„Finance v rozvratu, musíme šetřit,“ tvrdí vláda. Jenže teď čára přes rozpočet

28.08.2023 14:30 | Monitoring

České veřejné finance nejsou v rozvratu, oznámil ekonom Lukáš Kovanda, který se opřel o informace ratingové agentury Fitch. A konstatoval, že agentura vydala zprávu, která pomůže vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Česko je na tom s dluhy asi jako Velká Británie nebo Francie.

„Finance v rozvratu, musíme šetřit,“ tvrdí vláda. Jenže teď čára přes rozpočet
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Lukáš Kovanda

Česká ekonomika se v době covidu, tedy za časů vlády šéfa ANO Andreje Babiše, začala zadlužovat obrovskou rychlostí. Rychlostí do té doby nevídanou.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí
Zatímco ještě před covidem čeští politici sváděli bitvy o schodky rozpočtů v řádu desítek miliard korun, od covidových časů, jde o stovky miliard, tedy o řád více.  A ačkoli covidová krize v podstatě odezněla, rozpočtové schodky se dál pohybují v řádu stovek miliard. Pro rok 2023 plánuje ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) schodek ve výši 295 miliard korun, tedy že stát vydá o 295 miliard víc, než získá na různých příjmech. V první polovině roku to navíc vypadalo, že Stanjura dojednaný schodek nedokáže udržet, protože určenou částku 295 miliard dokázal český stát takřka utratit už v první polovině roku. Ve druhé polovině se však situace změnila a různé daňové příjmy možná Stanjurovi pomohou v tom, aby schodek udržel na požadované výši.

Když byla stávající vládní pětikoalice v opozici, bušila do tehdejšího předsedy vlády Babiše, že české veřejné finance žene do propasti a že po jeho éře, po době, kdy v jeho vládě byla ministryní financí Alena Schillerová (ANO), skončí veřejné finance v rozvalu.

Jenže ekonom Lukáš Kovanda teď oznámil, že veřejné finance opravdu v rozvalu nejsou. Opřel se o výrok ratingové agentury Fitch, která Česko zařadila do skupiny zemí s ratingem AA-. A zdůraznil, že jde o dobrou zprávu pro vládu pětikoalice.

„Ratingová agentura Fitch – jedna ze tří světově nejvýznamnějších – včera večer vydala nový posudek úvěruschopnosti České republiky. Fialově vládě nese dobré zprávy. Rozpočtový deficit se totiž má kabinetu s přehledem podařit stabilizovat již v příštím roce. Vláda jej pak podle Fitche dále sníží ve volebním roce 2025. Bude tak moci hlásat, že zkrotila nebezpečné zadlužování. Ostatně tento výhled je klíčovým důvodem, proč Fitch Česku i po včerejšku ponechává poměrně příznivý rating AA-, byť nadále i s negativním výhledem,“ napsal Kovanda na sociální síti X. 

Kovanda v této souvislosti zdůraznil, že Česko je spolu s Estonskem vnímané jako země z bývalého východního bloku s vysokou úvěryschopností. „Fitch hodnotí Českou republiku totožným ratingem jako například Belgii, Francii nebo Británii,“ napsal k tomu Kovanda.

Agentura očekává, že zadlužování České republiky bude postupně klesat z 3,8 procenta HDP na 1,8 procenta v roce 2025, v roce voleb do Poslanecké sněmovny ČR. A vláda to bude moct ve volebním roce prodat toto hodnocení agentury Fitch jako dobré vysvědčení vlastní práce a bude moct říkat, že i mezinárodní agentura Fitch věří, že kabinet Petra Fialy (ODS) veřejné finance stabilizuje.

„Za nejdůležitější položku konsolidačního balíčku, jenž by měl ke stabilizaci veřejných financí zásadně přispět, považuje Fitch škrty v dotacích podnikové sféře,“ napsal Kovanda.

Agentura také očekává, že inflace v Česku významně poklesne a centrální banka začne na počátku roku 2024 snižovat úrokové sazby ze současných 7 procent.

Ekonom Kovanda promlouvá

Ekonom Kovanda promlouvá

Ekonom Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já těm americkým, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 28.08.2023 16:23:11
firmám moc nevěřím. Když vidím jak informují třeba o Ukrajině nabízí se otázka proč, když ČR jde podle Čechů ke dnu, dostává takovýto rating. Co zatím bude?? Přece tady žijeme a vidíme jak to ta naše vláda vede a oni říkají, že to vedou dobře? Hrubý domácí produkt Česka v letošním roce klesne o 0,5 %, zatímco loni vzrostl o 2,4 %. Německo, na které jsme hospodářsky hodně vázáni stagnuje a padá do recese a nevypadá to, že se to během příštího roku změní k lepšímu. Kdo ví jaká bude zima. Máme dluh jako nikdy v historii a oni nám více méně říkají, že se můžeme ještě dále zadlužovat a to bude asi celý ten důvod. Ještě více nás zadlužit!! Já bych z toho ratingu takovou radost moc neměl být Kovandou.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…