„Fialová nula“. Poslankyně Decroix promluvila. Ódéesáci zuří, Jakub Janda nadšen

29.04.2023 14:22 | Ze sítí

V roce 2023 už volby nebudou, ale během roku 2024 nás čekají volby do Evropského parlamentu a v ODS už to vře. Část strany by totiž chtěla kandidovat samostatně, nikoli v rámci vládní koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09. Hlasy, které buší do ODS, aby se rozhodla, sílí i na sociálních sítích. Tzv. za uši dostává poslankyně Eva Decroix.

„Fialová nula“. Poslankyně Decroix promluvila. Ódéesáci zuří, Jakub Janda nadšen
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Vydrží koalice Spolu? Pro evropské volby se možná rozpadne. Že by mohla v politickém partnerství nastat rozluka, naznačuje několik hlasů z ODS.

Podle poslankyně Evy Decroix budou ODSáci nakonec kandidovat samostatně. Ale už by to podle ní mělo být bez Jana Zahradila.

„Poslední dobou se do ODS jen strefuje, nereprezentuje současnou podobu a politiku strany. Byla by ostuda, kdybychom ho opět umístili na čelo kandidátky,“ řekla poslankyně na Zahradilovu adresu pro deník Právo.

Lídrem kandidátky ODS by měl být Alexandr Vondra. Z kandidátky možná zmizí Jan Zahradil, který za ODS v Evropském parlamentu působí 20 let.

TOP 09 a lidovci dávají najevo, že by chtěli silnou značku Spolu udržet, aby porazili Andreje Babiše (ANO). Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského je shoda programu ODS, lidovců a TOP 09 na 80 procentech a z tohoto pohledu má zachování značky Spolu smysl.  

Na sociálních sítích se také ozývají hlasy, že by měli členové ODS kandidovat bez Spolu. Na tapetu se dostala i již citovaná poslankyně Spolu a ODS Decroix. 

„To se ví, kandidátku ODS nebo Spolu musí vést přece jedině prověřená soudružka nebo soudruh, hlavně aby byli dost tvární a eurohujerští. Hlavně proti všem principům, na kterých (bez nich) kdysi původní ODS vznikla! Decroix je stejně hloupá, jako celá ta nová ODS. A asi je to tak dobře, protože na tom nakonec i politicky zhynou. Lidem, kterými tahle novodobá Kabrhelka opovrhuje, totiž nesahá ani po kotníky. Bohužel to tak dnes je v ODS na mnoha, spíš u drtivé většiny míst, i v našem Táboře. Výjimky rozhodně existují, ale ty nic zásadního neovlivní. V politice už prostě zase platí, že čím bezzásadovější, hloupější a hlavně názorově tvárnější, tím větší koryto. Co mi to jen připomíná?" padlo na sociální síti. Údajně od dlouholeté členky ODS.

Napětí v ODS

Do poslankyně Decroix se pustil i dlouholetý člen ODS a její někdejší korunní princ Ivan Langer. Snaží se prý mlčet, ale občas mu to nejde. A nejde mu to u poslankyně Decroix.

„A tak se v síti (nahlas) zamýšlím: ‚Kdo je poslankyně Decroix, odkud vzešla, co v politice dokázala?‘ A vzpomínám, kolik samo v sobě zrozených myslitelů, po zvolení do veřejné funkce, jsem v životě zažil. A sám sobě říkám: ‚Pevně věřím, že toto děvče je jen menšinová úchylka v ODS  z Vysočiny.‘  A k tomu všemu navíc (nahlas) přemýšlím, že je-li, jak sama o sobě říká, ‚dítětem Evropy‘, kdo je jejím otcem a kdo matkou?! Prolomené mlčení končím úryvkem pět let staré Sochobásně: ‚Čas má kořeny! Ohýbají se větve životů těch, kdo nemají kořeny!‘,“ pravil Ivan Langer.

Napětí v ODS

Někdejší hradní právník Pavel Hasenkopf poznamenal, že dnešní ODS už nemá právo říkat si ODS.

„Především je ostuda, že se ODS stále nazývá ODS, protože dnešní ODS nemá s původní ODS dávno nic společného. Dnes by v jejím čele klidně mohl stát Pithart nebo Dienstbier, ale určitě ne její zakladatel Klaus. Dnešní ODS je podvod na voličích, kterým tohle ještě nedošlo,“ vypálil Hasenkopf.

Napětí v ODS

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No asi nejsilnějším důkazem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusewendysek , 29.04.2023 14:35:59
úpadku ODS, je její chvála od kohokoliv z Evropských hodnot. Je to jako polibek smrti.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…