„Kde jsou ty peníze, kam jste je dali? Na covid to nešlo!“ Babiš zaútočil a Fiala vytáhl špínu

01.09.2022 15:24

Dlouhý projev Andreje Babiše, vysvětlující návrh na vyslovení nedůvěry vládě, přinesl rovněž obsáhlou reakci Petra Fialy. Tomu je prý za Andreje Babiše trapně a začíná pochybovat, zda opozičnímu lídrovi vůbec jde o české občany a o jejich problémy.

„Kde jsou ty peníze, kam jste je dali? Na covid to nešlo!“ Babiš zaútočil a Fiala vytáhl špínu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

„Je mi trapně, je mi za vás trapně,“ zahájil premiér Fiala svou repliku Andreji Babišovi. „Tato vláda nemá opozici, která chce pracovat pro české občany a dělat to, co je pro české občany prospěšné. Jde vám o rozvrat, je vám jedno, co čeští občané potřebují. Je vám jedno, že je tu ruská agrese,“ ohrazoval se.

Anketa

Hlasoval/a byste jako poslanec/poslankyně pro vyslovení nedůvěry vládě?

98%
1%
hlasovalo: 38963 lidí
Někdo by si prý dokonce mohl myslet, že se hnutí ANO současná krizová situace líbí. A Fiala začíná přemýšlet, jestli opozici skutečně jde o občany. „Začínám přemýšlet nad tím, jestli vám skutečně jde o totéž.“

„Já jsem si dlouho myslel, že ty věci, které se vám jako premiérovi nedařily, jste dělal kvůli svým vlastním zájmům,“ navázal. „Ale já si začínám myslet, že jste to udělal nevědomě. Že jste vůbec nevěděl, co se v Evropě děje,“ reagoval na Babišovy výtky, že v Evropě nic nedělá.

„Kdybyste se na to podívali, tak byste zjistili, že Andrej Babiš opravdu Evropě nerozuměl,“ vykládal o svém předchůdci.

Živě ze Sněmovny

Pak spustil o tom, co vláda zdědila po té Babišově, jak museli přepracovat rozpočet, aby byl protiinflační. „Do dvou let bychom narazili na daňovou brzdu,“ dodal.

Babišovo zadlužování podle Fialy bylo rekordní, tempo z let 2020 a 2021 nemá v naší historii obdoby. „Není pravda, že ty věci šly na covidovou pomoc,“ vzkázal na Babišův tradiční argument. Nezávislé instituce podle něj spočítaly, že na covidovou pomoc šla pouze menší část těchto peněz.

„Kde jsou ty peníze, kam jste je dali,“ ptal se opozičního lídra.

Této vládě se nic takového podle Fialy nestane, protože její pomoc je cílená. „Pomáháme lidem a snažíme se to dělat úsporně,“ pochlubil se.

Pak připomněl, že jeho vláda už také na začátku roku měla covidovou vlnu, a zvládla ji, protože rozhodovala odborně, kompetentně a poslouchala odborníky. „Můžete srovnat vaše výsledky a naše výsledky. Na faktech, jako to dělám já,“ vyzval.

Připomněl, že vláda splnila slib zrušení elektronické evidence tržeb, která stála ročně dvě miliardy korun a neměla žádný výnos. „Vy říkáte, že máte rád čísla, ale tahle neuvádíte,“ smál se Fiala. Je prý rád, že toto obtěžování občanů vláda zrušila a splnila slib.

Pak zahájil výklad o ruském vpádu na Ukrajinu. O milionech lidí, kterým jsme čelili v migrační vlně, největší od druhé světové války. Tuto naší práci podle Fialy obdivuje celý svět. „Troufám si tvrdit, že na chodu státu se nic podstatného nezměnilo a občané to nepociťují. Protože jsme ten systém udělali tak dobře a tak efektivně, že si do poloviny srpna našlo práci sto pět tisíc Ukrajinců,“ ocenil. Správný vládní přístup pomohl trhu práce, který tyto pracovníky absorboval. „Vyřešení uprchlické krize je nepochybným úspěchem naší vlády,“ zdůraznil. Říkají to prý i zahraniční politici a experti.

Opozice se podle něj snaží postavit české občany proti Ukrajincům, a nepovedlo se jí to. Ukrajinská krize už po devíti měsících české společnosti podle Fialy prospívá.

Pak hovořil o podpoře Ukrajiny proti ruskému agresorovi. Byli jsme prý tak prozíraví, že naše první zásilka vojenského materiálu odešla ještě před začátkem války. Peníze, které jsme dali na pomoc Ukrajině, podle premiéra dostaneme z EU zpátky.

„Rozumíme, co se děje v zahraničí. Víme, že ruská agrese ohrožuje i nás,“ pokračoval Fiala. My díky dodávkám amerických či německých zbraní modernizujeme naši bezpečnost, čehož Babišova vláda nebyla schopna. „Tanky jsme dostali darem od Německa a další dokoupíme,“ vypočítával vedle amerických stíhaček a dalšího materiálu.

Nechce prý s Babišem diskutovat o všech jeho omylech a nesmyslech. Potlesk si vysloužil za slova o tom, že Babiš nebyl schopen postavit dálnici z Brna do Vídně, což prý jeho vláda rychle napraví.

Dotkl se i pomoci občanům v krizi. Vláda na to prý má, protože šetří na provozu státu. Zopakoval, že vláda pomáhá cíleně.

Občané čelí zdražování, to uznal. Odmítl ale Babišovu výtku, že ceny potravin rostou až za Fialovy vlády. „Máslo stálo za vás, v říjnu 2018, 55 korun. Teď, za naší vlády, 54 korun. Brambory, červen 2019, 22 korun, teď necelých 16 korun,“ vypočítával.

Nějaké zdražování ale probíhá, to uznal. Příčiny jsou podle něj mezinárodní. Vláda tomu ale čelí, Fiala připomněl 177 miliard korun, vyčleněných na program „Deštník proti drahotě“. Deštník je prý široký a nabízí množství opatření. Vláda chce pomáhat hlavně těm, kteří si pomoci nemohou.

„Přiznávám, s vládní pomocí firmám je to složitější,“ uznal Fiala. Ale i zde prý vláda našla cestu.

Připomněl, kolik vláda přidala důchodcům, na konci roku 2022 prý bude průměrný důchod přes 18 tisíc měsíčně. A příští rok důchodci dostanou dalších 850 korun, od ledna navíc „výchovné“ za každé vychované dítě.

„Udělali jsme, co jste vy za dlouhé roky udělat nedokázali,“ zvolal Fiala za potlesku zprava.

Za Babiše zdražil benzín o deset korun, za Fialy o čtyři

Zmínil také zrušení povinného přimíchávání biosložek do pohonných hmot. „Proč to tu asi bylo, kdo měl z toho prospěch?“ ptal se s pohledem do lavic ANO. Diví se prý, že Andrej Babiš vůbec začal mluvit o pohonných hmotách.

„V lednu 2021 stál Natural 95 27 korun. Vláda Andreje Babiše. V říjnu 2021 stál 37 korun. Vláda Andreje Babiše. Minulý týden stál 41 korun. Vláda Petra Fialy. Takže to je realita. Deset korun za vlády Andreje Babiše, čtyři koruny za světové energetické krize za vlády Petra Fialy. A to občané musí vědět,“ zvolal za dalšího potlesku.

Z pohonných hmot přešel k plynu. Babišova vláda nás prý uvrtala do takové závislosti na Rusku, jakou jinde v Evropě nevidíte. „Devadesát sedm procent,“ opakoval zvýšeným hlasem.

Fialova vláda podle premiéra vyhlásila tendr na dostavbu Dukovan bez ruské účasti, o čemž Babišova vláda dokázala jen mluvit. „Já si to pamatuju, já byl na tom jednání, na které jste nás výjimečně pozvali,“ vzpomínal.

„V plynu jsme zajistili LNG terminál. Rychle. Domluvili jsme se s Nizozemskem, a příští týden ho jedeme otvírat a zajistí nám třetinu našeho plynu,“ připomínal dál triumfálně.

Občané se podle něj nemusí bát, že by v příští zimní sezóně měli nedostatek plynu. „Ten jsme zajistili,“ ujistil Fiala. Také tato vláda dokázala zajistit zařazení jádra do evropské taxonomie. „To je fakt, kterého dosáhla naše vláda. Ve prospěch občanů, v krátkém čase. Protože jsme napravili pověst, jakou ČR měla v EU kvůli vašim aktivitám,“ obrátil se opět na Babiše. Evropská politika této vlády je podle Fialy účinná.

„S čím vy jste přijel z Bruselu? Nikdy s ničím. A my tady máme jednu věc za druhou,“ zabodl Fiala oči do svého předchůdce. Vytýkal mu „cestu populistických řešení, kterou naše vláda nepůjde“.

Podnikatelé jej prý stále žádají, aby se už konečně stát posunul s digitalizací. Takže popsal, co všechno kabinet v tomto směru provádí. „Udělali jsme velký kus práce během několika měsíců,“ popisoval.

Referoval o úspěšném předsednictví EU, na které má prý pozitivní ohlasy od zahraničních politiků i médií. Díky tomu třeba máme na 18 měsíců výjimku na embargo ruské ropy, pravil Fiala.

Na prudké navýšení cen elektřiny v EU vláda podle něj dokázala zareagovat během několika dní. Což je podle premiéra další důkaz, že vláda funguje rychle a odborně.

Pochlubil se, že je v pravidelném kontaktu s Emmanuelem Macronem, o kterém Andrej Babiš vykládá, že je jeho přítel. S Fialou prý Macron chystá summit evropských demokratických národů o Ukrajině. I to ukazuje, jak Česko využívá své předsednictví.

Popsal, jak podnikatelům „prosekává právní džungli“. „Vy jste o tom mluvili, nic se nedělo, a my po devíti měsících už předkládáme antibyrokratický balíček,“ usmál se na Babiše.

Otevře prý státní správu lidem zvenku, z podnikatelského sektoru. I to se prý za devět měsíců podařilo.

„Ukázal jsem, co jsme připravili, jak bojujeme s energetickou krizí. Na nikoho nezapomínáme, situaci bereme vážně, intenzivně pracujeme na řešení současné těžké situace. A nic na tom nezmění ani zlostná a stále radikálnější rétorika opozice. Tato vláda má stále podporu většiny Poslanecké sněmovny, podporu ve prospěch této země a jejích občanů,“ opustil Petr Fiala za dlouhého potlesku sněmovní většiny řečniště.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…