„Já se musel smát.“ Blažek a chyba v hospodě. Svědek se ozval

18.08.2023 12:35 | Komentář

Ministr Blažek byl „nachytán“ v Taverně Olympos. Nejedná se rozhodně o nějakou utajovanou restauraci. Podnik je naopak vyhlášený a velice prostorný. Ale není z nejlevnějších. „Do Olymposu prostě chodí střední třída, vyšší střední třída i bohatší lidi, co bydlí v okolí,“ řekl nám jeden z častých návštěvníků restaurace. Který zároveň soudí, že to byla právě Blažkova chyba, protože tito lidé nemohou Nejedlého vystát. „Musel jsem se smát, když jsem to viděl,“ reaguje na „kauzu“.

„Já se musel smát.“ Blažek a chyba v hospodě. Svědek se ozval
Foto: Repro Google
Popisek: Taverna Olympos - proslavená řecká restaurace na Žižkově

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23353 lidí
Včera ministr Pavel Blažek zveřejnil informaci, že se při bouřce, která zasáhla Prahu ve středu, nacházel v restauraci s podnikatelem a poradcem prezidenta Zemana Martinem Nejedlým. „Byla obrovská bouřka, já bydlím tady za rohem a tady jsme se potkali. To je všechno,“ vysvětloval zvídavým reportérům ze SeznamZpráv. Ti na místo dorazili údajně proto, že je na toto setkání upozornil jeden ze čtenářů.

Že Blažek „bydlí za rohem“ potvrdila i redaktorka SeznamZpráv ve videu a novinář Jan Hrbáček. „Na pivo chodí kousek od Taverny Olympos, stejně jako řada jiných, i bizarních lidí,“ poznamenal. Co je tedy Taverna Olympos za podnik?

Jedná se o řeckou restauraci, která vznikla už v roce 1997. Majitelé původně začínali na Pohořelci, ale kvůli velkému zájmu o řeckou kuchyni se podnik přestěhoval do Kubelíkovy na Žižkov, kousek od monumentální Žižkovské věže a také od Škroupova náměstí, kde se uskutečnila první oficiálně povolená manifestace opozičních seskupení v období normalizace.

Začínal se třinácti stoly. Nyní jich má 103, což vypovídá o úspěchu, jakého dosáhl. Hned na úvod je nutné říct, že se nejedná o levný podnik. Za láhev vína dá případný návštěvník třeba až 1560 Kč, za devět deci rozlévaného pak 420 až 570 Kč. Půllitr Plzně stojí 70 Kč. Kdo chce ochutnat řecký alkohol, může zkusit tradiční řecké ouzo, vyráběné z anýzu, v ceně 80 Kč za jednoho panáka.

Klasické obědové menu pak stojí 225 Kč, jedná se například o gyros s tzatziki, vepřové suvlaki, kuřecí steak s hummusem či hovězí bifteki. Kdo chce maso na grilu, musí ještě přidat. Vykostěná půlka kuřete se sýrem vyjde bez pěti korun na čtyři stovky, vepřová kotleta zase opět bez pěti korun na tři. Telecí špíz je skoro za 500 Kč.

Na své si přijdou i milovníci mořských plodů, kteří si mohou objednat ryby, kalamáry, chobotnici nebo mušle, v průměru od tří set korun výše.

O recenze na podnik také není nouze a jsou v průměru velmi pozitivní. Strávníci se shodují, že se najedli dobře, i když ne levně. Kromě toho oceňují i velice prostornou zahrádku, kterou má Taverna Olympos ve vnitrobloku.

Cena pak vypovídá o klientele. Na ParlamentníListy.cz se obrátil jeden z dlouholetých návštěvníků restaurace, kterému celá kauza připadá komická. „Řeknu vám, že jsem se musel smát, když jsem to viděl. Nejde jen o Martina Nejedlého, kterého tam prostě vídáte a nějaký bonzák ho tam už kdysi vyfotil s Okamurou. Ale do Olymposu prostě chodí střední třída, vyšší střední třída i bohatší lidi, co bydlí v okolí,“ shrnuje ze svých zkušeností.

To je podle něho chyba, kterou ministr udělal, když do restaurace zavítal. „Protože když tahle sorta lidí, čili střední třída, slyší cokoliv o Zemanovi nebo Nejedlém, tak se v nich vaří krev. Navíc, Olympos je velká, krásně nasvícená restaurace. Takže tam kdokoliv může vytáhnout mobil s foťákem. Kdyby šel s Nejedlým do některé z okolních putyk, kde jsme ho i potkali, udělal by lépe. Tam by se na něj i Nejedlého každý vyprdnul.“

Interiér Taverny Olympos
Zdroj: Google

Hodnotí, že Taverna Olympos není levná, ale zase ani předražená. „Není to laciné, ale taky žádný extrém. Když tam přijdete, vidíte prostě hezky oblečené lidi.“ Podotkl, že Taverna nabízí v okolí dobré jídlo pro ty, kdo si to mohou dovolit. „Maso tam mají úplně mistrovské. Souvlaki, musaka, bifteki, což je mleté maso… Prostě dobré. A je to dobré i na rande se ženskýma, protože i ryby a plody moře tam mají prý super. Říkám prý, protože já to moc nejím, ale každá byla zatím spokojená. I s vínem, i když teda, za dobrou flašku tam samozřejmě ten litr dáte, to se nedá nic dělat,“ zhodnotil, jak místo působí na křehčí pohlaví.

Nevýhodou je akorát to, že hluk z restaurace občas vadí okolním obyvatelům. Tento dlouholetý návštěvník restaurace se také diví, že Blažek vyšel kouřit ven, když má podnik zahrádku, na které se kouřit může. Je ale možné, že Blažek vyšel ven právě proto, aby odpověděl novinářům, kteří ho fotili už v restauraci.

Jehněčí kebab a bifteki z mletého masa
Archiv redakce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Oblíbený sport našich rádoby "investigativních" pisálků., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVencaVida , 18.08.2023 14:23:25
Někoho vyfotit před restaurací bez roušky, někoho v restauraci s někým "nežádoucím", vyrobit kauzu a když se dotyčný vzdá funkce, udělají si další zářez do svého derirngeru s pocitem dobře odvedené práce a demokracie je opět zachráněna. Pravda a láska opět zvítězila.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…