Naštvaný Hamáček: Zeman s ním prý vyběhl. Může to mít následky. Babiš nemá nic jisté

27.06.2019 11:27

Půjde nakonec sociální demokracie z vládního kola ven? To se ukáže poté, jak dopadne jednání předsedy ČSSD Jana Hamáčka a prezidenta Miloše Zemana. Důvodem sociálnědemokratické razance a slov o odchodu z vlády je Zemanovo otálení s odvoláním sociálního demokrata Antonína Staňka a jmenováním nového šéfa resortu Michala Šmardy.

 Naštvaný Hamáček: Zeman s ním prý vyběhl. Může to mít následky. Babiš nemá nic jisté
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček po zvolení předsedou ČSSD

Šmarda by měl nahradit sociálního demokrata Antonína Staňka, který podal demisi po protestech v kulturní obci. Zeman jeho rezignaci odmítl přijmout a premiéru Andreji Babišovi doporučil, aby počkal na prověřování Staňkem podaných trestních oznámení.

Anketa

Vadí vám, že prezident Zeman zatím nepřijal demisi ministra kultury Staňka?

6%
90%
hlasovalo: 28135 lidí

Návrh na ministrovo odvolání poté prezidentovi poslal premiér. Podle Ústavy musí Zeman takovému požadavku vyhovět. Zeman se ale opírá o argument, že Ústava mu nestanoví termín, dokdy tak musí učinit, přestože ústavní právníci se shodují, že prezident má v takových případech konat bez zbytečného odkladu. ČSSD zvažuje, že v případě dalšího otálení prezidenta se jmenováním nového ministra kultury požádá premiéra, aby podal kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. O kompetenční žalobě mluvili sociální demokraté již jednou, a to přesně před rokem, kdy Zeman odmítal kvůli svým výhradám jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho. Spor u Ústavního soudu s hlavou státu může v tomto případě vyvolat pouze premiér. Babiš tenkrát řekl, že k takovému kroku nevidí důvod.

Hamáček chce ale nejprve s prezidentem jednat, současně ČSSD trvá na tom, že situaci je nutné vyřešit do neděle tohoto týdne. Místopředseda sociálních demokratů Ondřej Veselý novinářům v souvislosti se zasedáním klubu řekl, že se poslanci domluvili na písemné žádosti o podání žaloby. To ale Hamáček popřel. S prezidentem si domluvil schůzku na dnešní den, kdy za hlavou státu jede na Vysočinu. Seznam Zprávy popisují i peripetie, které celé schůzce předcházely.

Hlava státu totiž nemá mobilní telefon, píše Seznam, a tak Hamáček se snažil dohnat prezidenta přes hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka, jenž Zemana doprovází po jeho pracovní cestě na Vysočině. Hamáček podle serveru zjišťoval, proč mu Zeman dělá problémy a nechce Staňka odvolat a Šmardu jmenovat. Zeman měl včera říct, že se jednání nebrání, ale až po návratu z dovolené. A to je právě věc, která Hamáčka rozčílila. 

Seznam Zprávy dodávají, že pokud prezident nevyřeší nebo nepřislíbí výměnu ministra kultury do 30. 6., hodlá sociální demokracie opustit Babišovu vládu, o čemž by muselo rozhodnout širší vedení strany. 

Původní text ZDE

A v sociální demokracii to vře nejen kvůli ministrovi Staňkovi, ale například i kvůli kandidátovi do Rady ČTK Michalu Semínovi, či kvůli státnímu rozpočtu. „Pokud ČSSD Babišův kabinet skutečně někdy opustí, stane se tak na podzim kvůli nesouhlasu se státním rozpočtem,“ uzavírá server.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…