Vzkaz hospitalizované: Co je mi do Kalouska. Češi, probuďte se, hlavní je zdraví

02.05.2012 22:53

Tým lékařských expertů z Masarykovy univerzity zabodoval. Podařil se jim unikátní objev, který přispěje velkou mírou k léčbě chronické lymfocytární leukémie. Jedná se o nejčastější druh leukémie, který postihuje především bělochy.

Vzkaz hospitalizované: Co je mi do Kalouska. Češi, probuďte se, hlavní je zdraví
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Každý rok ze statisíc lidí onemocní touto nemocí asi šest set osob. Jen v Jihomoravském kraji trpí touto formou leukémie více než pět set osob. Nový objev Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU) dává naději všem, že jejich nemoc bude objevena včas.

Onemocnění se projevuje úbytkem zdravých bílých krvinek, hubnutím a zvětšenými uzlinami. Jeho zákeřnost tkví především v nenápadnosti. V počátcích nemoci pacienti často nezpozorují závažnější potíže. Ty obvykle přijdou ve chvíli, kdy nemoc plně propukla a její léčba je obtížná a nejistá.

„Vždycky jsem měla pár kilo navíc, takže mi nevadilo, když jsem něco zhubla. Možná mi bylo trochu divné, že hubnu bez příčiny, nedržela jsem dietu, necvičila a kila šla dolů. Ale v tu dobu jsme v práci dokončovali náročný projekt, tak jsem úbytek váhy přisuzovala především pracovnímu vytížení, stejně tak i únavu. Zpočátku mě dokonce každé kilo dole těšilo, konečně jsem byla štíhlá,“ říká pacientka Věra.

Pacientka: Co je mi do Kalouska. Hlavně být zdravá

A pokračuje: „Nejdřív mě všichni chválili, ale pak mě začali upozorňovat, že začínám vypadat nezdravě hubeně. V té době se přidaly zvětšené uzliny, ale zrovna probíhalo období chřipek, říkala jsem si, že se o mě pokouší nějaký bacil. Žádné další závažné potíže jsem necítila. Když se mi udělalo opravdu zle, bylo již pozdě. Lékaři mi řekli krutou diagnózu - lymfocytární leukémie. Má prognóza není dobrá, kdyby lékaři mé onemocnění odhalili dříve, měla bych větší šance. Jenže tato nemoc se těžce odhaluje. V takové chvíli vše přehodnotíte. Vše mi přijde malicherné a poslední, co mě zajímá, je politika a demonstrace. Ze všeho se lidé nějak dostanou, ale před takovouto nemocí jste bezbranní,“ stěžuje si pacientka Věra pro ParlamentníListy.cz.

Ostatní pacienti mohou mít již více štěstí než paní Věra. Lékaři z LF MU objevili jeden z významných faktorů, který ovlivňuje vznik a vývoj chronické lymfocytární leukémie. Jejich nově publikovaná práce se věnuje roli genu s označením mikroRNA-650, jehož přítomnost nebo zvýšená aktivita je spojena s lepší prognózou a souvisí i s rozvojem onemocnění: “Na výzkumu nových metod diagnostiky a terapie chronické lymfocytární leukémie pracujeme dlouhodobě. Naším cílem je detailně poznat, jak nemoc vzniká, jak se zdravá buňka stane zhoubnou a jak se v průběhu času chování nemoci mění. Teprve pak budeme umět říct, kdy a jak je nejlepší léčebně zasáhnout,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Michael Doubek z Interní hematoonkologické kliniky LF MU.

Harvard nakupuje od Masarykovy univerzity

O objevy Masarykovy univerzity je zájem i v zahraničí. „Výsledek práce dvou pracovišť Masarykovy univerzity se v brzké době objeví na superpočítačích jedné z nejprestižnějších medicínských škol na světě. Americká Harvard Medical School požádala o možnost využívat vědecký program s názvem Caver, který společně vyvinuli odborníci z Přírodovědecké fakulty a Fakulty informatiky MU,“ upozornila ParlamentníListy.cz Tereza Fojtová tisková mluvčí MU. Cílem tohoto programu je odbourávání toxických látek v životním prostředí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…