„Babiš chudne o téměř 19 milionů denně. Zde graf.“ Ekonom řízl do živého. Reakce

28.09.2021 15:22

Zejména obě opoziční koalice opakovaně upozorňují, že Agrofertu Andreje Babiše se daří, i když je premiérem. Babiš dokola opakuje, že už s Agrofertem nemá nic společného, ale auditoři EU poukazují na to, že Babiš je stále a nepřetržitě příjemcem konečných výhod, které plynou Agrofertu z čerpání dotací. Ekonom Lukáš Kovanda se naproti tomu rozhodl ukázat, jak Babiš v politice chudl. A přišla reakce...

„Babiš chudne o téměř 19 milionů denně. Zde graf.“ Ekonom řízl do živého. Reakce
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

Ekonom Lukáš Kovanda předložil na sociální síti Twitter graf, na kterém ukazuje, jak Andrej Babiš jako jeden z nejmocnějších politiků v Česku soustavně chudne. Tvrdí, že Babiš ekonomicky prožívá volný pád.

„Volný pád. Majetek Andreje Babiše (vč. svěřenských fondů) se během jeho působení ve vrcholné politice, v letech 2014 až 2021, dramaticky ztenčil, o 55 miliard korun. Během posledních zhruba osmi let, od voleb roku 2013, Babiš chudne průměrně o necelých 19 milionů korun denně,“ konstatoval Kovanda.

Babišův majetek

Babišův majetek

V diskusi pod jeho příspěvkem se rozeběhla debata, nakolik lze Kovandovým číslům věřit.

„Kde jste vzal 120 miliard v roce 2014?“ padlo v diskusi.

Babišův majetek

Česká verze časopisu Forbes v říjnu 2020 uvedla, že Babišův majetek činí 74 miliard korun, přičemž jako jeden z mála českých boháčů bohatl i v covidovém roce, a to o 4 miliardy korun.

V roce 2013 byl časopisem Forbes Babišův majetek odhadnut na 2 miliardy dolarů, tedy asi 39 miliard korun. V roce 2017 už tentýž Forbes odhadl Babišův majetek na 4,1 miliardy dolarů, tedy asi 80 miliard korun. V roce 2017 byl Andrej Babiš 4 roky ministrem financí ve vládě Bohuslava Sobotky.

A jak již bylo řečeno, v roce 2020 časopis Forbes odhadl Babišův majetek na 74 miliard korun, což je o 35 miliard korun víc, než měl podle časopisu Forbes před vstupem do politiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…