„Můžu letět na Fidži? Ne! A ty jsi byla kde? Na Fidži!“ Rozhovor s klima-aktivistkou bourá internet

04.10.2022 15:59 | On-line

Značné pozornosti se na sociálních sítích dostává rozhlasovému rozhovoru s novozélandskou organizátorkou školních stávek „za klima“ Izzy Cookovou. Středoškolačka v rozhovoru nadnese možnost, že by lidé nesměli cestovat na dovolenou letecky, pokud nedostanou „výjezdní klima doložky“ posuzující nutnost cesty. „Mohla bych cestovat na Fidži?“ ptala se moderátorka, po čemž dostane zamítavé stanovisko, že to v „současné klimatické krizi“ není nutné. Pár sekund poté přitom po otázce, kde byla na dovolené, aktivistka přiznává, že sama nedávno na dovolenou na Fidži letěla. To nebylo zdaleka vše.

„Můžu letět na Fidži? Ne! A ty jsi byla kde? Na Fidži!“ Rozhovor s klima-aktivistkou bourá internet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Iniciativa studentů a studentek Fridays For Future pořádala středoškolskou stávku za zlepšení stavu klimatu nejen v Praze

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Šestnáctiletá středoškolačka, která organizuje školní stávky za klima v novozélandském Wellingtonu, se rozhodla poučit tamní obyvatele o „klimatické krizi“ v rozhovoru na stanici NewstalkZB s moderátorkou Heather du Plessis-Allanovou a rozhovor došel až do bodu, kdy školačka Cooková navrhla, aby se lidem zakázalo cestovat, kam se jim zachce.

„Takže budeme muset mít něco jako výjezdní doložky, abychom mohli létat?“ podivila se moderátorka.

„Ano, to je jedna z věcí, co bychom mohli zavést,“ odpoví jí středoškolačka.

„A mohla bych jet na Fidži? Nebo to není nutné?“ táže se na to moderátorka, zdali by jí byla taková cesta povolena.

Pokud by o tom rozhodovala vyzpovídaná mladá aktivistka, tak by měla smůlu. „V současné klimatické krizi si nemyslím, že je to nutné,“ utne jasně touhu moderátorky odletět z Nového Zélandu na dovolenou.

„A ty jsi naposledy letěla letadlem kdy?“ zajímá po této tvrdé odpovědi moderátorku.

„Hmmm... Nejsem si jistá… asi tak před pár měsíci, abych byla upřímná,“ odpovídá ji aktivistka, načež se moderátorka dotazuje, kam že to letěla.

„Fidži,“ vypadne nato od středoškolačky, která by lítání na Fidži chtěla ostatním zakázat.

„Izzy, to ti snad nezáleží na klimatu?“ pobaví se moderátorka, načež ji školačka ujišťuje, že jí na klimatu zcela záleží. „To myslíš vážně? Myslíš to vážně, Izzy? Ty jsi fakt byla na Fidži?“ nedokáže uvěřit moderátorka, co se právě dozvěděla.

„Je to docela ironické. To sice jo, ale popravdě jsem tam vůbec nechtěla. Neměla jsem šanci se z toho vyvléknout, to moji rodiče chtěli letět na Fidži,“ odpovídá šestnáctiletá aktivistka.

„Stydíš se za to, že to tví rodiče udělali planetě a takhle tě k tomu donutili?“ pokračuje moderátorka v otázkách.

Aktivistka na to namítá, že se za cestu na Fidži – kterou by jiným zakázala – vůbec nestydí. „Samozřejmě, že se nestydím,“ odmítá.

„Ale bylo to strašlivé, ne?“ dodává ještě moderátorka, po čemž ji již kompletně odbourá odpověď aktivistky, že to „vlastně ani nebylo“ špatné.

„Izzy... Promiň, ale ty jsi fakt šampionka. Myslím, že máš před sebou skvělou budoucnost,“ poznačí na to moderátorka a táže se ještě, zdali bude brzy Cooková pořádat ještě další stávky za klima, na což dostane kladnou odpověď.  

Tím vše neskončilo. Matka klima-aktivistky Rose Cooková se pro server TheSpinoff.co.nz vytasila s tvrzením, že byl rozhovor s její dcerou „šikanou“. „Komentátorům, jako je du Plessis-Allanová, jsou klimatické změny ukradené. Nezajímá je, že arktický led taje čtyřikrát rychleji, než se očekávalo, ani že jsme svědky stále častějších extrémních povětrnostních jevů, které zabíjejí a vyhánějí lidi po celém světě. Du Plessis-Allanová nám ráda připomíná, že důležitá je ekonomika, ne naše planeta,“ rozhořčila se na moderátorku matka klima-aktivistky. Podle ní moderátorka tímto rozhovorem „odvrátila pozornost od klimatické krize“.

V tom, že její dcera – která chce ostatním lidem přikázat cestovat letadlem jen na základě „výjezdní klima doložky“ – během posledních tří let sama na dovolenou letěla hned dvakrát, za problém nespatřuje. Sama je pro tvrdé represe proti produkci emisí a konverzace by dle ní měla být „o radikální změně našeho způsobu života“.

„Naši mladí lidé jsou skutečně vyděšeni světem, který zdědí. Na tom záleží,“ dodala též.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…