„Ku*va, proč asi máme auto narvané pod stromem.“ Nebezpeční novináři na Ukrajině

07.12.2022 20:20 | Ze sítí

V Doněcké oblasti pokračují boje o ukrajinské město Bachmut, kde působí i český Tým pro Ukrajinu. Situaci jim však ve válečné zóně ztěžují zástupy novinářů, podle jednoho z dobrovolníků je svým neomaleným chováním doslova ohrožují na životech.

„Ku*va, proč asi máme auto narvané pod stromem.“ Nebezpeční novináři na Ukrajině
Foto: Repro Youtube
Popisek: Postupující ruské jednotky

Skupina českých dobrovolníků ze sdružení Tým pro Ukrajinu se od začátku ruské agrese na Ukrajině vydala do válkou zasaženého regionu už poněkolikáté. Do válečných zón příváží hlavně zdravotnický materiál.

Jejich pomoc však podle výpovědi jednoho z českých dobrovolníků značně komplikují váleční reportéři.

Na sociální síti popsal, jak nebezpečné prostředí novináři pro členy organizace Team 4 Ukraine vytvářejí. „Další den v Bachmutu je opět slunečný. Je zde spousta novinářů. Chlapci si ani neuvědomují, jak jsou pro nás nebezpeční. Dva z nich zaparkovali svá auta hned vedle jednoho z našich aut,“ popisuje dobrovolník.

Podle jeho slov ze sebe doslova dělají cíl útoku. „Kurva, proč asi máme celé auto narvané pod stromem, na oknech větve? A oni nám postaví stříbrnou káru hned vedle nás. Další postaví pět metrů na druhou stranu. Mám pocit, že už nevědí, jak víc upoutat pozornost dronů,“ pokračuje člen českého Týmu pro Ukrajinu.

„Jen aby měli nějaký super záběr. Před nemocnicí stojí další dva lidi s automatem na kafe a rozdávají sušenky a proteinové tyčinky. Mám pocit, že jsem někde na pouti. Oliver donutil novináře dát auta někam dál od nás,“ odsuzuje dobrovolník novináře, co vše jsou schopní udělat pro získání nejlepšího materiálu.

Těžké boje o Bachmut dnes potvrdil také vedoucí zahraniční rubriky CNN Prima NEWS Matyáš Zrno a sdělil, že situace se pro masivní útoky blíží skoro první světové: „Na Bachmut útočí Rusové z několika směrů, a to stylem, který se blíží první světové válce – masivní dělostřelecká přehradná palba a po ní lidské vlny, ve kterých Rusové používají čerstvě mobilizované vojáky a také rekrutované trestance z Wagnerovy skupiny,“ přiblížil.

„Tradičně probíhá silná palba. Přísun zraněných, odsun ošetřených do nemocnic mimo frontu. Před 12. hodinou bereme auto a vyrážíme do Družkovky. Od auta se vracím na pokoj pro zdravobágl. Po cestě slyším průlet minometného granátu.

Vybuchuje pár ulic od nás. Když se vracím k autu, slyším další hvízdnutí, bum. To už bylo dost blízko... Při nasedání do auta se ozývá exploze kousek od naší ulice. No, už se zaměřují,“ pokračuje v sérii svých dnešních reportů český dobrovolník.

„Jízda Bachmutem je na plný plyn. Po cestě míjíme nové díry od raket a vraky aut...,“ dodává, že po návratu na základnu míří český tým pomáhat do nemocnice zraněným. Mezi nimi ošetřují i malé děti.

Bachmut se stal ohniskem konfliktu na Ukrajině po devíti měsících od začátku války. Ukrajina i Rusko sem posílají masy vojáků i materiálu. Rusko se snaží udržet dobytá území na východě a jihu Ukrajiny, ve směru na Bachmut a Avdijivku útočí na ukrajinské síly a nepřestává s údery na civilní infrastrukturu. „Ve směru na Bachmut a Avdijivku nepřítel soustředí své hlavní snahy na ofenzivní operace, čímž se snaží vylepšit svou strategickou pozici,“ uvádí v hlášení ukrajinský generální štáb.

V neděli u Bachmutu padlo pět gruzínských dobrovolníků, kteří bojovali v ukrajinské armádě, uvedl šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Zprávy ani jedné ze stran nelze v době konfliktu bezprostředně nezávisle ověřit.

Podle analytiků amerického Institutu pro studium války (ISW) mají ruské síly v okolí Bachmutu územní zisky. Důležitost města je ale zřejmě spíše symbolická.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …