„Hrušínskému se rekonstruovalo divadlo za 80 milionů. Divadlo je v zisku, jeho rodina se tím chlubí. On se ale každoročně uchází o dotace...“ Neuvěříte, kdo tato slova před sedmi lety pronesl. Neuvěříte

27.08.2018 9:00

ParlamentníListy.cz se poslední dny důsledně věnují podnikání herce Jana Hrušínského. Informovali jsme už o letošní dotaci 1,5 milionu z magistrátu hlavního města, stejně tak o podpoře 300 tisíc korun z Prahy 4. A právě při pátrání v této městské části jsme objevili skutečnou perličku.

„Hrušínskému se rekonstruovalo divadlo za 80 milionů. Divadlo je v zisku, jeho rodina se tím chlubí. On se ale každoročně uchází o dotace...“ Neuvěříte, kdo tato slova před sedmi lety pronesl. Neuvěříte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hrušínský

Jedná se o slova současného starosty Prahy 4 Petra Štěpánka z roku 2011, kdy se vůči Hrušínského podnikání veřejně ohradil. Jedná se o toho samého starostu, který se před několika dny na zahradě Hrušínského divadla fotil se senátním kandidátem Drahošem. O tom, že principál Divadla Na Jezerce byl v záběrech taktéž, není třeba pochybovat.

ParlamentníListy.cz si daly jako jediné médium v České republice práci a prošly stovky stran zápisů z jednání městské části Prahy 4. A opravdu jsme narazili na podivuhodný výstup tehdejšího zastupitele (nyní starosty) Petra Štěpánka. Celou diskusi v dubnu 2011 začal zastupitel Plíšek, který upozornil na tradiční debaty kolem divadelních grantů.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější, pokud jde o spory manželů Paroubkových?

hlasovalo: 6858 lidí

„V minulých letech se vždycky na zastupitelstvu řešily granty do dvou divadel, Na Fidlovačce a Na Jezerce. Pokaždé to vyvolávalo nějaké diskuse, politizovalo se to, protože Divadlo Fidlovačka vede senátor zvolený za ODS (v roce 1995 Tomáš Töpfer s Eliškou Balzerovou založili Nadaci Fidlovačka, která se zasloužila o obnovu zchátralého Hudebního divadla v Nuslích – Divadla Na Fidlovačce, v němž po otevření (1998) působil jako jeho ředitel, pozn. red.), Divadlo na Jezerce vede pan Hrušínský, který podpořil ODS v předvolení kampani.“

Do debaty se zapojil jak někdejší starosta – nechvalně proslulý politik ODS Horálek –, tak například i letitý člen socdem Karel Šplíchal nebo právě shora uvedený Petr Štěpánek. Co přesně řekl? Připomeňme si ta slova.

„Nechci opakovat některé věci předřečníků, nicméně pamětníkům, kteří jsou tu několikáté volební období, připomenu, že když se opravilo tehdejší Studio Jezerka a vlastně se připravilo v tom dnešním rozsahu za částku, tuším v tehdejších cenách kolem 80 milionů korun, a připravil se plošný nájem, na tehdejší dotazy po způsobu kontroly, jak bude  nakládáno se ziskem z těch dalších podnájmů a podobně, bylo řečeno, že pan Hrušínský bude z těch zisků si dotovat své divadlo a nebude se tady ucházet o další dotace,“ pronesl Štěpánek.

„Neuplynulo mnoho vody a každoročně se o ty dotace tady uchází. Já v zásadě nejsem proti dotacím do kultury, to rozhodně ne, spíše naopak, ale prostě tady byla nějaká dohoda, nějaká investice, to divadlo není neziskové. To divadlo je ziskové. Pan Hrušínský a jeho rodina se opakovaně v médiích chlubí tím, že podnikají úspěšně, že se mají dobře a nevím tedy, proč potřebují dotaci, jestliže tam mají prosperující byznysy, podnájemníky, kteří jim přinášejí další prostředky,“ doplnil Petr Štěpánek.

Ten tehdy navrhnul, aby byly analyzovány podnájemní smlouvy a na základě nich se jednalo.

Hrušínskému se ve velmi dlouhé rozpravě dostalo i podpory. Tak například pozdější starosta Pavel Caldr (působil v ODS, nyní zastupitel za hnutí Pro Prahu) uvedl, že občanští demokraté sice měli velké akce, ale principála divadla na nich neviděl.

„Já jsem si pana Hrušínského nevšiml za celou dobu, kdy ODS kampaň vedla aktivně v ulicích.“ Caldr se později vyslovil pro podporu. „Pokud říkáme, že Divadlo Na Jezerce je výkladní skříň městské části – z divadel, tak já nevidím důvod, proč by takové divadlo městská část neměla podporovat,“ sdělil na plénu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …