„Je to dobrej polda.“ Na policejního prezidenta prý jasný favorit

10.01.2022 8:04

Policejní prezident Jan Švejdar ještě v prosinci oznámil, že nechce nové vládě překážet v realizaci jejích plánů a na konci března 2022 rezignuje na svůj post. Podle Lidových novin se tak teď rozjíždí velká hra o nového policejního prezidenta, ale také o nezávislost policie.

„Je to dobrej polda.“ Na policejního prezidenta prý jasný favorit
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Asistenti prevence na mostecké akci

V tuto chvíli se mluví o třech kandidátech, kteří mají šanci usednout na nejvyšší policejní post, až ho na konci března opustí Jan Švejdar.

Nejblíže k této pozici má 1. náměstek dosavadního policejního prezidenta Martin Vondrášek, ale kandidáty na nejvyšší policejní post jsou také ředitel pražské policie Tomáš Lerch a šéf na jižní Moravě Leoš Tržil.

Deník připomíná, že Vondrášek postupoval po policejním kariérním žebříčku společně s Martin Červíčkem, dnešním senátorem za ODS, který zastával funkci policejního prezidenta v letech 2012 až 2014.

Vondrášek má prý k postu policejního prezidenta nejblíže. „Pokud se bude postupovat podle zákona a nabídkovým řízením, bude policejním prezidentem Martin Vondrášek. Je to dobrej polda,“ uvedl zdroj z bezpečnostní komunity.

V souvislosti se Švejdarovým odchodem se spekuluje o tom, že odchází po politickém nátlaku. Ministr vnitra Vít Rakušan se před Vánocemi se Švejdarem sešel, ale odmítá, že by na něj činil nátlak, ať odejde. Prý se chtěl jen informovat o situaci v policii. Podle zákona mohl Švejdar zůstat policejním prezidentem až do roku 2023. Právě po schůzce s Rakušanem ovšem Švejdar oznámil, že k březnu skončí.

Situací u policie se budou na svém jednání zabývat i poslanci. Budou debatovat o nezávislosti policie a to v souvislosti s počínáním hradního kancléře Vratislava Mynáře.

„Tlakům na šéfa policie se chce zabývat na příštím zasedání také sněmovní bezpečnostní výbor. A to kvůli zjištění Deníku N, že hradní kancléř Vratislav Mynář po Švejdarovi požadoval výměnu krajského policejního ředitele ve Zlíně Jaromíra Tkadlečka,“ napsal k tématu list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…