V Kroměříži to začíná vřít kvůli nemocnici. Radnice se bojí omezování péče

14.02.2018 10:45

Z KRAJŮ Možné změny týkající se krajské nemocnice v Kroměříži a vyplývající z nové koncepce pro nemocnice Zlínského kraje znervózňují místní politiky. Někteří z nich se v důsledku změn obávají omezování péče a žádají vysvětlení po hejtmanovi Zlínského kraje Jiřím Čunkovi (KDU-ČSL). Proti takovým dopadům se staví nejen starosta města za hnutí ANO Jaroslav Němec, ale i někteří radní.

V Kroměříži to začíná vřít kvůli nemocnici. Radnice se bojí omezování péče
Foto: Kroměřížská nemocnice
Popisek: Kroměřížská nemocnice.

Zastupitelé v Kroměříži začali panikařit kvůli novému dokumentu, který by mohl výrazně upravit současné fungování krajské nemocnice ve městě. Její hospodářství je v současné době v plusu. Dokument s názvem Základní směry řízení nemocnic založených Zlínským krajem, který souvisí s novou koncepcí krajských nemocnic na Zlínsku, přesto navrhuje určité změny jako centralizaci pohotovostních služeb či slučování některých dnes samostatných oddělení. V souvislosti s nemocnicí v Kroměříži pak dokument počítal s plánovaným rušením místní porodnice.

Velmi ostře kritizuje dokument i zastupitelka a předsedkyně místního sdružení ODS Daniela Hebnarová. Redakce ParlamentníchListů.cz získala k věci její prohlášení. „Snaha upozadit malé nemocnice vůči těm velkým je dlouhodobá,“ píše v něm Hebnarová. Občanská demokratka se v něm vyjadřuje i k možným změnám v organizaci Kroměřížské nemocnice. „Tlak na přenesení již tradiční nabídky specializovaných oddělení z kroměřížské nemocnice do Zlína, tedy ona moderní snaha centralizovat, automaticky znamená mnohá kvalitně fungující oddělení zrušit, snížit počet lůžek i primariátů,“ upřesňuje.

Hebnarová zkritizovala i Čunkovo vystoupení. To pro ni, jak píše, bylo „spíše ukázkou silové prvoplánové argumentace než snahy otevřít dialog“. Hebnarová je toho názoru, že by měl být celý dokument zveřejněn pro všechny zainteresované.

Dokument vyvolal u kroměřížských zastupitelů obavy z toho, že by se snad v tamní nemocnici měla omezovat lékařská péče. Výše zmiňované rušení porodnice pak radnice razantně odmítla. Radní nicméně do Kroměříže pozvali hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL), aby situaci uklidnil a zodpověděl palčivé otázky. Podle některých se tak ale zcela uspokojivě nestalo.   

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Na zastupitelstvu nebyla dobrá nálada, protože od prvního okamžiku bylo vidět, že to pan hejtman s omezením zdravotní péče myslí vážně,“ sdělil ParlamentnímListům.cz předseda místní organizace ČSSD v Kroměříži Karel Holík ohledně atmosféry, která během Čunkovy návštěvy panovala.

Čunek obavy zastupitelů nerozptýlil ani podle Holíkova stranického kolegy a místostarosty Kroměříže Marka Šindlera. „Atmosféra byla rozpačitá. Pan Čunek se vyhnul odpovědím na otázky zastupitelů. Můj názor je, že by hejtmanství ve věcech týkajících se zdraví občanů mělo postupovat zodpovědněji,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Šindler.

„Radní za ČSSD, Marek Šindler a já, jsme navrhli usnesení, které následně schválila rada města Kroměříže, v němž nesouhlasíme s jakýmkoliv omezením zdravotní péče v Kroměřížské nemocnici,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Karel Holík. Během krajské konference podle Holíka místní organizace sociálních demokratů navrhla podobný postup i krajským zastupitelům z řad sociálních demokratů. 

Podle Karla Holíka by omezení péče v nemocnici mělo „katastrofální dopady na obyvatele regionu“. Rovněž by s sebou podle něj přineslo odliv pacientů, a tím peněz z místního kraje do Olomouckého. „Přerovská nemocnice je k nám nejblíž,“ upřesnil zastupitel, s čím spojuje své obavy.  

Podle dalšího radního, předsedy politického hnutí ZVUK 12, Jiřího Kašíka, v případě koncepce jde o „naprosto zásadní dokument“. Dokument je, jak Kašík uvedl, potřeba „projednat s odbornou veřejností a na základě získaných informací dosáhnout případně takových změn, aby v žádném případě nedošlo ke zhoršení postavení Kroměřížské nemocnice nebo ke zhoršení dostupnosti kvalitní zdravotní péče“.

„Osobně s rušením jakýchkoliv oddělení Kroměřížské nemocnice a s tím spojeným omezováním péče o zdraví obyvatel Kroměříže a okolních obcí nesouhlasím,“ sdělil ParlamentnímListům.cz starosta Kroměříže za hnutí ANO Jaroslav Němec. Ve stejném duchu se podle Němce koncem ledna vyjádřila i rada města. Čunek podle něj některé dotazy zastupitelů na zasedání zastupitelstva zodpověděl, jiné ale nechal bez odpovědi. „Předpokládám, že zastupitelstvo se k plánovaným změnám v nemocnici v Kroměříži vyjádří na svém dalším zasedání 15. února,“ vysvětlil.

Materiál rovněž čeká na projednání v orgánech Kroměřížské nemocnice, informovala ParlamentníListy.cz její mluvčí Dana Lipovská.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…