Správní rada VZP přešlapuje na místě a krčí rameny: Neví co dál s IZIPem

24.10.2011 14:26

Po dnešku mělo být jasnější, co bude dál s projektem elektronických zdravotních knížek IZIP. Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny buď může přistoupit na nabídku neznámého investora, nebo bude chtít celý projekt dostat pod pojišťovnu. Ve hře je i zastavení projektu. Jenže správní rada pojišťovny dnes po svém zasedání neřekla, co udělá, pro kterou ze tří variant se rozhodne. Její členové dnes pouze poznamenali, že počkají do 21. listopadu, než proběhne audit. Také ještě ani nevědí, komu patří zbylých 49 procent akcií. 51 procent již VZP přitom odkoupila od neznámého švýcarského investora.

Správní rada VZP přešlapuje na místě a krčí rameny: Neví co dál s IZIPem
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Za projekt vydala VZP během deseti let celkem 1,53 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty. Z toho 600 milionů činí náklady na klienty, kterých je nyní v systému 2,4 milionu. Přístup má i před 20 tisíc lékařů, což vyšlo na 86 milionů. Na odměny doktorům, aby IZIP využívali, putovalo 237 milionů. Provoz a rozvoj knížek stál 477 milionů, služby elektronické komunikace pak 130 milionů. Jen tato čísla jsou dnes známá, nic dalšího zřejmě pojišťovna neví, přestože odkoupila 51 procent akcií IZIPu.

Ředitel VZP Pavel Horák dnes po jednání právní rady pojišťovny pouze zopakoval, že jsou ve hře tři varianty - úplné převzetí IZIP pojišťovnou a v krajním případě také jeho zastavení. Další možností je vstup zahraničního investora a VZP v takovém případě bude zajišťovat jen správu projektu.

V případě, že by se pojišťovna snažila získat celých 100 procent akcií, nemohla by je ale podle ředitele Horáka kupovat za tržní hodnotu, která se odhaduje na dvě miliardy korun. Pojišťovna na nákup totiž nemůže použít peníze ze zdravotního pojištění. 

„Správní rada se sejde ještě před 21. listopadem, tedy tři dny předtím, než vyprší lhůta, po níž jsou akcie v advokátní zástavě a než proběhne audit," zmínil dnes ředitel VZP Horák. Nebyl však schopný odvětit na jedinou otázku, která by se týkala budoucnosti IZIPu. Podobně rozpačití byli i členové správní rady. Pouze řekli, že vedení VZP musí k projektu do 14. listopadu dodat veškeré dokumenty, tedy memoranda, plné moci a smlouvy.  A to proto, aby správní rada posoudila, zda bude nutné převzít 51 procent akcií, které už VZP má v advokátní úschově.

"Chceme vidět a jednat s konkrétním vlastníkem a pak buď požadavku vyhovíme nebo ne," řekl na krátkém brífinku dnes neurčitě Horák. Poté také připojil slova o tom, že je nutné vědět, kdo vlastníkem těch zbylých akcií vlastně je a že VZP nebude jednat s někým, kdo se ze dne na den změní.

"Je potřeba znát, jaká ta firma má práva, mediální aktivity... Chceme transparentního a stabilního partnera a to vše musí být doprovázeno nezávislou právní analýzou," řekl mimo jiné Horák.

Ouzký a Cabrnoch převedli akcie společnosti na neznámou švýcarskou firmu

Kritikům projektu včetně ministerstva zdravotnictví vadí, že původní vlastníci včetně europoslanců za ODS Milana Cabrnocha a Miroslava Ouzkého převedli akcie společnosti na neznámou švýcarskou firmu eHI eHealth International, který tak nyní vlastní 49 procent IZIP.

Prý je k tomu vedlo to, že za touto firmou stojí mezinárodní silný investor, který zajistí pokračování projektu. Tento zatím neznámý investor by začal projekt financovat místo VZP.

Švýcarská firma měla původně stoprocentní podíl v IZIPU poté, co jí akcie převedli právě Cabrnoch a Ouzký. Po prodeji 51 procent zpět do Česka zůstalo firmě 49 procent.

SLEDUJEME kauzu IZIP

Dozorčí rada VZP přitom už 11. října posvětila rozhodnutí Horáka, aby VZP převzala celý projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. Pochybnosti kolem nového vlastníka 49procentního podílu totiž prý pojišťovnu poškozují. Jde totiž o to, že majitelem těchto akcií je jeden švýcarský právník a jednotliví vlastníci mu předávají nebo prodávají akcie. To ale podle některých členů Správní rady VZP nebudí důvěru. Ředitel VZP právě tehdy slíbil audit společnosti IZIP, a to dřív, než definitivně rozhodne o osudu IZIPu Správní rada pojišťovny.

Mezinárodní investor nabídl, že převezme financování IZIPu

Minulý týden jistý mezinárodní investor dal vědět, že má zájem vstoupit do projektu a to za těch podmínek, že nebude muset VZP již nic platit. Uvedl to právník Thomas Ladner, který zastupuje menšinového akcionáře IZIPu - švýcarskou společnost eHi eHealth International.

"Investor do tohoto projektu přinese peníze a VZP ho pak už platit nebude. A investor z toho bude mít peníze jen v případě, že IZIP bude úspěšný. A kdy bude IZIP úspěšný? Když právě tento systém začne přinášet do systému rozdělování peněz z veřejného pojištění úspory," uvedl k tomu Ladner.

Dodal, že zisk by investor vymáhal jen v případě úspěšnosti systému. Stanoven by byl určitým procentem z úspor, které tento systém ve zdravotnictví přinese. Jde například o odstranění duplicity u některých lékařských vyšetření ale i větší kontrolu vydávaných léků. Úspory se odhadují až na několik miliard korun ročně.

„Kdyby to nefungovalo, investor nebude chtít nic," dodal k tomu Ladner. 

Místopředseda správní rady VZP a hejtman Vysočiny za ČSSD Jiří Běhounek ovšem podotknul, že není jasné, jak by se něco takového - tedy zisk - dalo vypočítat.

Na stole byl i pojistný plán

Správní rada VZP ale kromě IZIPu také řešila otázku hospodaření pojišťovny, tedy pojistný plán na příští rok. VZP totiž nemá dost peněz na úhradu péče. Vyčerpala všechny finanční rezervy z předchozích let, hrozí jí propad do dluhů a zpoždění plateb zdravotnickým zařízením.

„Už tři roky nebylo zvýšeno pojistné za státní pojištěnce, kteří tvoří nemalou část pojištěnců VZP. Přitom čerpají asi 75 až 80 procent všech zdravotních výkonů, jde hlavně o seniory a děti. To je dlouhodobě neudržitelné," podotkl k tomu ještě před jednáním správní rady VZP její místopředseda Běhounek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…