„Kdo z nás mektal větší ho*na?“ Babiš stojí za zády Vojtěcha, ponižuje ho... Virus řádí i v českých novinách

10.03.2020 7:54

V Itálii se koronavirus šíří rychleji, než se pravděpodobně čekalo, a zoufalý italský lékař na sociálních sítích prosí všechny své spoluobčany, aby co nejvíc zůstávali doma a vycházeli na ulici, do obchodů, jenom když opravdu musí. Český premiér Andrej Babiš (ANO) rád nahlas opakovaně prohlašuje, že Italové situaci nezvládli, a věří, že Češi budou lepší. Ale neříká náhodou „hop“, když ještě zdaleka nemá přeskočeno? Nechvástá se? A nemohlo by se mu to vymstít?

„Kdo z nás mektal větší ho*na?“ Babiš stojí za zády Vojtěcha, ponižuje ho... Virus řádí i v českých novinách
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš a Adam Vojtěch

Lékař Daniele Macchini z nemocnice Humanitas Gavazzeni v italském Bergamu na sociální síti Facebook požádal všechny Italy, aby seděli doma a opouštěli své domovy jen a pouze v situacích, kdy je to naprosto nezbytné. Na sociální síti Facebook napsal, že se sám raději nevídá ani se svou rodinou a je s ní v kontaktu jen po telefonu. Nechce případně nakazit, pokud už by koronavirus sám měl, ani svého syna, manželku, ani své rodiče.

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí

Když slyším, že lidé nedodržují doporučení, shromažďují se, stěžují si, že nemohou jít do posilovny nebo že jim zrušili fotbalové turnaje – třesu se,“ vzkázal doktor. „Buďte také trpěliví, nestěžujte si, že nemůžete jít do divadla, do muzeí nebo do tělocvičny. Pokuste se soucítit s tím nesčetným počtem starších lidí, které byste mohli zahubit. Vím, že to není vaše chyba, ale neposlouchejte ty, kteří vám tvrdí, že přeháníte, a možná dokonce i toto svědectví se může zdát jako přehánění pro ty, kteří jsou daleko od epidemie, ale prosím, poslouchejte nás, opouštějte dům pouze kvůli nepostradatelným věcem,“ dodal lékař.

Jeho slova přinesl server Echo24, ale i Lidovky.cz a jiné české servery. O text se s občany podělil také novinář Petr Kamberský, který byl ujišťován, že v Česku to tak zle nakonec nedopadne.

Lékař zde mimo jiné píše, že mladí lidé sice mají mnohem lepší šanci vyléčit se z nemoci, ale i oni musí počítat s tím, že jim v krajním případě mohou po onemocnění koronavirem zkolabovat plíce. U starších lidí je pak toto riziko nesrovnatelně vyšší.

Daniele Macchini také upozornil, že mnozí lékaři, kteří v boji s koronavirem stojí v první linii, už se nakazili, často také nakazili členy své rodiny a někteří z těchto lidí dnes bohužel bojují o život. Ale lékaři neměli na vybranou, jen dělali svou práci. Ostatní lidé na vybranou mají a Daniele Macchini všechny důrazně požádal, aby zůstávali doma.

Někdejší mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt Kamberského ujišťoval, že v České republice to nedopadne tak zle jako v Itálii.

Komentátor Martin Čaban pro server Seznam Zprávy k tématu napsal, že je snadné vládu Andreje Babiše kritizovat, že toho dělá moc, když nařídila konání biatlonového svátku v Novém Městě na Moravě bez diváků, nebo naopak, že toho dělá málo, když nechá italské turisty volně se procházet po Praze a dalších českých městech.

Podle Čabana však ještě nelze Babišovi vystavovat účet, protože v Česku je šíření viru teprve na začátku a těžko se odhaduje, co přijde dál.

V disciplíně chlubení Babišova vláda soupeří i s takovými esy, jako je Donald Trump. Na hodnocení konkrétních opatření v boji s koronavirem je ale zatím brzy,“ napsal komentátor v narážce na skutečnost, že Babiš hodně dá na politický marketing a snaží se vytlouct politické body v podstatě z každé situace. To by se mu prý rozhodně dalo vyčítat. A rozhodně by se mu dalo vyčítat, jak útočí na Itálii a dává okatě najevo, jak jsou Češi důslednější, když vlastně o viru samotném nemáme mnoho informací a nevíme, jak se ještě může zachovat.

„To, že ministr zdravotnictví odvádí v informování veřejnosti solidní práci a jeho apely míří plus minus na správná místa, tedy na zklidnění situace a potřebu sounáležitosti a spolupráce, anoistickým genům nestačí. Jen proto, aby si Adam Vojtěch náhodou neužil víc mediálního výsluní, než mu podle Babiše náleží, vidíme i zcela absurdní situace. Nejenže premiér stojí ministrovi zdravotnictví neustále za zády, ale neváhá jej před kamerami ani veřejně ponížit – jako když z Vojtěcha v přímém přenosu lámal informaci o jménu jeho podřízené, která mu poskytla špatnou dílčí informaci,“ pokračoval komentátor.

Ale zda budou účinná opatření, která vláda přijímá, ukáže skutečně až čas, Bude je možné hodnotit třeba tehdy, až epidemie odezní.  

Slovní souboje o to, jak se virus zachová, se vedou i mezi novináři. Kamberský se podle vlastních slov pustil do pře s Petrem Honzejkem z Hospodářských novin. Zatímco Kamberský chválil Babišovu vládu, že je v boji s koronavirem aktivní, Honzejk vzhlížel spíše k Velké Británii a dával za příklad její rozvážný přístup k šíření nemoci.

Ale protože ani Kamberský, ani Honzejk nejsou epidemiologové, opět až čas ukáže, kdo byl blíže pravdě.

„On studoval filosofii a kotrmelce, já sociologii a jaderné štěpení, takže epidemiím rozumíme oba úplně stejně: jako koza petrželi. Nicméně já vsázím na virus, tedy že do 14 dnů se počet případů v Kalábrii znásobí. Petr vsází na Brity a jejich uměřenost. Přidáte se? 23. 3. večer se ukáže, kdo z nás mektal větší ho*na,“ napsal Kamberský na sociální síti Facebook.

Novinář Petr Kamberský o koronaviru

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…