„Nebudu přece šidit lidi.“ Iva Janžurová a politika: Jinak než křičící herci. Totálně

20.05.2021 13:55 | Glosa

Včera oslavila své 80. narozeniny slavná herečka Iva Janžurová, kterou diváci znají např. z Nemocnice na kraji města. Narozdíl od jiných herců se příliš politicky neangažuje. V rozhovoru s Barborou Tachecí z minulého roku odhalila proč. „Proč mám občana přitahovat k někomu, k nadšení pro někoho, koho já ani moc neznám? A proč mám předávat falešný signál? Proč má on, protože má rád mě, mít rád někoho jiného?“ říká si herečka a dodává: „Nebudu přece šidit lidi.“ Ale čas od času ve společnosti svých kamarádů k politice přičichne.

„Nebudu přece šidit lidi.“ Iva Janžurová a politika: Jinak než křičící herci. Totálně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herečka Iva Janžurová v Show Jana Krause

„Co vy a politika?“ zazněla v rozhovoru otázka Barbory Tachecí. Janžurová se označila za politického lenocha. „Já se trochu načechrám, když vidím kandidáty na prezidenta, teď zkoumám, jestli by mě nějaký zaujal, pak to ten můj kandidát projede, tak zase zhasnu, uklidím se do lenošského kouta,“ popsala se smíchem, jak u ní zájem o politiku probíhá.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

Čas od času politiku sleduje, když něco takzvaně vzkypí a nějaký názor si utvoří. „Ale připadám si jako člověk, který jde velmi, velmi mimo to. Myslím, že je to tím, že jsem si přestala myslet, že to pro mě může mít smysl se tomu věnovat,“ přiznala. Zároveň hrát a míchat se do politiky, to se k sobě hodí jen ve výjimečných případech, myslí si herečka. Když jí bylo nabízeno, aby se jen „objevila“ na kandidátce, tak rázně odmítla. „Nebudu přece šidit lidi,“ říkala si.

Navíc, ti herci, ze kterých se stali zástupci veřejnosti, se dle Janžurové „žádným velkým podílem nepodíleli“. V posledních prezidentských volbách se dokonce odmítla zapojit do volebního štábu. „Proč mám občana přitahovat k někomu, k nadšení pro někoho, koho já ani moc neznám? A proč mám předávat falešný signál? Proč má on, protože má rád mě, mít rád někoho jiného?“ kladla si otázky.

Tachecí pak s určitým sebezapřením prohlásila, že pražští herci by se dali připojit k pražské kavárně. „Jak o tom s oblibou mluví Miloš Zeman,“ dodala na vysvětlenou. A zeptala se, zda se Janžurová cítí být součástí intelektuálské nespokojenosti s dnešní politickou situací. Janžurová podotkla, že má málo času všeobecně. „Já mám takové kamarády, scházíme se velmi pravidelně, řada z nich jsou docela významní lidé,“ řekla herečka a jmenovala například psychiatra Cyrila Höschla, skladatele Karla Steigerwalda nebo publicistu Jefima Fištejna. Jde o setkání asi 30 lidí. „Tam tak jako pochytám nějaké chytrosti, moudrosti, samozřejmě anekdoty.“ Tachecí poznamenala, že všichni tři jsou pravicového založení a Janžurová přitakala, že v tomto směru je s nimi zajedno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…