Poslední naděje zdechla. Virolog Klempa doložil, že negativní test vůbec nic neznamená. Už to jede všude

28.10.2020 19:36

Člen slovenské akademie věd, virolog Boris Klempa, uvedl, že spojování infekčnosti člověka s jakýmkoli výsledkem antigenových rychlotestů je jen nebezpečné zlehčování situace. Podle jeho tvrzení se za tímto stavem ukrývá především slabá citlivost uvedených měření.

Poslední naděje zdechla. Virolog Klempa doložil, že negativní test vůbec nic neznamená. Už to jede všude
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Virolog Boris Klempa

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí
„Je to velmi závažné zjednodušení celé situace, protože z podstaty toho testu nevyplývá nic o infekčnosti. Podstatou je, že antigenové rychlotesty v materiálu z výtěru dokážou přítomnost virové bílkoviny, podobně jako PCR test dává důkaz o přítomnosti genetického materiálu viru,“ konstatoval.

Pozitivní výsledek rychlotestů podle něj podává důkaz o přítomnosti viru jako takového.

„O infekčním statusu pacienta antigenní test nic nevypovídá. Celá podstata tvrzení, že antigenové testování vychytává infekční pacienty, je vlastně postavena pouze na slabé stránce testu, že je vlastně méně citlivý. Z toho vzniká úvaha, že méně citlivý test zachytí jen lidi, kteří mají viru v hrdle hodně a virus šíří dál nejvíce,“ vysvětluje virolog, který působí ve Virologickém ústavu Biomedicínského centra tamní Akademie věd.

Klempa rovněž připouští, že takové zjednodušení má sice logiku, není však správné.

„Říct, že negativní test je důkaz neinfekčnosti, je rizikové. Neboť prostě není. Důkaz infekčnosti tyto testy nedávají. To vědí jiné testy, které s antigenovými testy nemají nic společného. Takoví lidé, kteří jsou negativní, mohou být i infekční,“ šokoval virolog slovy, která se velmi rychle šíří po sociálních sítích.

Většina čtenářů se současně diví, jak je možné, že na základě takovýchto testů je prováděno vyšetření napříč Slovenskem. Jiní Klempu na oko shazují, že nemůže mít pravdu, když tamní premiér Matovič tvrdí opak.

Slovensko také uvažuje o celoplošném testování, které ovšem rozděluje jak společnost, tak odborníky a politiky. Respektovaní vědci a lékaři sepsali výzvu, kde zdůrazňují nutnou důvěru obyvatel v přijímaná opatření. Prezidentka Čaputová několik dnů opakuje, že takto velké testování nesmí ohrozit zdraví Slováků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…