„Drobná zajímavost.“ Deník informuje o Babišových plánech

27.12.2021 7:22

Babiš chystá stínovou vládu. Hodlá s ní pravidelně vystupovat na tiskových konferencích a reagovat na počínání vlády Petra Fialy (ODS). Na povrch už vyplula jedna „drobná zajímavost“.

„Drobná zajímavost.“ Deník informuje o Babišových plánech
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO)

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (ANO) podle MF Dnes, kterou před 8 lety koupil, hodlá ustavit stínovou vládu. Vrátí se tak k praxi, kterou drželi např. někdejší šéf ODS Mirek Topolánek či expremiér za ČSSD Jiří Paroubek. Na pravidelných tiskových konferencích se mají objevovat bývalí členové vlády Andreje Babiše, ale také některé nové tváře.

„Drobná zajímavost, která může dokreslit, jak hnutí tento projekt bere vážně: podle informací MF DNES už má stínový kabinet za sebou minimálně jedno neoficiální zasedání. Odehrálo se přitom dokonce v době, kdy ještě Babiš řídil dosluhující vládu ANO a ČSSD,“ napsal k tomu list.

Ve stínovém kabinetu mají působit bývalí ministři Karel Havlíček, Lubomír Metnar či Richard Brabec. Stínovou ministryní financí zůstane Alena Schillerová, ale Havlíček už bude jen ministrem průmyslu. O resort dopravy přišel. Stínovým ministrem zahraničí bude Jaroslav Bžoch. Stínovým ministrem zdravotnictví má být Julius Špičák. Stínovým ministrem spravedlnosti se má stát bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček. Stínovým ministrem školství by mohl být moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a stínovým ministrem zemědělství může být Karel Tureček, někdejší člen TOP 09.

Také ČSSD, která zmizela ze Sněmovny, chystá něco jako stínovou vládu, i když stávající předseda strany Michal Šmarda ji popisuje spíše jako tým několika stranických odborníků.

Politolog Jan Kubáček popsal, proč je pro opoziční politické strany tak lákavé stínové vlády zakládat.

„Problém opozičních stran je, že když sejdou trochu z očí, jejich podpora začne erodovat. Z pohledu psychologie komunikace a volebního marketingu je to (stínová vláda) velmi dobrý tah. Věděl to Mirek Topolánek, věděl to Jiří Paroubek a ve své době i Miloš Zeman,“ upozornil Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…