„NATO nám zabilo děti. Pamatujeme!“ Srbský prezident i k Ukrajině

22.03.2022 11:34

„Země není hračka, musíme zůstat neutrální a svobodnou zemí. Do NATO nechceme, napadli nás a zabíjeli naše děti. Nezapomeneme.” Tak mluvil srbský prezident Aleksandar Vučić na setkání s několika tisícovkami občanů na severu země. Srbsko čekají za týden prezidentské i parlamentní volby, některá média očekávají výhru oblíbeného Vučiće už v prvním kole.

„NATO nám zabilo děti. Pamatujeme!“ Srbský prezident i k Ukrajině
Foto: Repro youtube.com SNS
Popisek: Srbský prezident Vučić mluví před občany

Za dva dny si bude Srbsko připomínat 23. výročí zahájení leteckého napadení své země ze strany NATO. Bombardování trvalo 78 dní a nocí, bylo během něho zničeno bezpočet civilních objektů včetně škol, nemocnic, civilních vlaků, budovy státní televize a obytných částí. Zabito bylo kolem 500 vojáků a 2 500 civilistů, z toho bylo 81 dětí. 

Anketa

Vážíte si Jaromíra Nohavici?

94%
3%
hlasovalo: 42035 lidí

V současné situaci zůstává Srbsko neutrální, odsoudilo narušení teritoriální integrity Ukrajiny, odsoudilo ruskou válku v rámci rezoluce OSN, ale zároveň aktivně nevystupuje proti Rusku. Srbští lídři včetně prezidenta Vučiće zdůrazňují, že pokud se jich někdo ptá, zda jsou na straně Ukrajiny nebo Ruska, vždy odpovídají, že jsou na straně Srbska.

Srbský prezident na předvolebním shromáždění s občany města Kikinda na severu Srbska zmínil obavu, že nebezpečím pro svět není pouze válečný konflikt mezi dvěma státy. Srbsko se podle něho ale nesmí nechat do žádného konfliktu vtáhnout.

Tisíce občanů poslouchají srbského prezidenta Vučiće ve městě Kikinda na severu země. Foto repro youtube.com

„Všechno to neštěstí, které potkalo svět, nebude konečné. Nejen že nevylučuji větší konflikty než pouze mezi dvěma zeměmi, ale řekl bych, že takové konflikty očekávám. My z toho ale musíme být vyloučeni. Musím udělat maximum, aby nás různí nezodpovědní lidé z regionu do něčeho takového nezatáhli. Musíme udělat všechno pro to, abychom zachovali mír. Už jsme ve všech válkách ztratili dost dětí a kdyby nás všechny ty války nepotkaly, měli bychom víc obyvatel než Holandsko, třikrát víc než dnes,” řekl Vučić.

Žádal občany, aby pochopili veškerou složitost všeho, co se kolem děje a zároveň porozuměli, že odpovědnost je klíčové slovo pro současnost i budoucnost Srbska. „Pro mladé lidi je často výzvou být vždy proti, bouřit se. Chci poděkovat všem mladým lidem za to, že rozumí, že máme pouze jednu vlast, jednu zemi a není čas na hry. Volby nejsou hry a země není hračka. Není to otázka toho, jestli někdo lépe mluví nebo se vám někdo více líbí. Otázkou je vykonaná práce, závazky a racionální uvažování,” pokračoval v proslovu před tisícovkami občanů.

„Pro nás je dnes situace natolik vážná, že nemáme čas se zabývat svými politickými oponenty. A nechceme se jimi ani zabývat. Když je naše Srbsko v nebezpečí, je naší svatou povinností chránit naši zemi a ne se zabývat našimi politickými protivníky. V tom je rozdíl mezi námi a nimi. Někteří si z nich říkají, že by Srbsko mělo vstoupit do NATO. Moje odpověď je ne. Moje odpověď je, že Srbsko je svobodná a vojensky neutrální země,” zdůraznil srbský prezident.

Srbové budou podle jeho slov svoji zemi a svoje nebe hlídat sami. „Naším úkolem i povinností je odpouštět, ale stejně tak je naší povinnosti nezapomínat. Nezapomenout ani jedenáctiměsíční Bojanu Tošović, kterou (bomby NATO, pozn. red.) zabili v Merdare u Kuršumlije, ani malou Milici Rakić, kterou zabili v Batajnici, ani malou Sanju Milenković, kterou zabili ve Varvarinu. Ty děti jim nesmíme zapomenout. Vždycky budeme dostatečně svobodní a schopní chránit vlastní zemi. Jsme a budeme mnohem, mnohem, mnohem silnější než v době, kdy nás ti nezodpovědní, arogantní a domýšliví bombardovali a vedli agresi proti naší zemi. Srbsko se musí rozvíjet, myslet na svou ekonomiku a musí myslet na své občany,” dodal v proslovu srbský prezident Aleksandar Vučić.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…