„Důkazy? Ty děti polévané vodou, tomu se vysmáli i lidé přímo na místě!" Skála a Pospíšil se před kamerou ostře střetli kvůli Sýrii

15.04.2018 12:10

V nedělní Partii televize Prima proti sobě zasedli europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda KSČM pro ideologickou práci Josef Skála. Pořádně se do sebe pustili kvůli útoku v Sýrii. Raději se podívejte sami. Došlo i na sestavování české vlády s důvěrou. O slovo se přihlásila také Veronika Vrecionová z ODS a ministr zemědělství v demisi za hnutí ANO Jiří Milek. Ten si postěžoval, že někteří úředníci na ministerstvu mu škodí.

„Důkazy? Ty děti polévané vodou, tomu se vysmáli i lidé přímo na místě!" Skála a Pospíšil se před kamerou ostře střetli kvůli Sýrii
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Josef Skála

V úvodu pořadu se do sebe oba pánové pořádně pustili kvůli útoku v Sýrii. Pospíšil jednoznačně hájil americko-britsko-francouzský zásah na Blízkém východě. „Je třeba říci, že to byla odveta za použití chemických zbraní a tato odveta směřovala jen na chemické cíle. Nebyly zde žádné civilní oběti," uvedl Pospíšil. V zájmu civilizovaného světa je, aby chemické zbraně nebyly použity. Předseda TOP 09 věří, že syrský prezident Bašar Asad skutečně chemické zbraně použil a to ve městě Dúmá. „Já v tomto směru věřím našemu spojenci v NATO," uvedl Pospíšil.   

Skála nabídl do značné míry odlišný pohled. „Byla to svévolná agrese v rozporu s Chartou OSN," připomněl Skála s tím, Generální tajemník OSN António Guterres útok v Sýrii odsoudil. „To se v českých médiích nedozvíte," posteskl si Skála. „A pokud jde o ty tzv. důkazy, tak ty nikdo nepředložil. Ty děti polévané vodou, tomu se vysmáli i lidé přímo na místě," rozčiloval se před kamerami Skála.

Pokud by byla pravda, že při útoku byly zasaženy chemické sklady, tak by se podle Skály nad Sýrií a nejen nad ní vznášel smrtící mrak, který by ohrožoval nejen Sýrii, ale i Izrael a další okolní země.

Místopředseda KSČM zapochyboval, že by si Západ vzal na triko ekologickou katastrofu takových rozměrů. Pospíšil okamžitě oponoval, že ničení smrtelně nebezpečné infrastruktury je i v zájmu Česka. „Pokud někdo likviduje chemickou a technickou infrastrukturu, tak činí správně. Bohužel, dnes OSN není schopné v této věci odpovědně reagovat," zaznělo z úst Jiřího Pospíšila.

Skála ocenil chování ruského prezidenta Putina v mezinárodní krizi. „On projevil obdivuhodnou zdrženlivost, protože nedal pokyn svým vojskům, aby zasáhla. ... Ale já nevím, jak dlouho chce tuto strunu někdo napínat," varoval před kamerami komunista.   

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Pospíšil kontroval, že USA, Británie a Francie v žádném případě nezaútočily na Rusko, nýbrž na zemi, ve které byly použity chemické zbraně a pokud z Ruska zaznívá, že útok byl urážkou Putina, tak se jedná jen o propagandu, která nás vrací do 70. let minulého století. „Ze strany Ruska je to jen výstřel do tmy, zatímco spojenci, předpokládám, dodají důkazy," podotkl předseda TOP 09. Západní spojenci pravděpodobně tyto důkazy mají, ale je logické, že se neobjevují v médiích. Předseda TOP 09 připomněl, že zásah podpořilo také NATO, tedy i my, a NATO by tak neučinilo, kdyby nevěřilo tomu, že za chemických útokem ve městě Dúmá stály právě jednotky Bašara Asada. Ruská diplomacie se podle jeho názoru snaží zamlžovat skutečnou situaci, místo toho, aby nabídlo určité řešení, co se bude dělat s tím, když se někde používají chemické zbraně.

Skála se Ruska ihned zastal. „Zkuste říct do kamer, že jste si přál, aby Sýrii ovládla Al-Kájda. Rusko poskytlo legální vládě pomoc proti teroristům," podotkl Skála. Pospíšil mu okamžitě oponoval, že legální syrský vládce Bašar Asad v letech 2011 a 2012 masakroval vlastní obyvatelstvo, což vedlo k občanské válce. Pospíšila však prý příliš neudivuje, že čeští komunisté a prorusky orientovaný český prezident Miloš Zeman útok v Sýrii odsoudil.

„Politika Hradu není proruská, politika Hradu se snaží držet fakt a nikoli jen prolhaných legend, za což si zaslouží uznání," kontroval komunista.  „Naši skvělí spojenci sponzorovali teroristické skupiny," nešetřil dál ostrými slovy Skála.

Rozčílil se také na samotného premiéra v demisi Andreje Babiše, který útok v Sýrii označil za nevyhnutelný. „Je to už třetí úlitba straně války, kterou ministři hnutí ANO učinili. S tím mám problém. A nejen já. Celé vedení KSČM je z vlastenecké části bombardováno, jak dlouho budeme tohle tolerovat," upozornil Skála. Komunisté by to prý na příště už neměli tolerovat, pokud se rozhodnou podpořit vládu.

Skála by podle svých vlastních slov neměl problém s tím, kdyby se zrodila menšinová vláda ANO podporovaná komunisty a hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, pokud by ovšem tato vláda podporovala jen takové útoky, které byly předem schváleny na půdě OSN.  

Pospíšil varoval, že už půl roku tady nemáme vládu s důvěrou, takže už se v podstatě pohybujeme na hraně ústavní krize a pokud ji chce prezident Zeman skutečně řešit, měl by jednat.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ve druhé polovině pořadu před kamery usedli ministr zemědělství v demisi za hnutí ANO Jiří Milek a Veronika Vrecionová z ODS. Milek prohlásil, že nechává na Andreji Babišovi, jak si vyjedná podporu pro svou vládu. On je tu prý od toho, aby řešil problémy českých zemědělců. Veronika Vrecionová zdaleka tak smířlivá nebyla.

„Agent StB Falmr, Agent StB Bureš a proruský agent Zeman se tu pokouší sestavit vládu," vypálila bez okolků s odkazem na minulost Andreje Babiše, předsedy komunistů Vojtěcha Filipa a prezidenta Zemana.

Do Babiše si pak rýpla ještě jednou. „On si také rád v zahraničí hraje na státníka. On rád jezdí do Evropské unie, kde ho ale nepřijímají," pravila Vrecionová. Ostatní státy prý Babiše zvou na jednání, kam musí být zván, ale na neformální jednání zván není. Všichni evropští politici totiž vědí, že Andrej Babiš je trestně stíhaným politikem v demisi.

Milek si ve vysílání postěžoval, že kvůli služebnímu zákonu, který schválila minulá koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL, má na ministerstvu „zabetonované" některé úředníky, kteří ve skutečnosti pracují proti němu. Je skutečností, že tam je řada lidí, kteří pracují přímo proti mně," zaznělo z úst ministra.

Nakonec hájil myšlenku, že by se v českých obchodech mělo prodávat víc českých výrobků. Vrecionová uznala, že je to sice chvályhodná myšlenka, jenže to nesmí skončit tak špatně, jako před rokem 1989, kdy státní plánovací komise určovala, kolik se čeho vyrobí a kdy a kde se to prodá. Tato cesta by podle Vrecionové rozhodně nebyla cestou správnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…