužívána, aby nezastupovala sociální služby, aby pacienti dodržovali léčebný režim a nenadužívali tuto péči. Jediné konkrétní a efektivní opatření přijato nebylo,“ upozorňuje primář Jiří Koskuba.

Stěžuje si, že vůbec není postihováno zneužívání zdravotní péče a hned líčí, jak vypadala jeho služba o uplynulém víkendu. „Ze 76 klientů, kteří se dostavili na akutní příjmovou ambulanci a z nichž většinu přivezly vozy záchranných služeb, bylo devět ožralů, dva narkomané a čtyři bezdomovci. Tito lidé se prostě vozí záchrankou, a to se platí ze zdravotního pojištění. Na druhou stranu když nemocnice vyhodí bezdomovce zpátky na ulici do sněhu, dopadne to, jako se to stalo na Moravě,“ připomíná lékař tragický případ umrznutí.

Výrazné zkrácení ošetřovací doby je nouzovým řešením

Nemocnice na Bulovce se s nadbytkem pacientů potýkala už před rokem, kdy byla zrušena vysočanská poliklinika a spádoví pacienti leželi v nemocnici i na chodbách. Tento stav se vyřešil výrazným zkrácením ošetřovací doby. „Ale vše má své meze. Když si otevřu restauraci a hostům umožním, aby si byť u dobrého oběda poseděli jen třicet minut, tak si asi jídlo příliš nevychutnají. A zkrácení ošetřovací doby znamená, že i značnou část diagnostického procesu přesunete do ambulantní sféry, která je též limitována. To není optimální řešení,“ říká Jiří Koskuba.

Podle poslance to, že zdravotnictví stále ještě není v marasmu, není zásluhou zdravotních pojišťoven nebo Ministerstva zdravotnictví či vlád, ale jen a pouze díky zdravotníkům. „A to jak zásluhou lékařů, sester a záchranářů, protože ti lidé to mají – přestože to je ve skutečnosti povolání jako každé jiné – pořád za poslání. Tedy ten, kdo zdravotnictví zachraňuje, jsou ti, co v něm zůstali. To si též málokdo uvědomuje,“ připomíná primář Jiří Koskuba.

Za státní pojištěnce se už dlouho platí beze změny

Pokud by vládu tvořila ČSSD a on by měl dát doporučení, čím ve zdravotnictví začít, tak považuje za nejdůležitější zamezit zneužívání a nadužívání poskytované zdravotní péče. „Dále je nutné zamezit tomu, aby zdravotní péče nahrazovala za peníze z veřejného zdravotního pojištění péči sociální. Za třetí je opravdu nezbytné, aby byla po dohodě se skutečnými odborníky stanovena ve spolupráci se záchranáři pragmatická funkční základní síť nemocničních zařízení včetně využití přístrojové techniky,“ vypočítává opoziční poslanec nejnutnější kroky.

A za nezbytné považuje zajistit adekvátní výběr zdravotního pojištění. „Velice dlouho nebylo navýšeno pojištění za tzv. státní pojištěnce, kteří zdravotní péči nejvíce čerpají. Je třeba se také zamyslet nad tím, že se neustále zvyšuje spotřební daň na tabák a alkohol. Přitom ani koruna z této daně nejde do systému zdravotnictví, ale veškerá tato navýšení se i z Bruselu zdůvodňují, že jde o zdraví jedince. Peníze však schlamstnou státy na to, aby mohly dále plýtvat,“ myslí si Jiří Koskuba, že teprve při splnění uvedených kroků by se dalo mluvit o funkčnosti zdravotnictví.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…