„Musels ukázat rozkrok, vzpomínáš?“ Dolínek přišel řečnit na Milion chvilek proti Benešové, v ČSSD mu připomněli jeho minulost

07.05.2019 7:06

Po týdnu opět tisíce lidí v centru Prahy protestovaly proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO) a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Zaplnili většinu Staroměstského náměstí, podle organizátorů ze spolku Milion chvilek jich přišlo přes 20.000, tedy víc než před týdnem. Spolek požaduje demisi Benešové a jmenování nezávislého ministra. Žádá také záruky, že nenastanou změny na vrchním a Nejvyšším státním zastupitelství až do doby, než se Babiš očistí před soudem v kauze Čapího hnízda. Před lidmi vystoupili i politici. Z nich vedle zástupců parlamentní opozice před lidmi promluvil i poslanec vládní ČSSD a bývalý náměstek pražské primátorky Petr Dolínek, na kterého lidé pískali. A nejen to, jeho vystoupení se řešilo i na sociálních sítích.

„Musels ukázat rozkrok, vzpomínáš?“ Dolínek přišel řečnit na Milion chvilek proti Benešové, v ČSSD mu připomněli jeho minulost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

Dolínek na náměstí vystoupil s projevem, v němž uvedl, že ČSSD nebude ve vládě za každou cenu. „Nebudeme slepí, nebudeme lhostejní. Nepřipustíme, aby se nyní měnila soustava státního zastupitelství,“ uvedl podle serveru Seznam Zprávy Dolínek ve svém vystoupení. Jeho slova přerušoval pískot, jenž musel klidnit i pořádající demonstrace Mikuláš Minář.

Anketa

Jsou demonstrace proti Babišovi a Benešové prospěšné?

9%
87%
hlasovalo: 22399 lidí

„Vznesl jsem zde dnes po skončení demonstrace v Praze řečnickou otázku, zda si vzpomněl pan poslanec Petr Dolínek, když se zúčastnil protivládní demonstrace proti Marii Benešové, a dokonce tam promluvil, že to byla Marie Benešová, která se ho před lety zastala, když byl na 1. máje zadržen v Praze policií v dobách Ivana Langera, a musel nahý dřepovat před propuštěním? Petr Dolínek se mi teď v noci ozval a sdělil mi, že si Marie Benešové váží, na její pomoc si pamatuje a nepovažuje ji za ohrožení demokracie či justice. Dále mi sdělil, že se dnes o Marii Benešové ve své řeči nijak nezmínil. Beru tuto zprávu na vědomí a vám ostatním ji dávám ve známost,“ uvedl následně Michal Hašek na svém facebookovém profilu poté, co Dolínka nejprve zkritizoval. Sdílel také 12 let starý rozhovor Dolínka pro Lidovky.cz, který tehdy poskytl.

Rozhovor najdete ZDE.

Dolínek tehdy protestoval s akcí, kterou pořádalo Národní sjednocení a Vlastenecká fronta. „Odvedli nás do antonů, nekladli jsme žádný odpor, standardně nás prohledali jako zločince a odvezli do Bartolomějské. Postavili nás čelem ke zdi, ruce za záda, řekli nám, že máme držet huby. Potom nás odvedli do cely předběžného zadržení. Byla tam špína na zemi a celé to tam vypadalo odporně. Najednou ke mně přišel policista a řekl, že si mám sundat triko, pak kalhoty, ponožky... To už mi bylo divné, nakonec mi řekl, že si mám sundat trenýrky. Svlékl jsem se do naha a policista mi poručil udělat dva dřepy. Pak jsem se zase mohl obléct. V tu chvíli mi to přišlo strašně nedůstojné, koukalo se na mě třicet lidí,“ popsal tehdy Dolínek, jenž se tehdy obrátil právě na Benešovou. 

Hašek před půlnocí na svůj facebookový profil uvedl právě otázku, zda si Dolínek na zastání od Marie Benešové vzpomněl. Pak už svůj status jen aktualizoval. 

„Michale ahoj, a co to má společného se současnou situací? Já si MB taky za leccos vážím a budu ráda, když reformu udělá, ale s prominutím až se ukončí kauza Čapí hnízdo,“ zareagovala na Haška Květa Kočová. „Květo, oba víme, že Marie je férová ženská, a ne něčí hadr na zem. Nepřipadá ti to od Petra zvláště ubohé, co jsem potom připomněl? Marie tuším tenkrát byla i u jeho výslechu a Langer se jako MV omluvil...“ odvětil v diskusi Hašek. 

„Sám si mi kdysi řekl, abych si v politice nehledala přátele, že přátele v politice neexistují, pouze dočasní spojenci,“ poznamenala Kočová. A Hašek odvětil: „Květi, to platí. Ale jako člověk měl mít k MB alespoň elementární úctu a slušnost. Nedá se oddělit tehdy a dnes... Jinak pandí batůžky baví dodnes,“ řekl.

8

Své pak k včerejší demonstraci napsal i exministr vnitra za ODS Ivan Langer, který připomněl bývalé neziskovkáře jdoucí po vládě ODS, kteří vynesli k moci právě Andreje Babiše (ANO). „Paměť se ztratila! A tak k nám dnes ti, kdo kdysi demonstrovali jménem Rekonstrukce státu se symboly šibenic nad hlavami a s transparenty proti zlým politikům, promlouvají na ulicích a na náměstích. Staré politiky mezitím vystřídali noví, korupce byla povýšena na zákon, prokurátory prohlásili za hrdiny, lustrační zákon je kus papíru, stát byl proměněn na firmu, kšiltovka střídá koblihu, lež se stala normou,“ uvedl.

„A tak nás dnes ti, kdo kdysi žádali očistu a nastolení nových pořádků, vyzývají k rekonstrukci státu. Odsuzují svoje nové politiky a žádají nové politiky. Šibenice doma ponechali. Transparenty si změnili. Hesla si proměnili. Paměť se ztratila?“ dodal otázku. Langer také okomentoval Haškův status. „Chudák, to byla strašná doba za toho Langera. Hlavně, že už je teď několikátý rok líp za pomoci pana Dolínka!“ podotkl. „Ivane, oba víme, že zadržet Dolinka, tehdy mladého sociálního demokrata, na 1. máje byla blbost včetně těch dřepů...“ sdělil mu Hašek.

„Ten Babiš se musí strašně chlámat. Takovej Dolínek, jó, to je panečku bojovník!“ napsal také předseda Mladých sociálních demokratů Ústeckého kraje Dalibor Dvořák.

Pokud nebudou požadavky naplněny, chce uskupení za týden uspořádat na Staroměstském náměstí další protest. Za dva týdny plánuje demonstraci přenést na Václavské náměstí.

Lidé včera na Staroměstském náměstí zvonili klíči, pískali na píšťalky a chvílemi skandovali „Nejsme slepí“ nebo „Je to pravda, je to tak, vládne nám tu estébák“. Na transparentech měli nápisy „Babiš sobě, národ v hrobě“, „A dost!“, „Babiš patří za mříž“ nebo „Bureši! Spravedlnost nezlomíš!“ s odkazem na krycí jméno, které měl Babiš podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) jako agent komunistické Státní bezpečnosti (StB). Řada transparentů a letáků vyzývala premiéra k demisi.

Mezi účastníky protestů byli studenti, rodiny s dětmi i senioři. Po týdnu opět přišel i bývalý premiér z ČSSD Bohuslav Sobotka, který měl ve vládě s Babišem ostré spory. Podle zpravodajky ČTK se dnes sešlo víc lidí než před týdnem. Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář účast odhadl o polovinu vyšší než minulé pondělí, kdy se podle jeho odhadu zúčastnilo 15.000 lidí. Před týdnem pršelo, včera lidé nezmokli.

Mluvčí protikorupčního uskupení Rekonstrukce státu Tereza Krištofová protestujícím představila sedm pojistek pro nezávislejší justici, které by politici měli zahrnout do zákonů. Jsou mezi nimi transparentní výběrová řízení na místa žalobců a soudců nebo odstranění možnosti, aby vláda mohla odvolat Nejvyššího státního zástupce. Ze zákonů by podle uskupení měla zmizet místa, která ministryni spravedlnosti umožňují vyvíjet nátlak na justici.

Někteří politici se přihlásili k sedmi pojistkám Rekonstrukce státu nebo vyzývali k účasti v evropských volbách, aby je nevyhrálo hnutí ANO.

Odpůrci Benešové tvrdí, že tato advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně už dva roky otevřeně straní Babišovi ohledně jeho trestního stíhání. Její jmenování ministryní krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v premiérově kauze označují za možný, „největší zásah do justiční moci od listopadu 1989“. Babiše policie obvinila z podvodu při získání dotace 50 milionů korun na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Premiér kauzu označuje za účelovou.

Benešová, která radí prezidentu Miloši Zemanovi, uvedla po první vlně demonstrací, že si tlaky nepřipouští a že s nimi u ní demonstranti nepochodí. Babiš při jejím uvedení do úřadu zdůraznil, že justice ohrožena není – podle něj jsou to „vymyšlené věci“.

Proti jmenování Benešové lidé protestovali také v dalších městech v Česku. V Brně podle odhadů ČTK přišly 3000 až 4000 lidí, v Ostravě přibližně 300 lidí. V obou případech to bylo zhruba stejně jako před týdnem. Shromáždění dnes byla podle facebookové stránky spolku Milion chvilek svolána také ve více než desítce menších měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …