„Nesmíte je bít!“ Komisařka z EU bude řešit Řecko. Znáte ji, byla v ČT

12.03.2020 13:04

Do Řecka se chystá eurokomisařka pro vnitřní záležitosti. Chce prošetřit „tajnou základnu“, kterou Řekové údajně používali jako překladiště migrantů před deportací. Řekové prý smí migranty zadržovat, ale nesmí je bít. A musí je nechat požádat o azyl, prohlásila. A předsedkyně Komise dostala vynadáno za řecký „štít“.

„Nesmíte je bít!“ Komisařka z EU bude řešit Řecko. Znáte ji, byla v ČT
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ylva Johanssonová, eurokomisařka pro vnitřní záležitosti

Ylvu Johanssonovou si Češi mohou pamatovat z jejího interview v ČT, kde se proslavila mimo jiné i slovním spojením „povinná solidarita“. Také v něm uvedla, že chce vytvořit společný evropský azylový systém.

Nyní se eurokomisařka vyjadřovala k situaci v Řecku, které odolává nátlaku migrantů. Špičky EU se totiž vydají do Atén o problémech diskutovat, informoval deník Guardian. Johanssonová se chce věnovat detenčnímu táboru, ve kterém byli chycení migranti shromažďováni a údajně i biti předtím, než byli z Řecka deportováni bez možnosti kontaktu s právníkem nebo požádání o azyl. Švédská politička oznámila, že o tomto zařízení hodlá mluvit s řeckými ministry.

„Tyto provizorní detenční tábory, které založili, o tom bych chtěla vědět víc. Jistě, můžete ty, co přišli, na nějakou dobu zadržet, ale samozřejmě je nesmíte bít,“ pravila na adresu Řeků.

Evropská komise byla dle Guardianu obviněna, že selhává ve vymáhání evropského práva, když Řecko vyhlásilo, že celý měsíc nebude přijímat žádosti o azyl. Což podle deníku odporuje jak evropskému právu, tak Ženevským konvencím. Že je řecké rozhodnutí protiprávní, prohlásila prý organizace OSN pro uprchlíky. Nicméně komise si dle Guardianu nechala čas na rozmyšlenou a zhodnocení situace.

„Budeme diskutovat o tom, co dělají, ale musí nechat ty lidi požádat o azyl,“ vyhnula se Johanssonová přímé odpovědi na to, zda je počínání Řeků legální, či nikoliv. Dodala, že Komise nehodlá omezit právo žádat o azyl, což je možné skrz klauzuli v dohodách o EU, která dovoluje zavést „prozatímní opatření“ v případě migračního tlaku. Řecký premiér dle Guardianu právě tuto klauzuli použil jako zdůvodnění pozastavení přijímání žádostí. Ale deník dodává, že takový návrh musí vzejít od Evropské komise a musí ho odsouhlasit státy a Johanssonová popřela, že by to Evropská komise navrhla. „Lidé mají právo žádat v EU o azyl. Tak je to ve smlouvě, tak to stojí v mezinárodním právu. To nemůžeme omezovat,“ vyjádřila se.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová dle Guardianu čelila v europarlamentu kritice, že Řecko prohlásila za „štít“. Šéfka socialistických europoslanců prohlásila: „Štíty jsou na ochranu před zbraněmi, ale tady mluvíme o životech, o lidských bytostech.“ Také obvinila Komisi, že porušuje Ženevskou konvenci.

Na Twitteru Johanssonová uvedla, že chce v Řecku diskutovat o tom, jak chránit evropské hranice a evropské hodnoty, dvě strany „nejcennější mince“ – evropské solidarity.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…