Starají se o smrtelně nemocné. Do kolen je teď dostala pokuta od VZP

01.11.2012 15:20

REPORTÁŽ Stotisícové splátky si každý měsíc nechává Všeobecná zdravotní pojišťovna z plateb za péči, kterou řádně zajišťuje svým klientům mostecký hospic, tedy jakýsi domov pro osoby s onkologickým onemocněním. Financování nestátního zařízení je už samo o sobě oříškem. Hospice navíc nemohou využít žádný evropský dotační titul pro potřebné investiční akce. Za kvalitní péčí ručí i pracovníci, kteří neberou ani korunu.

Starají se o smrtelně nemocné. Do kolen je teď dostala pokuta od VZP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Pleny, léky, platby energií – to je největší finanční problém, který pociťují v Hospici v Mostě. Po letošním extempore se zdravotní pojišťovnou ještě více. Existence domova pro klienty s rakovinou letos visela na vlásku a potíže ještě zdaleka zažehnány nejsou. Obecně prospěšná společnost přitom oslavila dvanácté výročí. Dárek v podobě pokuty ve výši tří milionů korun od Všeobecné zdravotní pojišťovny však po tolika letech dobrých ohlasů od veřejnosti i klientů nikdo nečekal. Nezvladatelnou situaci musí organizace řešit půjčkami. Jednu si vzala právě tento týden od města Mostu.

Stáří? Jak nejde o sport a mimča, je konec!

Ředitelka Števicová se zamýšlí nad velkým množstvím klientů, kteří pomoc zařízení, zaměřeného na pacienty s rakovinou, potřebují. „Žijeme ve špatném prostředí – nevíme, co jíme a co dýcháme. Tito lidé přeci za to nemohou, potažmo celá jejich rodina, které se pak nemoc dotkne,“ říká pro ParlamentníListy.cz a dodává: „Z něčeho ty nemoci tady přeci jsou.“

Bohužel dárci leckdy nejsou vstřícní k obdarování instituce, která se stará vesměs o starší ročníky. „Jde to většinou na sport a na děti. Pro děti to chápu, ale sport  by se měl uživit sám. Co se týče samotné pojišťovny, tak pak je otázka, proč když je ve ztrátě a musí udělovat obrovské pokuty, si vysoce postavení vyplácejí odměny,“ poukazuje na nerelevantní jednání.

Hospic je v nevýhodě i proto, že žádné investiční záměry nemůže hradit z evropských dotací. Sáhnout si na peníze z ROP Severozápad či ESF nemá v podstatě tento typ pečovatelského domu, kam lidé přicházejí zemřít, šanci. „Na vnitřní vybavení, třeba na tisíc postelí, to bychom dotace sehnali. Jenže to už není tolik potřeba. Každý chce vidět věc, ale nevidí člověka – ten nechce tři postele….“ poukazuje Blanka Števicová na nepříliš adekvátní zacílení dotačních financí.

Jako koule na noze

Zhoršilo se to v prvním čtvrtletí letošního roku. Pokutu ve výši tří milionů korun dostal od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) mostecký hospic, který se stará o nevyléčitelně nemocné pacienty. Vyměřená sankce byla udělena údajně za administrativní úkony, které se přitom celé roky prováděly shodně a žádné předešlé kontrole nevadily. Jedno z pouhých dvou zařízení v Ústeckém kraji, které zajišťují pacientům před smrtí důstojné prostředí a zmírnění bolestí, bylo téměř vystaveno omezení péče.

Pojišťovna, aniž by tehdy došlo k nějaké dohodě o splátkách, svévolně přestala už za únor a březen proplácet úhrady za péči, byť o pacienty je postaráno příkladně. Měsíčně přitom za výkony dostává instituce až 460 tisíc korun. Kouli na noze v podobě vynucených odvodů bude mít hospic ještě více než dva roky. „Nakonec pojišťovna vyšla vstříc a rozložila splátky na delší období. Budeme pokutu splácet dál stotisícovou částkou měsíčně, respektive nám tuto částku pojišťovna odečítá z úhrad za péči, neposkytuje nám ji za odvedenou péči,“ vysvětluje ředitelka hospice Blanka Števicová.

Se splácením pomáhá i samospráva

Přestože město Most není zřizovatelem hospice, jeho představitelé považují jednání pojišťovny a důvody pokuty za nehumánní. Pomohli nyní alespoň tím, že poskytli půjčku. „Sháníme peníze, kde se dá. Město nám nyní půjčilo 600 tisíc korun, a to bezúročně, na tři splátky v příštím roce,“ informuje o aktualitě tohoto týdne Blanka Števicová. „Město se chová vstřícně, pojišťovna nikoli. Navíc ani příspěvky od ministerstva nejsou péči úměrné, nepokryjí naše potřeby, proto musíme dál shánět dary a granty,“ doplňuje ParlamentnímListům.cz Blanka Števicová.

Poté, co alarmující jednání mezi pojišťovnou a hospicem začalo, objevilo se i několik fyzických dárců. Například paní Jiřina Vostrá přispěla k vybavení pro pacienty v Hospici v Mostě. Darovala nemocniční stolek, nafukovací koupací lůžko, polohovací lůžko, antidekubitní matraci a invalidní vozík, dohromady v hodnotě 50 tisíc korun.

Dobrovolnice pracuje zdarma

Na jedné straně zdravotní pojišťovna na jedné straně osekává možnosti poskytovaných služeb a finance prospěšné organizaci kvůli administrativním banalitám. To na druhou stranu kompenzují shovívaví lidé prací bez nároku na plat.

Vlasta Fišrová z Chomutova patří mezi dobrovolníky, kteří do zařízení docházejí zadarmo pracovat. Vloni jich mosteckému hospici pomáhalo deset. „Šla jsem sem mimo jiné proto, že jsem si přála být užitečná lidem, kteří jsou už na prahu života. Trochu si dovedu představit, co vytrpěli v nemocnicích – když jsem sama párkrát pobývala v nemocnicích, nejhorší zážitky pro mě bylo utrpení lidí na sousední posteli. I dětí, bohužel. To bylo ještě za komunistů, kdy dokonce nepouštěli k dětem vůbec rodiče,“ svěřuje se pro ParlamentníListy.cz.

„Naše motivace je, že něco víme o tom, jaké to je umírat ve státním zařízení. Teď nemyslím domovy pro seniory, ty jsou celkem přívětivé, ale LDN už méně - tam byl můj táta. V hospici se dá odcházet důstojně a dokonce s úsměvem. Prostě si mnozí přejeme, aby naši blízcí měli důstojné a láskyplné prostředí v této mezní situaci. Málokdo dnes může mít umírajícího doma, navíc hospice umožňují celodenní přítomnost příbuzných, je tu dokonce lůžko pro člena rodiny. Rovněž paliativní péče je šetrná a zbytečně už člověka netrápí medicínskými zákroky,“ oceňuje existenci zařízení.

Právě na léky utišující bolest mnohdy dostatek financí není. „Uvítáme od dárců zejména to, co nehradí pojišťovna – výdaje na energie, pleny pro pacienty, léky, čisticí a dezinfekční prostředky. Pak samozřejmě služby jako praní prádla, dovoz stravy a podobně,“ vyjmenovává ředitelka.

Ročně putuje na pojištěnce do hospice od VZP kolem pěti milionů korun. Samotné zařízení na péči shání dalších přibližně 60 procent výdajů. Celkový rozpočet zařízení, který má i vlastní kapli a místnost posledního rozloučení, je kolem 13 milionů korun ročně. Založilo jej před sedmi lety město Most, Kiwanis klub Most-Litvínov, Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Mostě - Litvínově, někdejší primář a posléze ředitel hospice Jiří Pešek a lékařka Marie Vaníčková.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…